Hajnal: Nem a nemzetiség, hanem a képesség számít

Vágólapra másolva!
2011.10.16. 20:13
null
Hajnal (középen) szerint a képesség, nem a nemzetiség a meghatározó a Stuttgartnál
Címkék
A Stuttgart nem veszített tavaszi sebességéből. A Hajnal Tamást foglalkoztató svábok a Bundesliga tavaszi tabelláján a negyedik helyen zártak, és az új idényben is az élbolyban tanyáznak. Szombaton a Hoffenheimen „hajtott át" a VfB (2–0) – többek között a magyar válogatott középpályás gólpasszának köszönhetően.

 

– Összeakadt a tekintete Sindzsi Okazakiéval, mielőtt felé ívelte a labdát?
– Egy pillanatra egymásra néztünk, nem hosszabban, de annyi elegendőnek is bizonyult – mondta Hajnal Tamás. – Láttam, hogy balról keresztbe mozog a védők vonalában, de ennél fontosabb, hogy tudtam, mit tesz majd, merre mozdul. És ami még lényegesebb, pontosan fejezte be az akciót.

– És a másik oldal?
– Ezzel akartam folytatni. Okazaki is tisztában van vele, hogy mire számíthat részemről, mi lesz a következő lépésem. Egy játékkapcsolatot alapvetően meghatároz ez a fajta ismeret.

– Kilenc japán futballista szerepel a Bundesliga első osztályában, ami a korábbi évek adataihoz viszonyítva távol-keleti boomot jelent. Mi az oka a játékosáramlásnak?
– A japán futballisták mentalitása kiváló, a németekét idézi.

– Ilyen egyszerű?
– Azt hiszem, ez az alap. Igyekeznek, a beilleszkedés terén is mindent elkövetnek, hogy minél gyorsabban akklimatizálódjanak az adott viszonyokhoz. A szorgalmuk példaértékű, ahogy a fizikai kondíciójuk is. Azok, akik a Bundesligában játszanak, technikai téren is magasan képzettek. Ha ezeket összerakjuk, valamint az elmondottakhoz hozzávesszük a megalkuvást nem tűrő küzdeni tudást, ami szintén jellemzi őket, talán megválaszoltam a kérdést. Illetve van még valami. Kagava Sindzsi tökéletesen bevált előző klubomnál, a Borussia Dortmundnál. Ő a pozitív példa, a német menedzserek figyelmét az ő teljesítménye irányította a japán játékospiacra.

– Amiből a Stuttgart is profitál. A VfB igazi multikulturális csapat, szombaton, a Hoffenheim ellen pályára küldött kezdő tizenegyben tíz ország képviseltette magát. A németek „nyertek" két futballistával. Nincs olykor bábeli zűrzavar az öltözőben?
– Ami a kezdőcsapatot illeti, ez most így alakult, nincs benne semmi furfang. Nem a nemzetiség, hanem a képesség számít, az a kérdés, hogy az adott mérkőzésen az adott taktikához kik a legmegfelelőbb játékosok. A VfB-nél az öltözőben és azon kívül sincsenek kommunikációs problémák, a légiósok jelentős többségének nem ez az első éve a Bundesligában, jól beszélnek németül – ez a közös nyelv, összetartó erővel is bír.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik