PL 8. forduló: Rókavadászat indul!

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2014.10.17. 07:10
Címkék
Holnap 16.00 órakor immár nyolcadik alkalommal fut neki a Newcastle United, hogy megszerezze a szezon első győzelmét. A szurkolók türelme egyre...

Holnap 16.00 órakor immár nyolcadik alkalommal fut neki a Newcastle United, hogy megszerezze a szezon első győzelmét. A szurkolók türelme egyre fogy, úgyhogy itt az ideje az első 3 pontos 90 percnek. Az - ideálisnak is mondható - ellenfél a bajnokságot jól kezdő újonc, a Leicester City, azaz a "Rókák" csapata lesz, akiket a St. James' Parkban minden külső körülmény figyelmen kívül hagyásával is meg kell verni. Természetesen ez nem a Championship aktuális bajnoka érdemeiknek, tudásának lenézése, egész egyszerűen hazai pályán egy frissen feljutó csapat ellen mindig kötelező a győzelem. Egyébként meg most már abban a stádiumban vagyunk, amikor teljesen mindegy ki az ellenfél, kötelező a győzelem. Utoljára a Championshipben töltött 2009/2010-es szezonban látogattak a Rókák a St. James Parkba, akkor egy hideg, esős estén Danny Guthrie alábbi bombája döntött. (Emlékszem, a Sport1 élőben adta mérkőzést. Ritka unalmas meccs volt, de Danny Boy csak szállította a győzelmet.)Leicester City, azaz a "Rókák" csapata lesz, akiket a St. James' Parkban minden külső körülmény figyelmen kívül hagyásával is meg kell verni. Természetesen ez nem a Championship aktuális bajnoka érdemeiknek, tudásának lenézése, egész egyszerűen hazai pályán egy frissen feljutó csapat ellen mindig kötelező a győzelem. Egyébként meg most már abban a stádiumban vagyunk, amikor teljesen mindegy ki az ellenfél, kötelező a győzelem. Utoljára a Championshipben töltött 2009/2010-es szezonban látogattak a Rókák a St. James Parkba, akkor egy hideg, esős estén Danny Guthrie alábbi bombája döntött. (Emlékszem, a Sport1 élőben adta mérkőzést. Ritka unalmas meccs volt, de Danny Boy csak szállította a győzelmet.)

Az NUFC.com oldalán található statisztikák masszívan a Newcastle mellett szólnak, a legutóbbi 20 hazai mérkőzésből 15 alkalommal mi nyertünk, emellett 3 döntetlen és mindössze 2 Newcastle vereség született. 44 gólt szereztünk és 25 gólt kaptunk. Volt 4:3-as, 5:4-es és 7:1-es győzelmünk is. A holnapi meccs persze ettől még bárhogy alakulhat, de nem lenne rossz egy gólarányt is javító magabiztos győzelem.

Az ellenfél managere jól ismeri Észak-kelet Angliát, hiszen Nigel Pearson pályafutása végén 1994 és 1998 között a Middlesbrough csapatkapitánya volt, és ezalatt a négy év alatt kétszer is feljutott a Boro-val a Premier League-be, emellett három kupadöntőt is játszhatott a piros-fehérekkel.

Visszavonulása után aztán kisebb nagyobb edzői feladatokat látott el, majd 2007 tavaszán Glen Roeder menesztése után rövid ideig caretaker managernek nevezték ki Newcastle-ben. Pár hónap után (aminek nagy része történetesen nyárra esett) jött Sam Allerdyce, de Pearson maradt a stáb tagja. Télen aztán újra szükség volt a szolgálataira, lement ugyanis pár bajnoki az ő irányításával, mire Big Sam távozása után érkezett Kevin Keegan. Egy darabig vele is együtt dolgozott, de nem sokáig mert kb. egy hónap múlva, 2008 februárjában elhagyta Newcastle-t.

Három hónap Southampton után a Leicester City-nél kötött ki, ahol egy év Hull City-s kitérőt leszámítva azóta is dolgozik. Tavaly év közben két alkalommal is ő lett a Championship-ben a hónap managere, és az egész idény legjobb szakvezetőjének is őt választották. Persze nem meglepő, ki legyen az év managere, ha nem a bajnok csapat szakvezetője?

A Premier League-ben aztán szépen elkezdték gyűjtögetni a pontokat, jelenleg 7 meccs után 9 egységnél tartanak 2 győzelemmel, 3 döntetlennel és 2 vereséggel. A szezon szenzációja eddig számukra a Manchester United legyőzése. Nyilván egy győzelem idegenben a Newcastle ellen is az lenne, remélhetőleg nem adjuk meg nekik ezt az örömöt.

A Newcastle-nél természetesen fogadkozással telt a két hét, bár Pardew tegnap kitért arra is, hogy aggódnak amiért Tioté és Cissé Afrika Kupa selejtezőket játszanak, amikor napról napra több az Ebolás megbetegedés a fekete kontinensen. Emiatt (mármint a járvány miatt) a házigazda Marokkó szívesen elállna a jövő januárban és februárban megrendezésre kerülő eseménytől. Több ország támogatja a felvetést, viszont akad olyan is, aki meg beugróként megrendezné a tornát. November elején döntenek, de az biztos, hogy a mi szempontunkból nem lenne baj, ha nem kellene Tioté-t és Cissé-t hetekig nélkülözni.

A holnapi meccsen elvileg ez a két játékos is pályára lép, ahogyan az előzetes híresztelésekkel ellentétben alkalmas lesz a játékra a kisebb sérüléssel bajlódó Krul, Janmaat, Dummett trió is.

Jobbra egy várható kezdőt láthattok. Én nem így állítanám össze a csapatot, de most Pardew fejével próbáltam gondolkodni. Elvileg nagy rajta nyomás, hogy támadó focit és egyértelműen két csatárt játszasson. Most már nem lehet azzal operálni, hogy Gouffran-t, Cabella-t, vagy Sissoko-t amolyan árnyék éknek jelöli, és annak ellenére azt mondja, hogy két csatárral játszunk, hogy a vak is látja az egyedül szenvedő egy szem éket. Most már két klasszikus csatár kell. Én inkább tenném a kezdőbe Cissé mellé Armstrong-ot vagy akár Perez-t vagy Ferreyra-t, de erre azért kevés az esély. Amikor Pardew bejelentette, hogy a sérüléseket összeszedő játékosok bajai nem komolyak, akkor jelezte azt is, hogy Obertan kezdő lesz, úgyhogy ott is van az általam a generált összeállításban.

Cabella-ra és Gouffran-ra egyébként is ráfér a pihenés, (leginkább fejben) ráadásul mindkét gyors játékos hasznos lehet a második félidőben, az elméletileg lelassuló Leicester védők ellen.

Végül egy örömteli hír, amit szintén Pardew közölt. Az elmúlt két hétben 45, illetve 76 perc játékidő után a reserve csapatban, Ryan Taylor nagy valószínűséggel a leülhet a kispadra szombaton és ezzel talán véget ér a súlyos térdsérülés(ek) miatt több mint két évet kihagyó 30 éves játékos kálváriája. Nyilván pályára nem fog lépni még, de azért milyen szép lenne, ha a 90. percben szabadrúgáshoz jutnánk, és az addigra magabiztossá váló győzelem tudatában Pardew becserélné, hogy hadd lője el ő a szabit...

A mérkőzést brit tv adó nem közvetíti, (így a magyar Digi sem) de biztosan lesz hozzá jobb minőségű stream.

Utána viszont készüljetek Digi előfizetők, mert a Tottenham, a Manchester City (ligakupa) és a Liverpool elleni összecsapások mind-mind TV-s meccsek lesznek, azaz nyolc nap alatt háromszor kell majd megverekedni otthon a távirányítóért. A családi béke érdekében egyébként jobb előre tisztázni, hogy egy nyugisabb november után az év utolsó hónapja (5 TV-s meccsel, köztük a Tyne-Wear derbivel) szintén durva menet lesz.

A legfontosabb persze most a Leicester legyőzése!

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik