NOLAN – a Kapitány Kalapáccsal tér vissza

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.11.10. 14:11
Címkék
Sokat gondolkodtam mi legyen a bejegyzés főcíme, de aztán arra jutottam, hogy nem kell túlragozni. Holnap ellenfélként tér vissza egy kedves ismerős...

Sokat gondolkodtam mi legyen a bejegyzés főcíme, de aztán arra jutottam, hogy nem kell túlragozni. Holnap ellenfélként tér vissza egy kedves ismerős a St. James’ Parkba. Valaki, aki két és fél évet húzott le a Newcastle United színeiben és ebből egy évig csapatkapitány volt. Egy igazi vezér, egy csupaszív játékos. KEVIN NOLAN.Newcastle United színeiben és ebből egy évig csapatkapitány volt. Egy igazi vezér, egy csupaszív játékos. KEVIN NOLAN.

Kevin Anthony Jance Nolan 1982. június 24-én született Liverpool-ban. Egészen kis korától fogva focista akart lenni, kedvenc csapatai a Celtic és a Liverpool voltak, annak ellenére, hogy két kedvenc játékosa Lee Sharpe és Eric Cantona a Manchester United-ben játszott.

BOLTON WANDERERS

Nolan 1997-ben került a Bolton Wanderers ifibe, és két év után már a nagycsapatban játszott. Abban az esztendőben, 1999-ben érkezett új manager, egy bizonyos Sam Allerdyce személyében. Kevin és Big Sam között hamar jó munkakapcsolat alakult ki, így a fiatal játékos egyre biztosabb pont lett a Wanderers középpályáján. A csapat persze kezdetben nem volt nagy durranás. Volt olyan évük, amikor éppen csak megmenekültek a kieséstől, azonban Allerdyce szép lassan építette a keretet, aminek meg is lett az eredménye. A 2003/2004-es szezonban 40 éve nem látott magasságokban járt a Bolton, amikor a nyolcadik helyen végeztek. Nolan 12 gólt szerzett, ami egyéni rekordja a Premier League-ben (beállítani később sikerült, de megdönteni csak a másodosztályban).

A Bolton-nal ezután már számolni kellett. Nem túl látványos játékkal (főleg egy csatárral, aki mögött Nolan serénykedett) de eredményes játékkal rukkoltak elő. 2004-ben Ligakupa döntőt játszottak, igaz kikaptak, a 2005/2006-os és a 2007/2008-as évadban pedig az UEFA kupában is szerepelt a csapat. Előbb a legjobb 32-ben, utóbb a legjobb 16-ban vérzett el a csapat akkor már Gary Megson irányítása alatt. Ebben az időszakban Nolan már a Bolton csapatkapitánya volt, miután a 2006/2007-es szezontól megörökölte a karszalagot a távozó Jay-Jay Okocha-tól. Kevin összesen 345 mérkőzésen szerzett 50 gól után búcsúzott a csapattól, amikor 2009. január 29-én a Newcastle United-hez igazolt.

NEWCASTLE UNITED

Nolan megszerzése már 2007-ben, Allerdyce érkezésekor is szóba került, de miután a Bolton ragaszkodott a kapitányához, mások után (Joey Barton, Alan Smith) kellett nézni. Végül aztán létrejött az igazolás, ám ekkor nem a Nolan-nek megszokott UEFA kupa indulás, hanem a kiesés elkerülése volt a cél, ami végül nem jött össze. Kevin Keegan kurta-furcsa távozása után már ősszel a régi-vonalas manager, Joe Kinnear ült a padra. A Wimbledon nehézfiúit (pl. Vinnie Jones, Joe Hartson) egykor kordában tartó, kedvenc kötőszava miatt csak „JFK-nek” (Joe „F*cking” Kinnear) becézett szakember két játékos szerződtetését tartotta kulcsfontosságúnak. Az egyik a Wigan-től (N’Zogbia-ért) érkező Ryan Taylor volt, a másik pedig Kevin Nolan. Kinnear igazi vezért akart középre, tekintve, hogy Barton és Smith sérüléssel bajlódott, Butt túl öreg, Guthrie meg túl fiatal volt ahhoz, hogy vigye a hátán a csapatot.

Kevin kezébe vette a dolgokat, küzdött, hajtott azon a 11 tavaszi meccsen, amikor szóhoz jutott, de mire beilleszkedett volna a csapatba, csúfos véget ért a bajnokság. A szívproblémákkal küzdő Kinnear helyét tavasszal Alan Shearer vette át, de az ő személye önmagában kevés volt a kiesés elkerüléséhez. Kezdetét vette a megtisztulás a csapatnál, a másodosztály indulására a korábbi kezdő tizenegy kb. a fele távozott (pl. Beye, Bassong, Duff, Owen, Martins, Viduka).

Nolan alapember lett a Chris Hughton irányította csapatban, mégpedig igazán jól kitalált szerepkörben. Hughton a 4-5-1-ben (vagy ha úgy jobban tetszik 4-4-1-1-ben) a csatár mögött játszatta. A bajnokság elején Shola Ameobi kapta az ék szerepét, azonban ő 7 meccs (7 gól) után megsérült, és kezdetét vette az Andy Carroll sztori. Carroll és Nolan, akik civilben is jó barátok lettek, remekül értették meg egymást a pályán, a Newcastle pedig hengerelt. 46 mérkőzésen 30 győzelem, 12 döntetlen, 4 vereség mutatóval, 90:35-ös gólaránnyal 102 ponttal lettek bajnokok (11 ponttal megelőzve a West Bromwich-ot), két alkalommal is 7 meccses győzelmi sorozatot produkálva. Nolan 44 bajnokin 17 gólt szerzett, (pont, mint Carroll) emellett egyszer a Liga kupában is betalált. Ő lett az ÉV játékosa a Championship-ben.

A bajnok csapat

A következő évben mindhárom addigi csapatkapitány így vagy úgy, de háttérbe került. Nicky Butt visszavonult, Alan Smith rossz formában vagy sérült volt, Shola Ameobi pedig Caroll lendülete miatt a kispadra szorult. Hughton végül Nolan-nek adta a karszalagot, aki ismét remek évet zárt. A csapat már nem annyira, de újoncként így is a középmezőnyben végeztek. Nolan kiállítás és 5. sárga lap miatt összesen 30 bajnokit játszott. Ezeken 12 gólt lőtt, amivel Andy Caroll januári távozása után házi gólkirály lett. Legemlékezetesebb talán a Sunderland elleni meccsei voltak (2 meccsen lőtt 4 gólt), de összességében elmondható, hogy amikor semmit nem csinált, szinte eltűnt a pályán, akkor is elég volt egy villanás, amivel befolyásolta a meccset.

Egy gól a négyből a Sunderland ellen

Még decemberben újabb fontos esemény történt a klub életében, kinevezték managernek Alan Pardew-t. Az új szakvezető felmérte a helyzetet és egyelőre békén hagyta a csapaton belüli hierarchiát. Ugyan a kemény magból távozott Carroll, de a főnök továbbra is Nolan maradt, a többi hangadóval (Harper, Barton, Smith, Enrique) az oldalán. Nyáron aztán beindult a kockázatos, de végül sikeres megújulás, amikor is a közönség által kedvelt, de más-más okból problémás játékosoktól megvált a klub. Ingyen távozott a twitter-király Barton, a „komnolyabb” terveket szövögető Enrique, és nem igazolt el ugyan, de teljesen a háttérbe szorult Harper és a szezon második felére kölcsönadott Alan Smith. Mint régen a csatákban, most is a vezér ment előre. Kevin Nolan volt az első távozó, miután bérvitája támadt a szerződésének megújítása kapcsán. 29 évesen 4 éves szerződésért belement volna még a fizetéscsökkentésbe is, de a klub a kevesebb pénz mellé már csak 2 éves hosszabbítást ajánlott. Ekkor jelentkezett be Sam Allerdyce, aki az éppen akkor pár hete kiesett West Ham United új managereként lecsapott régi kedvencére. Meg nem erősített infók alapján Nolan 3.5 millió fontért került Londonba 5(!) évre, ahol a távozó Matthew Upson és Scott Parker helyett azonnal csapatkapitány lett.

WEST HAM UNITED

A Kalapácsosoktól mindenki azt várta, hogy a Newcastle-hez hasonló ívet leírva, csont nélkül jussanak vissza az első osztályba. Az ex-Boltonos-ok közül ott volt Faye, Matt Taylor, Ricardo Vaz Te és Nolan, meg persze régebbi motorosok, mint Carlton Cole, Julian Flaubert, Mark Noble vagy Robert Green.

A West Ham jól is kezdett, de aztán jöttek a hullámvölgyek, és végül a Reading és Southampton is beelőzte őket. Jött a lutri kategóriába tartozó osztályozó, ahol a Blackpool csapatát győzték le 2:1-re, és így ha nyögve nyelősen is, de teljesítették a tervet. Kevin-t jelölték az Év játékosa címre, és ismét benne volt az év csapatában a másodosztályban. Első szezonjában 43 bajnoki meccsen 12 gólt ért el, az új évadban pedig egyből az ő góljával győztek az Aston Villa ellen a nyitó fordulóban.

2005-ben jegyezte el (2008-ban pedig el is vette) barátnőjét, akitől 2006-ban egy kislánya, 2010-ben pedig egy kisfia született. Egy rövid ideig volt egy „nevelt fia” is Andy Carroll személyében. A balhés csatárt egy verekedés után végül ugyan nem vették őrizetbe, de ennek egyik feltétele az volt, hogy Nolan-hez költözik, aki felelősséget vállal érte. A családnak volt is emiatt álmatlan éjszakája később, amikor Carroll-nak a Nolan-ház előtt parkoló kocsiját felgyújtották (feltehetően annak a lánynak a rokoni-baráti köre, akinek a bántalmazásával vádolták). Az angol válogatott szereplés nem adatott meg Nolan-nak, legalább is a felnőttek között, az U21-es csapatban kétszer szerepelt.

Én személy szerint nagyon csíptem őt, (most is csípem) és örülök, hogy láthattam élőben játszani még fekete-fehérben. Biztos vagyok benne, hogy anno ilyen vezér kellett ahhoz, hogy a Newcastle simán pofozza szét a másodosztályt, illetve újoncként simán harcolja ki a bent maradást. A Championship-ben, majd utána még fél évig elég volt a keretből tulajdonképpen bármilyen középpálya mögé, mert ő előkészített Carroll-nak, Carroll pedig vissza- és lefejelgette a labdákat neki. A habitusa, illetve a gólérzékenysége bámulatos, viszont az új, végül ötödik helyen záró Newcastle-be már nem illett volna bele.

Néhány kép még Nolan-ről:

A másodosztály legjobbja 2009/2010

Keményfiúk 1. (Alan Smith-szel)

Keményfiúk 2. (Joey Barton-nal)

Keményfiúk 3. (Andy Caroll-lal)

A szokásos lelkesedés

A rájátszás bajnoka, 2012. május

Ez van srácok! Nolan nekünk a múlt, ahogy Tioté és Cabaye a jelen, Bigirimana pedig a jövő. A múltat viszont nem szabad elfeledni, gondolom ezt Newcastle-ben is tudják és vasárnap kellő tisztelettel fogadják.

Mert hogy vasárnap 16 órától Newcastle United – West Ham United mérkőzést rendeznek, és a vendégeknél Nolan mellett Carrol játékára is számítani lehet. Ha pedig hozzá tesszük, hogy a padon Sam Allerdyce pöffeszkedik majd, akkor aztán lesznek ismerős arcok bőven. Legutóbb a Szarkák egy 5:0-s és egy 2:1-es győzelemmel 6 pontot szereztek a Kalapácsosok ellen, így tehát nem nagyképűség győzelemről álmodozni

A DigiSport nem közvetíti a mérkőzést, stream-segítség a meccs kezdetétől a jobbról elérhető „Szarkafészek” oldalon.

Hajrá Newcastle

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik