Newcastle - Bordeaux: Európa Liga a St. James' Park-ban

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.10.02. 06:10
Címkék
Csütörtök este az angol bajnokság ötödik helyezettje csap össze a francia bajnokság ötödik helyezettjével, azaz a D csoport rangadóján: Newcastle...

Csütörtök este az angol bajnokság ötödik helyezettje csap össze a francia bajnokság ötödik helyezettjével, azaz a D csoport rangadóján: Newcastle United - Girondins Bordeaux.Newcastle United - Girondins Bordeaux.

A franciák jelenleg is az ötödik helyen állnak a bajnokságukban, 7 mérkőzés alatt 13 pontot gyűjtöttek. A Newcastle ezzel szemben még csak 6 fordulón van túl, de az ezalatt összekapart 9 ponttal csak a 9 helyen állnak. Alan Pardew nincs könnyű helyzetben, a keret igencsak foghíjas, tekintve, hogy a még legalább 5 hónapig harcképtelen Ryan Taylor mellett Krul, Coloccini és Simpson a legjobb esetben is csak hétvégére épül fel, Steven Taylor és Cabaye gyógyulási ideje pedig egyelőre ismeretlen.

A managernek ennek ellenére valamit most már illene kihozni a fiúkból, mert a szurkolóknak nagyon hiányzik egy szép játékkal elért magabiztos győzelem. Vagy legalább egy győzelem. Az rendben, hogy a csapatban van tartás és képesek a sírból visszahozni döntetlenre meccseket, de ennél többre vágynak a rajongók.

Nézzük, hogy mit kell tudnunk az ellenfélről:

A hatszoros bajnok (legutóbb a 2008/2009-es évadban), háromszoros francia kupa és ligakupa győztes FC Girondins de Bordeaux 1881-ben alakult. Becenevük egy szerűen a "Girondinok", vagy a "Tengerkékek".

1995-ben megnyerték az Intertotó kupát, amivel jogot nyertek az UEFA kupa indulásra, ahol Zinedine Zidane vezetésésvel a döntőig meneteltek. (Ott azonban a Franz Beckenbauer vezette Bayern München Lothar Matthäus és Jürgen Klinsmann vezetésével megálljt parancsolt nekik.)

Zidane mellett korábbi ismert játékosaik ABC sorrendben: Patrick Battison, Marouane Chamakh, Christophe Dugarry, Yoann Gorcouff, Bixente Lizarazu, Hohan Micoud, Pauleta, Jean Tigana, Sylvian Wiltord

A kispadon 2011 júniusa óta az 52 éves Francis Gillot ül. A játékosként a Valeciennes színeiben nyolc, a Lens-ban pedig hat évet lehúzó, egykori védőnek két év Lens (2005-2007) és három év Sochaux (2008-2011) edzőség után a Bordeaux a harmadik klubja.

A keretben jóval több ismert névvel találkozunk, mint a Marítimo esetében. A kapuban ott van mindjárt egy ismerős név, Cederic Carasso. A 30 éves, egyszeres válogatott kapus Marseille-ben 7 évig futballozott, de ezalatt főleg Fabien Barthez mögött padozott. A kopasz világ- és európabajnok hálóőr távozása után azonban jött Mandanda és Carasso továbbra sem lett a valódi 1-es. 2009 óta van Bordeaux-ban, ahol egyelőre megtalálta a számításait.

A francia focit kedvelők a Lille felemelkedése óta ismerhetik az idei EB-n pedig a nagyobb közönség is megismerhette Ludovic Obraniak-ot, a Bordeaux középpályását. A Franciaországban született lengyel származású (és lengyel válogatott) támadó középpályás szülővárosában Metz-ben kezdett focizni. Öt év után 2007-ben igazolt a Lille-be, ahol tagja volt az aranygenerációnak, együtt játszott az azóta már szétszéledt társaság krémjével (Cabaye, Gervinho, Moussa Sow, Hazard). Idén ő is távozott, de ő maradt "otthon".

Szintén ismerős - még ha nem is hagyott maradandó emlékeket - David Bellion neve. A 30 éves csatár 2001 és 2006 között Angliában próbált szerencsét, de ez nem volt valami sikeres próbálkozás. Két év alatt 20 meccs (1 gól) a Sunderland-ben, majd három év alatt 24 meccs a Manchester United-ben (4 gól). Utóbbi intervallumban volt egy 8 meccses, gól nélküli kölcsönjátéka a West Ham-ben. Csatárként elég halvány teljesítmény, de azért egy Community Shield győzelemnél elhangzott az ő neve is.

Végül, de nem utolsó sorban ott van a csapatkapitány, a cseh válogatott Jaroslav Plasil. A nemzeti csapatban 2004 óta 75 meccsen pályára lépő középpályás 2000 és 2007 között a Monaco-ban szerzett magának nevet. 122 bajnoki mellett olyan legendás BL találkozókon szerepelt, mint a 2003/2004-es, a döntőig tartó menetelés, melynek során a Monaco búcsúztatta a Real Madridot valamint 8:3-as rekord győzelmet aratott a Deportivo La Coruna felett. 2009 óta a Bordeaux játékosa.

Ők voltak az ismertebb nevek, na de kik a többiek? Mi, Newcastle szurkolók már tudjuk pár éve, hogy a francia foci hemzseg a noname tehetségektől.

A saját házunk táján a legérdekesebb kérdés, hogy Pardew mennyire akarja ezt az egész EL-t?

Mert az már a Marítimo ellen látszott, hogy a B középpálya és csatársor kevés lesz a továbbjutáshoz. A szenzációs formában lévő Ba-ra vigyázni kell, mint a hímes tojásra, mert a hétvégi Manchester United, majd az azt követő Sunderland elleni bajnoki meccseken nagy szükség lesz rá. Cissé-re is de neki azért egy 20-25 percet lehetne adni.

Az én általam javasolt kezdőt jobbra láthatjátok.

Elliott megérdemli az esélyt, hogy védjen. A védők tökmindegy, hogy mit érdemelnek, nincs mese, játszaniuk kell. Középen nálam kimaradt a szerintem gyengécske Gosling és Vuckic, és bekerült Anita, elvégre játszom, ha megvették! A támadó középpálya franciákból áll, mind ismerik az ellenfelet, Obertan játszott is a Bordeaux-ban. Elöl pedig az elnyűhetetlen Shola. Cserébe várom Cissé-t, Ferguson-t és mondjuk Amalfitano-t.

Meglátjuk mi lesz, de csak a neten keresztül, ugyanis a DigiSport két csatornájának 4 meccses csütörtöki kínálatából kimaradt a találkozó.

HAJRÁ NEWCASTLE

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik