Samaranch: Senkit sem lepne meg, ha Budapest megpályázna egy olimpiát; védekezésében bízik a Győr az Újpest ellen

S. T. J.S. T. J.
Vágólapra másolva!
2024.09.26. 23:15

 

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk:

 

Csaknem hat évvel ezelőtt, 2018. október 31-én találkozott legutóbb az Újpest és az ETO, az akkor még NB II-ben szereplő győriek hazai pályán 2–2 után hosszabbításban búcsúztak a Magyar Kupából. A bajnokságban 2015 májusában játszott egymás ellen a két gárda, a Megyeri úton 1–0-ra győzött az Újpest. Szépe János tavaly nyár óta az ETO játékosa, a belső védője lapunknak elmondta: „A DVTK elleni mérkőzés előtt váltottunk négyvédős felállásról háromvédősre, hogy stabilabb legyen az alakzat . Jó döntés volt, ebben a szisztémában sikerül pontokat szerezni, azóta két bajnokin csak egy gólt kaptunk, viszont úgy érzem, a támadójátékunk bánta.”

Miért maradhatott fejsérülése után a pályán Gera Dániel az Újpest FC elleni bajnoki mérkőzésen? Ennek jártunk utána. A fejsérülés rendkívül kockázatos, néhány éve szigorítottak a szabályokon emiatt: ha a legkisebb gyanú is felvetődik, hogy bárki a pályán fejsérülést szenvedett, azonnal meg kell állítani a játékot, hogy az orvosi stáb minél előbb megvizsgálhassa a futballistát. Az UEFA szabályzata írja elő, hogy ilyen esetben kizárólag a csapatorvos döntheti el, hogy a játékost le kell-e cserélni vagy sem. A DVTK orvosa döntött úgy, hogy Gera maradhat a pályán, a csapat kulcsembere azóta is egészséges.

„Életemben először külföldön kellett beilleszkednem egy közösségbe, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan sikerül – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a 22 éves Komáromi György, aki száz NB I-es mérkőzést játszva a Puskás Akadémiától a szlovén bajnokság második helyezettjéhez, a Mariborhoz szerződött. – Az öltöző nyelve a szlovén, edzőnk, Ante Simundza az anyanyelvén tartja a taktikai eligazítást, de van olyan stábtag, aki fordít az angolul beszélőknek. Sikerélményben is volt részem, hiszen már három meccsen pályára léptem, kettőn nyertünk, a harmadikon, a Celje ellen pedig én szereztem csapatunk gólját.

Gróf Dávid, a Levadiakosz kapusa megsérült, vérömleny keletkezett a térde alatt, miután csapattársa megrúgta. A kapusnak, aki az első három bajnokin a csapat kapujában állt, jó úton halad a felépülése. „Bár néhány gyakorlatot már végezhetek, az orvosok azt mondták, ha még egy ütést kap azon a ponton a lábam, nagyobb lehet a probléma, úgyhogy egyelőre külön készülök – mondta lapunknak. – Kitámasztani, szökdelni, vetődni nem szabad, vigyáznom kell. A terv szerint a válogatott szünetben csatlakozhatok a csapattársaimhoz.”

Pénteken rajtol a férfi és női kosárlabda-bajnokság. A férfiaknál alapvető változást hozhat, hogy a szövetség megszüntette az U23-as szabályt. Most is a Falco az első számú favorit, a nyári játékosmozgások alapján az Alba Fehérvárnak és az idei döntős Szolnoknak lehet sansza arra, hogy megszorítsa. A nőknél hasonló trenddel számolhatunk, mint a legutóbbi idényben: a DVTK Hun-Therm csaphat össze a Serco Uni Győrrel. E párosítás megakadályozására az ismét számottevő erőt képviselő Sopron Basketnek és az NKA Universitas Pécsnek van a legnagyobb esélye. 

Elsőre úgy tűnhet, hogy klubot váltott a nyáron Faluvégi Dorottya, hiszen az előző idényben a német bajnok és Bajnokok Ligája-ezüstérmes Bietigheim csapatát erősítette, az új kiírásban pedig a Ludwigsburg keretében találjuk. Átigazolás azonban nem történt, a csapat költözött arrébb Baden-Württemberg tartományon belül. A szélső július elején nem kapott meghívót a párizsi játékokon hatodik helyezést elérő válogatottba, most azonban ott lesz a románok elleni felkészülési meccset játszó együttesben.

Interjút adott lapunknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot több mint két évtizeden át irányító spanyol sportdiplomata, Juan Antonio Samaranch fia, aki édesapja nyomdokaiba lépne, hiszen egyike annak a hét jelöltnek, akik elindulnak a NOB elnöki székéért a Thomas Bach-érát követő tavaszi választáson. Az ifjabb Samaranch szerint „a magyarok már bizonyítottak, van tapasztalatuk, szenvedélyesek és rátermettek. Megszervezték a legfontosabb globális eseményeket az olimpiai sportágakban. Meglepődne ezek után bárki is, ha Budapest, Magyarország megpályázna egy olimpiát a közeljövőben? Szerintem senki.”

A NEMZETI SPORT NAPILAPOT DIGITÁLIS FORMÁBAN ITT OLVASHATJA EL!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik