Mint a mesében: Tunyacsáp az EL hőse, de Sammy nagy kalandja sem piskóta!

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.10.26. 13:10
Címkék
Tegnap magabiztos győzelmet aratott a Newcastle United a Club Brugge felett. Igaz, hogy az eredmény "csak" 1:0 lett a St. James' Park-ban, de a belgák...

Tegnap magabiztos győzelmet aratott a Newcastle United a Club Brugge felett. Igaz, hogy az eredmény "csak" 1:0 lett a St. James' Park-ban, de a belgák egy-egy könnyelműen elszórt labda utáni kontratámadást, és egy konkrét ziccert leszámítva egyáltalán nem voltak veszélyesek. Hazai oldalon ezzel szemben a mezőnyfölény mellett egyedül Papiss Cissé szerezhetett volna vagy három gólt. Nem tette, és így másnak jár a "meccs embere" titulus. A győztes nálam mindenképpen a 23 éves Gabriel Obertan, aki mindkét szélen veszélyesen száguldozott, és emellett ő szerezte a képen is látható győztes gólt is. Spongya Bob haverja mellett egy hajszállal lemaradva pedig ott van a kisebbik Ameobi, aki ha így folytatja, akkor - hogy egy másik animációs filmet idézzek - ez az év lehet Sammy nagy kalandja...1:0 lett a St. James' Park-ban, de a belgák egy-egy könnyelműen elszórt labda utáni kontratámadást, és egy konkrét ziccert leszámítva egyáltalán nem voltak veszélyesek. Hazai oldalon ezzel szemben a mezőnyfölény mellett egyedül Papiss Cissé szerezhetett volna vagy három gólt. Nem tette, és így másnak jár a "meccs embere" titulus. A győztes nálam mindenképpen a 23 éves Gabriel Obertan, aki mindkét szélen veszélyesen száguldozott, és emellett ő szerezte a képen is látható győztes gólt is. Spongya Bob haverja mellett egy hajszállal lemaradva pedig ott van a kisebbik Ameobi, aki ha így folytatja, akkor - hogy egy másik animációs filmet idézzek - ez az év lehet Sammy nagy kalandja...

Alan Pardew a meccs előtti délelőttön lenyilatkozta, hogy komoly erőkkel indul neki a csatának annak ellenére, hogy sok alapember pihenhet. Nos, valóban így volt, a Sunderland elleni meccshez képest 9 helyen változott az összeállítás:

Valójában azért nem így nézett ki a hadrend. Santon és Perch helyet cserélt, Anita behúzódott, és három belső középpályás szűrt, mialatt Sammy és Obertan szaladgáltak a széleken. A Newcastle már az elején dominált, és az egész meccs során a kezükben tartották a fiúk a gyeplőt. Papiss Cissé nagyon küzdött, és sokszor a nehezét már megcsinálta, amikor az utolsó pillanatban közbejött valami. Két emlékezetes eset volt számomra, egyrészt amikor egy ziccer fejesét a kapus hárította, a másik meg, amikor egy beívelést gyönyörűen levett jobbal, egy csellel elküldte a védőt, de a ballábas lövése előtt felpattant a labda és fölé szállt.

A félidő 0:0 volt, Pardew pedig változtatott. Beküldte Shola Ameobi-t az elég halvány Vurnon Anita helyére. A kis holland futógép lecserélése mögött persze az is lehet, hogy nagy lehetőség előtt áll. Tioté eltiltása miatt ugyanis a következő három bajnokin odaférhet a kezdőbe, habár ahogy elnéztem Gäel Bigirimana (jobbra lent) magabiztos játékát, nem lesz egyszerű dolga.

A 19 éves középpályás a héten ismételten lenyilatkozta, hogy nagy élmény neki a Tioté-Cabaye párostól tanulnia minden nap, rengeteg segítséget kap tőlük. Tioté-nak (balra) nincs ellenére a tanítás, viccesen azt szokta mondani, hogy ő Gäel "apja". Nos hasonlóság az van...

Mielőtt rátérnénk a meccs másik hősére (Obertan-on kívül), meg kell említeni Shane Ferguson-t is. A fiatal ballábas észak-ír védő nagyon kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott, és a támadásokat is hatékonyan segítette az elfutásaival és a veszélyes beadásaival. A cserék folytán az utolsó 10 percét bal szélső középpályásként játszotta. A 81. percben jött a helyére Yohan Cabaye.

És akkor jöjjön a meccs másik nagy hőse, a 20 éves Sammy Ameobi. A srác a fizikai erejét tekintve elmarad a 11 évvel idősebb bátyjánál, továbbá az még nem derült ki, hogy hogyan tud fejelni. Az viszont biztos, hogy magassága ellenére sokkal gyorsabb, és jobban cselez mint Shola, a lövései pedig körülbelül ugyanolyanok. Ritkán találja el úgy istenigazán, de akkor nem is lehet védeni (tavaly a ligakupában a Scunthorpe ellen). Tegnap este mindkét oldalon és középen is nagyon veszélyes elfutásai voltak.

A korának, azaz a rutintalanságának tudható be, hogy több esetben is pontatlanul passzolt, amikor 20-25 méterre a kaputól "csak" ziccerbe kellett volna hozni a társakat. Egy alkalommal viszont minden klappolt. A 48. percben a saját térfelén egy kavarodás után oxy-val hozta el a labdát, majd még mielőtt a belga védő felrúgta volna, a jobb oldalon futó Obertan-hoz passzolt, aki szépen lőtte ki a jobb alsót.

Sammy tehát jól tolta, egészen a 73. percig, amikor beállt helyette Coloccini. Lehet, hogy megérdemelte volna, hogy végig játszon, de elég fáradtnak tűnt, kihajtotta magát. Kell neki a meccsrutin, és akkor jövőre már Jonas és Ben Arfa is aggódhat a kezdők kihirdetésekor. Persze kihívó most is akad, hiszen Obertan-nak jól ment, csakúgy mint a Bordeaux ellen, és ma reggel már jelezte is egy interjúban, hogy a Premier League-ben is több játék lehetőséget szeretne magának.

A Manchester United-nél 2 éve létszám fölöttivé vált játékos tavaly még kimondottan halvány volt, de idén ő az EL nagy nyertese. Ezek a meccsek visszaadhatják a Manchester-ben elveszített önbizalmát, és talán tényleg komoly tényező lehet. Szerintem még nem az a szint mint Jonas és főleg nem Ben Arfa, de ügyes gyerek és nagyon fiatal még.

És ez így természetes. Legyenek csak jók a fiatalok, mert így egyrészt nem kényelmesednek el az alapemberek, másrészt van pótlás, ha valakiért visszautasíthatatlan ajánlat érkezne.

A meccs krónikájához tartozik, hogy a vendégek legjobbja nálam a kolumbiai csatár Bacca volt, aki alig fejelte fölé a belgák egyetlen ziccerét, valamint meg kell említeni, hogy a bajnoki meccsekhez képest megint "alig" voltak, mindössze 33.124 volt a fizető nézők száma, ebből 2.700 vendég drukker.

A folytatás majd november 8-án, e meccs visszavágójával Belgiumból. Egy győzelemmel már szerintem meg lesz a továbbjutás.

A bajnokságban pedig vasárnap a West Brom elleni hazai meccs következik.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik