A Mizzou letaszította trónjáról a ligaelsőt

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.10.29. 13:44
null
Henry Josey (balra) 64 futott és 9 elkapott yardot tett a közösbe (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Oklahoma Sooners columbiai vendégjátéka a Missouri Tigers tigriskatlanjában nem csak veretlenség megőrzéséről, vagy a Big 12 konferencia elsőségéről szólt. A vendég Telepesek a BCS-lista első helyén állva tudták, győzelmük esetén továbbélnek esélyeik a nemzeti nagydöntőre, de egy vereséggel tovaszállnak az álmaik.

 

Három negyeden keresztül éltek az oklahomai remények: működött a futás és a passzjáték is, de 21–20-as vendégelőnynél az utolsó negyedre fordulva Landry Jones Sooners QB csődöt mondott. A sérüléséből visszatért Aldon Smith DE-vezette Mizzou-védelem elképesztő nyomás alá helyezte Jonest, mely alatt összeroppant. Hét passzkísérletéből hat a semmibe szállt, egy pedig a hazaiak zsákmánya lett. Vele szemben Blaine Gabbert Tigers irányító utolsó negyedbeli teljesítménye: 9 passzból nyolc sikeres átadás, TD-vel megfejelve.

„A pass rush kritikán alul működött – nyilatkozta a mérkőzés után Jeremy Beal Oklahoma linebacker – Úgy éreztem, képtelen vagyunk a quarterbackhez odaérni, magamat is belelértve.”

Gabbert pedig, érezve a támadófal támogatását és a vendégvédelem tehetetlenségét, csillogott: 30/42-es passzmutatóval, 308 yardos összteljesítménnyel és TD-átadással vezette 36–27-es diadalra a Tigriseket.

Győzelmével a Missouri maradt a Big 12 konferencia utolsó veretlen csapata, reális esélyekkel egy esetleges nemzeti nagydöntőre.

A BCS Top 25 legjobb tíz csapatának helyezése:

1. Auburn Tigers (8–0): az alabamai kistigrisek nagyon fontos rangadót nyertek a Lousiana State (LSU) Tigers ellen. Cam Newton irányító, a legjobb játékosnak járó Heisman-díj elsőszámú várományosa döntő szerepet vállalt a 24–17-es győzelemből: passzmutatói (10/16, 86 yard) ugyan gyengék, de futásban huszonnyolc kísérletből 217 yardot és 2 hatpontost hozott össze. Szombaton a Mississippi (Ole Miss) Rebels otthonában építheti tovább saját és csapata halhatatlanságának szobrát.

2. Oregon Ducks (7–0): a UCLA 60-13-as legázolása Darron Thomas irányító (308 yard, 3 TD) és LaMichael James futó (123 yard, 2 touchdown) vezetésével csak bevezető fogás volt a főételhez, a Southern California (USC) Trojans elleni szombati kiemelt mérkőzéshez. A Kacsák nagydöntős helyen tanyáznak és a Pac-10 konferencia is a zsebükben lehet egy esetleges Los Angeles-i győzelemmel.

3. Boise State Broncos (7–0): könnyed konferenciameccs a Louisiana Tech Bulldogs ellen, 49–20-as sikerrel. Kellen Moore, a Vadlovak irányítója nem akar lemaradni a Heisman-versenyben, 298 yardot és 2 TD-t dobott, egy labdaeladással rontva az összképet. Idaho állam legjobb exportcikke várja az előtte állók botlását, hogy nagyfinálét játszhasson januárban.

4. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (8–0): a Légierő futójátékát sikerrel kiiktatva arattak 38–7-es győzelmet a Szarvasbékák. Szerepcserét végrehajtva ők futották szét az Air Force Falcons védelmét: Ed Wesley RB karriercsúcsot jelentő 209 yardot és két TD-t produkált, vele szemben a 346 yardos futóátlagra képes pilóták csak 184 yardra voltak hitelesítve. Las Vegas-i utazás következik a UNLV otthonába.

5. Michigan State Spartans (8–0): sorsdöntő mérkőzéseiket játsszák ezekben a hetekben a Spártaiak. A Northwestern Wildcats  35–27-es idegenbeli legyőzésének kulcsa a kiválóan játszó Vadmacska-irányító, Dan Persa (187 yardnyi passz és 46 yard futásból 3 TD) utolsó két percben történt semlegesítése volt. B.J. Cunningham, a Spartans elkapója vezetést szerzett, majd az ellentámadásnál Eric Gordon LB elcsípte Persa passzát, amit után Edwin Baker RB 25 yardos futott hatpontosra váltott, beállítva a 35–27-es végeredményt. A héten újabb szuperrangadó az Iowa Hawkeyes otthonában, kétesélyes végkimenetellel.

6. Missouri Tigers (7–0): az Oklahoma elleni rangadósikerrel beléptek a legszűkebb elitbe, kérdés, képesek-e bennmaradni. Lincolni kirándulásuk a Nebraska Cornhuskers otthonába nem nyugodt kukoricafosztással, hanem kíméletlen csatával telik majd. A meccs fő kérdése, Aldon Smithék csírájában elfojtják-e Taylor Martinez Braska irányító mágikus futásait.

7. Alabama Crimson Tide (7–1): az Elefántok gyorsan túltették magukat egyetlen vereségükön, 41–10-es kiütéssel távoztak Tennessee-ből. A harmadik negyed 21–0-s különbsége megpecsételte a hazai Volunteers sorsát. Mark Ingram Heisman-címvédő RB nyolcvannyolc yarddal és két hatpontossal tért pihenőre, futótársa Trent Richardson pedig 119 yardot tett a saját TD-ja mellé. A héten pihenő vár az Elefántokra.

8. Utah Utes (7–0): 59–6-os testmozgás a Colorado State Rams ellen 648 yardos támadómennyiséggel. Nem is kell több adatot felsorolni a meccs egyoldalúságát érzékeltetve. Jordan Wynn, a mormon indiánok irányítója 321 yarddal és 3 TD-passzal törte le a Kosok szarvát, a héten a Légierő teszteli a Utah futás elleni védelmét.

9. Oklahoma Sooners (6–1): a kilencedik helyen landoltak a Telepesek a Missouri-vereség utáni mélyrepülés végén. Hazai pályán az önmagát kereső Colorado Buffaloes lesz az ellenfél, a reális cél a Sooners számára innentől csak a Big 12 konferencia elsősége és egy BCS kupaszereplés lehet.

10. Wisconsin Badgers (7–1): drámai meccsen gyűrték le a Borzok az Iowa Hawkeyes csapatát. A végig fordulatos összecsapáson John Clay running back 91 yarddal és 2 TD-nal tartotta életben a vendégeknek a meccset a meg-megújuló, Ricky Stanzi QB-vezette hazai támadásokkal szemben. Stanzi hiába zárt kiváló mutatókkal (25/37, 258 yard, 3 TD), amikor egy perccel a vége előtt Montee Ball Badgers RB egy labdavesztés-gyanús helyzetet TD-ra váltott, már ő is tehetetlen volt. A Hawkeyes a Michigan State ellen javíthat, a Wisconsin szabadnapos.

 NCAA
A Top 25-ös csapatok további 8. fordulós eredményei
Ohio State Buckeyes (#11)–Purdue Boilermakers 49–0
Stanford Cardinal (#13)–Washington State Cougars 38–28
Oklahoma State Cowboys (#17)–Nebraska Cornhuskers (#14) 41–51
Arizona Wildcats (#15)–Washington Huskies 44–14
North Carolina State WolfpackFlorida State Semioles (#16) 28–24
Arkansas Razorbacks (#19)Mississippi (Ole Miss) Rebels 38–24
Vanderbilt Commodores–South Carolina Gamecocks (#20) 7–21
Mississippi State Bulldogs (#21)–UAB Blazers 29–24
Miami Hurricanes (#22)–North Carolina Tar Heels 33–10
Virginia Tech Hokies (#23)–Duke Blue Devils 44–7
Baylor Bears (#25)–Kansas State Wildcats 47–42
   
A hétvége rangadói:
Virginia Cavaliers–Miami Hurricanes (szombat 18 óra, ESPN America élő)
Notre Dame Fighting Irish–Tulsa Golden Hurricane (szombat 20.30 óra, Eurosport 2 élő)
Nebraska Cornhuskers–Missouri Tigers (vasárnap reggel fél hat, ESPN America felvételről)
Southern California (USC) Trojans–Oregon Ducks (vasárnap reggel 8 óra, ESPN America felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik