Elment Jockey, és a bajnokság is – novemberi összegzés röviden, szomorkásan

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.11.30. 21:11
Címkék
A novembernek pár óra múlva vége van, és csak remélni tudom, hogy az év holnap induló utolsó hónapja kevesebb rossz élményt tartogat, mint...

A novembernek pár óra múlva vége van, és csak remélni tudom, hogy az év holnap induló utolsó hónapja kevesebb rossz élményt tartogat, mint amennyi ebben a 30 napban jutott.

Ugyan az európai focihoz (a Newcastle-hez meg pláne) semmi köze, de meg kell emlékeznem a gyerekkorom első számú antihősét megformáló Larry Hagman-ről, aki november 23-án hunyt el 81 éves korában.

Az átkötés gyenge, de valós. Szerdán a Stoke City elleni meccs után azon gondolkodtam, hogy lehet ilyen nyomorult hónap, amikor kedvenc csapatom hét mérkőzésből egyetlen egyet sem tud megnyerni. Aztán nem tudom miért az jutott eszembe: Végül is, ha már olyan világot élünk, hogy Jockey Ewing is meghalt, akkor bármi megtörténhet.

J.R., azaz John Ross Ewing, akit hazánkban az egyszerűség kedvéért Jockey-nak keresztelt el a Magyar Televízió igazán összetett karakter volt, sajátos értékrenddel és még sajátosabb módszerekkel. Meggyőződésem, hogy aki a rendszerváltás után felnőttként látta anno a Dallas-t, annak elsősorban az autók, a nők, a whiskey és eleve a luxus maradt meg az emlékezetében, aki pedig gyerekként (mint én is) az a klasszikus jó kontra rossz küzdelmén kívül nem sokat fogott fel az eseményekből.

A szocializmusból hátramaradt embereket lesokkolta péntek esténként a nyugati világba történő betekintés, és hétről-hétre az egész család tátott szájjal figyelte mi történik a Ewing-okkal. Larry persze nem volt Jockey, még ha ez is volt élete szerepe. Mindenki szerint kedves és barátságos figura volt, és emellett nagyszerű színész is, hiszen 14 éven keresztül tudta folyamatosan hitelesen adni a törtető, egosita üzletembert. Azt a típust, amiből akkoriban csak őt ismertük.

Azt a gondolkodásmódot képviselte, ami akkoriban az "ördögtől valónak" számított, ma pedig az üzleti zsenialitást jelképezni. Nem véletlen, hogy ha valaki újranézi a történetet (amit ajánlok mindenkinek), akkor maximum a magánéleti „problémamegoldásaira” kapja fel a fejét. Az üzleti módszerei mára nem számítanak extra-genyónak, vagy különösen erkölcstelennek. Ez a 21. század.

Larry Hagman azért nem volt szent, ha mást nem is, de magát szépen tönkretette. Az orvosok csodának tartották, hogy túlélte a 90-es éveket, mert amit megivott és elszívott élete során, abba hárman is belehaltak volna. Ő viszont még midig itt volt. Egészen egy héttel ezelőttig. Nyugodjon békében.

Remélhetőleg aki az „elolvasom” gombra kattintva végigfutott ezen a pár soron, az nem bánta meg. Jöjjön akkor most egy másik szomorú dolog (ha nem is élet-halál kategóriában), még pedig a Newcastle United 2012. novemberi szereplése.

Liverpool – Newcastle 1:1

A Pool ellen egy már októberben is felfedezhető folyamatot láthattunk, amikor is a vezetés megszerzése után (Cabaye csodaszép gólja a képen) a csapatunk visszaáll, kihagyja azokat a lehetőségeket, amikor egy újabb góllal meg lehetne törni a az ellenfelet. Ez a helyzet persze megbosszulja önmagát, és még szerencsénk is volt, hiszen az uruguay-i „nemzet színésze díjra” jelölt Luis Suarez lőtt egy nagyon okos gólt, majd kiállíttatta Coloccini-t is, de az utolsó perces rohamok ellenére sikerült megtartani az egy pontot.

Club Brugge – Newcastle 2:2

Az Európa Ligában meg volt az esély, hogy ha nyer a csapat és a Bordeaux megveri a Marítimo-t (meg is verte) akkor már az utolsó két meccstől függetlenül biztosítva van a bejutás a legjobb 32-be. A 20. percre már kettővel mentek a belgák, viszont Anita és Shola Ameobi (a képen) is betalált két perc leforgása alatt, kialakítva ezzel a végeredményt. Azt mondtam nem baj, van tartás a fiúkban, 0:2-ről idegenben x-eltek.

Newcastle - West Ham 0:1

Ilyen nincs. Hatalmas helyezkedési hiba, amit ki is használ Kevin Nolan, akiről ha máshol nem is, de Newcastle-ben igazán tudhatnák, hogy ennek a mestere. Kiugrik, kibújik, odabök, belestukkol és ott is van a gól. A tartás továbbra is megvolt, ment előre a csapat, de Jaaskelainen mindent hárított és kellemetlen vereséggel ért véget a találkozó.

Newcastle - Swansea 1:2

Ilyen nincs. És mégis van, és megint van. Újabb nyerhető meccs, ahol Tim Krul a felszabadítással nem elégedett meg, ő indítani akart. Ezzel sikerült megtörni azt a jeget, amit a Swansea magától nem tudott, ugyanis kimondottan gyengén támadva mindent elszúrtak. Ebből az eladott labdából viszont gólt fejelt Michu. A kitámadás után kontra, és 0:2 következett, Demba Ba gólja már nem sokat ért. 25 lövésünk volt, amiből 17 el is találta a kaput, mégis egy nyomorult hosszabbítás beli gólra futotta csak.

Newcastle – Marítimo 1:1

Szépen kezdett a csapat, Ben Arfa Pazar labdát adott a Newcastle színeiben első gólját megszerző Sylvian Marveaux-nak. Azt hittem beindul a darálás, de csak a sérülés hullám növekedett. Shola Ameobi már a meccs előtt kidőlt, a találkozón pedig megsérült Ben Arfa, majd Cissé is. Tudatosan vagy nem, de visszaállt a csapat, és a portugálok előbb egyenlítettek, majd a győzelmet is majdnem megszerezték. A Bordeaux is nyert ezzel a Newcastle és a franciák is továbbjutottak.

Southampton – Newcastle 0:2

Ilyen játékot utoljára a 2008/2009-es évben láttam és akkor ezzel mindent elmondtam. Kritikán aluli teljesítmény, Lallana (a képen) és társai edzőmeccset játszottak.

Stoke City – Newcastle 2:1

Egy előzetesen vereségnek kalkulált meccs, amit simán nyerni lehetett volna. A Stoke hozta a formáját, de hazai pálya ide, rossz Newcastle forma oda, a vezetést Papiss Cissé szerezte meg a második félidő elején. Onnantól kezdve pedig végük volt, illetve lehetett volna. Csinálták a dolgukat, de Mike Williamson nélkül semmire nem mentek volna. A Newcastle 6-osa viszont a 81. és a 84. percben is gyermeteg hibát vétett, amit előbb a kackiás bajszú Walters, majd pedig Jones és Jerome közösen is kihasznált.

Ez volt a november, kiegészítve egy csomó új sérülttel (Ben Arfa, Cabaye, Obertan, Ameobi) egy megszűnt Szarkafészek Hivatalos Szurkolói Oldallal, valamint a ma bejelentett hírrel, miszerint a FIFA Puskás Díj 2012 szavazáson a legjobb háromba Falcao, Neymar és Stoch gólja került be, Ben Arfa Blackburn-nek lőtt szóló-gólja tehát mindenképpen lemarad a díjról.

Amikor augusztusban nézegettem a sorsolást arra gondoltam milyen jó lesz ez a novemberi sétagalopp az igencsak szívatós decemberi hajtás előtt. Ez lett belőle.

A december jobb lesz, ebben kell bíznunk. Kezdetnek hétfőn el kell kapni egy másik kellemetlen partnert, a Wigan-t, csütörtökön pedig a ZS csapatnak kell Bordeaux-ban megpróbálni nem nagyon kikapni a franciáktól.

A decemberi menetelés tehát elindul. Mi itt leszünk, fejlődünk, a folyamatosan bővülő oldalunkon Tippversennyel, Chat szobával és egyéb újdonságokkal igyekszünk tartalmas olvasnivalót közölni.

HAJRÁ NEWCASTLE!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik