Újra Európa Liga: Newcastle United – Metaliszt Kharkiv

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.02.13. 08:02
Címkék
Csütörtökön a legjobb 32 csapat küzdelmével folytatódik az idei Európa Liga sorozat. A mezőny a csoportmeccsek első két helyezettjei mellett...

Csütörtökön a legjobb 32 csapat küzdelmével folytatódik az idei Európa Liga sorozat. A mezőny a csoportmeccsek első két helyezettjei mellett kiegészült olyan, a BL-ből a csoportjuk harmadik helyen kieső klubokkal, mint például a Chelsea, az Ajax, a Benfica, vagy a Zenit. A Newcastle United a kimondottan veszélyes, Methaliszt Kharkiv csapatát kapta. Az ukrán bajnokság tavalyi bronzérmese dél-amerikai gárdának is elmenne, tekintve, hogy a jelenlegi keretükben öt brazil és hat argentin játékos szerepel.Chelsea, az Ajax, a Benfica, vagy a Zenit. A Newcastle United a kimondottan veszélyes, Methaliszt Kharkiv csapatát kapta. Az ukrán bajnokság tavalyi bronzérmese dél-amerikai gárdának is elmenne, tekintve, hogy a jelenlegi keretükben öt brazil és hat argentin játékos szerepel.

Az Ukránoknak nincs veszítenivalójuk, ezért biztosan a legerősebb összeállításukban érkeznek a St. James’ Park-ba. Ezzel szemben Alan Pardew első számú feladata jelenleg a biztos bennmaradást jelentő 42 pont megszerzése a bajnokságban, ahol az eddigi 26 meccsen elért 27 egység még nagyon kevés. Egészen pontosan egy ponttal kevesebb, mint a kiesés évében ilyenkor…

Arról, hogy a fentiek alapján mi lehet a taktika, majd egy kicsit később, most nézzük az ellenfelet. A Methaliszt Kharkiv csapatát 1925-ben alapították, és a szovjet első osztályba először 1960-ban jutottak be. Utána következett jó pár év hullámvölgy, ami 1982-ben ért véget, onnantól kezdve ugyanis a folyamatosan az első osztály tagjai voltak a Szovjetunió felbomlásáig. Egyszeres kupagyőztesek, egy alkalommal pedig sikertelenül döntőztek. Az Ukrán Premier League-ben ők a „Bronz csapat”, tekintve, hogy a 2006/2007-es szezon óta sorozatban hatodszor kaparintották meg a bajnoki dobogó legalsó fokát.

A klub meccseinek a Matalist Oblast Sport Complex névre hallgató stadion ad otthont, amely 1940-ig a Tractor Stadium, ezt követően 1967-ig pedig a Dzerzhinets Stadium névre hallgatott. A lengyel-ukrán közös rendezésű EB égisze alatt már 2009-ben elkezdték gyönyörűen felújítani az építményt, ahol később három csoportmeccset játszottak a kontinens tornán. Befogadóképessége hivatalosan 40.003 fő.

A csapatot tekintve nincs igazán Európában ismert név a keretben, a húzóember talán a nagy visszatérő Jajá lehet. A 26 éves, 191 cm magas brazil csatár Hollandiában kezdte profi karrierjét, de megfordult Spanyolországban, Belgiumban és Brazíliában is, mielőtt 2008-ban a Methaliszt játékosa lett, ahol az első komoly sikereket elérte. Két év alatt 61 bajnoki meccsen 30 gólt szerzett, emellett két ukrán kupa és négy európai kupa találatot is elért. Ezután a Trabzonspor-ba igazolt, ahol mindössze egy szezont játszott (29 bajnoki/12 gól) és máris az Al-Ahli csapatában találta magát. Itt valami nagyon nem klappolhatott, mert továbbállt az Internacional-ba, Brazíliába, hogy aztán idén januárban visszaigazoljon a sikerei helyszínére, Kharkiv-ba.

Ő lehet tehát az ellenfél kulcsembere, akit semmiképpen sem szabad lebecsülni, hiszen egy nagydarab brazil, Fidélis a Marítimo csapatából idén már megtréfálta a Newcastle-t. Tegyük hozzá gyorsan, hogy ha azt az 1:1-re végződő meccset megnyeri a csapat és a csoport első helyén végez, akkor most a Dynamo Kijev-vel összesorsolt Bordeaux helyében lenne. Szóval ukrán ellenfél jutott volna így is, úgy is.

A Methaliszt edzője a 62 éves Myron Markevych, aki mindössze hét évig volt profi játékos, edzőként pedig elég ellentmondásos a statisztikája. 1984-ban ült először kispadon, de mindössze egy szezonban, amit hat év szünet követett. 1990-től kezdve 15 év alatt 9 csapatnál dolgozott, azaz sehol nem maradt túl sokáig. Másrészt viszont 2005 óta a Methaliszt maneger-e, azaz a dicsőséges bronz-korszak eredményeit teljes egészében az ő irányítása alatt sikerült elérni. Rutinos mester, de csak az ukrán közeg az, ahol igazán otthon van. Edzői pályafutása során mindössze egy alkalommal vállalt munkát külföldön, az is egy szezon volt az Anzsi Mahacskala-nál, 2002-ben.

Ennyit az ellenfélről, és most nézzük mi a helyzet a Newcastle háza táján. A hétvégén izgalmas meccsen vereséget szenvedett a csapat a Tottenham Hotspur vendégeként. Mint említettem a Premier League jóval fontosabb a vezetőség (és mivel jelen esetben igazuk van, az egész klub) számára, mint az Európa Liga. Az ügyvezető Derek Llambias pár hete elmondta, hogy a klub hosszú távú terveiben felvázolt fejlődési folyamatban 3-4 éves visszaesést jelentene, ha újra a Championship-be kényszerülne a csapat, ezért egyértelmű, hogy bent kell maradni.

Gondolhatnánk, hogy akkor egy erősen tartalékos keret fogadja az ukránokat, viszont jelenleg olyan helyzetet hozott az idei foci naptár beosztása, hogy ezt a fordulót még akár meg is lehet(ne) hajtani. A csütörtöki meccset követően ugyanis a következő program az egy hét múlva esedékes visszavágó, és csak az azutáni vasárnapon, február 24-én lesz a következő bajnoki, a Southampton ellen, hazai pályán. Megoldható tehát simán, hogy a mostani meccsen a lehető legjobb gárdával álljon ki Pardew, és csak Ukrajnába küldje a fakót. (Oda már kénytelen lesz, ugyanis a Soton ellen hazai pályán annyira kötelező a győzelem, hogy azt nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Ráadásul azt gondolom senki nem felejtette el, hogy a „Szentek” ellen vívott szinte helyzet nélküli őszi meccs volt a legsiralmasabb produkció az idei bajnokságban)

A fenti két képen egy-egy általam elgondolt felállás szerepel. A csatárínség miatt tartanám magam a Pardew által mostanában kedvelt 4-2-3-1-hez. A bal oldali a tartalékos verzió, ahol Santon, Coloccini, Debuchy, Sissoko, Cabaye és Cissé is pihen. Ez lenne az, amit akkor favorizálnék, ha hétvégén már bajnoki lenne. Viszont nem lesz, ezért szerintem bátran meg lehetne a jobb oldali, jóval erősebb 11-el próbálni.

Mapou Yanga-M’Biwa játékát biztosra lehet venni, hiszen a Montpellier ex-csapatkapitányát nem dísznek hozták ide, emellett mindkét belső védőnkre ráfér a pihenés. Remélem Pardew annyira nem őrül meg, hogy Williamson-nal párban kezdeti. Az azért nagyon mély víz lenne… Én mindkét esetben a sérüléséből nemrég visszatérő S. Taylor-t osztottam mellé, de simán lehet, hogy őt kímélik és Coloccini játszik majd.

Yanga-M’Biwa és Bigirimana. Mindketten bevetésre várnak

A szűrő pozícióban bármelyik helyre el tudnám képzelni Gäel Bigirimana-t is, de az az igazság, hogy a Tioté – Anita kettősnek szerintem nagyobb szüksége van jelenleg a játékra, mint a 19 éve burundi srácnak. Csereként viszont biztosan bevetném.

Elöl nincs nagy kavarási lehetőség. A csatárként is játszatható kerettagok közül Vuckic, Ben Arfa és Guffran is sérült (utóbbi kettő elvileg február 24-ére bevethető), és ezen a szinten maximum csere szinten jöhet szóba Nile Ranger, Sammy Ameobi vagy Adam Campbell. Marad tehát Shola Ameobi vagy Papiss Cissé.

A mérkőzés 21.05 órakor kezdődik, és természetesen megint egyetlen magyar csatorna sem közvetíti. A DigiSport1 az Anzsi – Hannover, majd az Inter – Cluj meccset közvetíti, míg a DigiSport2 a Zenit – Liverpool és a Tottenham – Lyon mérkőzésekre szavazott. A Story 4 szokásához híven a „magyar vonalat” követi, a választásuk így a Stuttgart – Genk párharcra esett, ahol nézhetjük, hogy vajon Hajnal Tamás eltalálja-e Köteles László kapuját.

Szerencsére az internet megint segít, és tekintve, hogy a meccset közvetítő tizenkét tv csatorna között olyanok is szerepelnek, mint az ESPN, a FOX Soccer Plus vagy a FOX Sports 3, biztosak lehetünk benne, hogy élvezhető minőségű stream-hez jutunk majd.

Az éterben történő közös meccsnézés hangulatát fokozandó, ismételten várunk mindenkit a chat szobában, továbbá addig is szívesen olvasnám, hogy Ti milyen kezdővel fogadnátok az ukrán vendégeket?

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik