A Wisconsin ébresztette fel a Buckeyest a nagydöntős álmokból

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.10.22. 15:52
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball világa lélegzetvisszafojtva várta a vasárnapot, amikor napvilágot látott a Bowl Championship Series első hivatalos ranglistája. A BCS-listát szakírók véleménye és számítógépek adatsora alapján állítják össze, mellyel közvetlenül „beárazzák" a csapatokat a nemzeti nagydöntő főszereplőitől, a BCS Bowlok (Rose, Sugar, Fiesta, Orange) résztvevőin át a kisebb kupadöntőkig.

White egy TD-vel vette ki a részét a Buckeyes legyőzéséből (Fotók: Action Images)
White egy TD-vel vette ki a részét a Buckeyes legyőzéséből (Fotók: Action Images)
White egy TD-vel vette ki a részét a Buckeyes legyőzéséből (Fotók: Action Images)
White egy TD-vel vette ki a részét a Buckeyes legyőzéséből (Fotók: Action Images)
White egy TD-vel vette ki a részét a Buckeyes legyőzéséből (Fotók: Action Images)

Az Alabama vereségével megnyílt az út az Ohio State Buckeyes előtt, hogy a Big Ten konferencia bajnoki címe mellett a BCS-lista első helyén kezdve a szezon végén a nemzeti bajnoki koronáért is játszhasson. Jim Tressel vezetőedző és csapata tudta, hogy rangadóra érkeznek a Wisconsin Badgers otthonába, a madisoni Camp Randall Stadionba, de az esélyesség terhe őket nyomta.

Ehhez képest a második negyed elején már 21–0-s Badgers-vezetés állt az eredményjelzőn: az első kezdőrúgásnál David Gilreath 97 yardos TD-visszahordása megadta a hazaiak számára az alaphangot. Utána pedig John Clay és James White futópárosa gyalogkakukk-prérifarkas meccsé változtatta az Ohio State védelme elleni küzdelmet. Clay 104 yarddal és két hatpontossal, míg White hetvenöt yarddal és 1 touchdownnal zárta az estét. A vendég Buckeyes sztárirányítója, Terrelle Pryor csak egy labdaeladásig jutott a passzaival, a Dan Herron vezette futójáték pedig ugyan eredményezett két TD-t, de a remeklő Badgers-védőfront ellen itt és most több kellett volna. Jordan Kohout (Wisconsin) defensive tackle kiesése után 21–18-ra ugyan feljött az Ohio State, de James White TD-ja és egy mezőnygól kialakította a 31–18-as végeredményt. „Tudom, hogy nem kupadöntőt vagy nemzeti nagydöntőt játszottunk, de a végén zokogtam. Senki sem hitte el, hogy nyerhetünk, csak mi" – nyilatkozta a Wisconsin safetyje, Aaron Henry.

Az Ohio State vereségével a Big 12 konferencia legjobbja, az Oklahoma Sooners nyitotta az élen a BCS-ranglistát, de lássuk a Top 10 teljes mezőnyét.

Oklahoma Sooners (6–0): A Telepesek egyedülálló lehetőséget kaptak arra, hogy veretlen szezon esetén nagydöntőt játszhassanak. Ennek első állomása az Iowa State Cyclones 52–0-s  kiütése volt: Landry Jones QB mindössze négy átadást rontva 334 yardot és három TD-t ért el, a futó DeMarco Murray 112 yardot és két hatpontost tett hozzá a sikerhez. Murray pályafutásának 58 touchdownja a legtöbb, amit a nagynevű egyetemen valaha bárki is elért. A hétvége kiemelt mérkőzésén az ugyancsak veretlen Missouri Tigers bivalyerős védelmét kell feltörni az elsőség megőrzéséhez.

Oregon Ducks (7–0): A Pac-10 konferencia élén szaporázó Kacsák tegnap éjjel 60–13-ra legázolták a szebb mérkőzésről álmodó UCLA Bruinst. Az Oregon támadógépezete hibátlanul működik, Darron Thomas irányító karriercsúcsot jelentő 308 yardot passzolt (3 TD), LaMichael James running back százhuszonhárom yardnál és 2 hatpontosnál állt meg. Jelen állás szerint Oklahoma–Oregon nemzeti nagydöntőt látunk januárban, de ne feledjük, a szezon fele még hátra van.

Boise State Broncos (6–0): Az első BCS-lista nagy vesztese Idaho állam büszkesége. Hiába söpörték el 48–0-ra a San Jose Spartanst,, mivel korábbi kiemelt ellenfelei vagy kikaptak (Oregon State) vagy gyengén állnak (Virginia Tech), a Vadlovak egyelőre lemaradtak a nemzeti nagydöntőt érő első két helyezés valamelyikéről.

Auburn Tigers (7–0): Az SEC konferencia jelenlegi legjobbja 65–43-ra győzött az Arkansas Razorbacks ellen, a végig támadásorientált focit és pontzuhatagot hozó meccset végül Tigers-labdaszerzések döntötték el. Ezen a héten a másik csúcsrangadón a szintén veretlen Louisiana State (LSU) Tigerst fogadják: komoly louisianai védelem fog szembenézni a legjobb játékosnak járó Heisman Trófea jelenlegi legfőbb esélyesével, Cam Newton Auburn irányítóval és társaival.

Texas Christian (TCU) Horned Frogs (7–0): 31–3-as siker a Brigham Young (BYU) Cougars ellen, Andy Dalton QB négy TD-passzával. A Mountain West konferencia elsőségéért komoly versenyfutásba kezdett a Horned Frogs a Utah Utes csapatával, a texasiak következő ütközete az Air Force Falcons futásokra építő csapatával lesz.

Louisiana State (LSU) Tigers (7–0): Eljött az igazság pillanata a Tigrisek számára, Les Miles főedző csapata ugyanis eddigi győzelmei során nem állt hadilábon a szerencsével. A másodosztályú McNeese State elleni 32–10-es siker ujjgyakorlat volt, a hétvégi Auburn elleni összecsapáson már a nehéztüzérséget is be kell vetni.

Michigan State Spartans (7–0): A Big Ten konferencia éllovasai 1966 óta a legjobb szezonjukat futják. Az Illinois Fighting Illini elleni 26–6-os győzelemben az irányító, Kirk Cousins játszotta a főszerepet, aki két negyednyi „alvajárás" után 201 yarddal és TD-átadással hozta a meccset. Az 5–1-el álló Northwestern elleni szombati kirándulás vízválasztó lehet a csapat számára.

Alabama Crimson Tide (6–1): A Mississippi (Ole Miss) Rebels elleni 23–10-es győzelem legfőbb momentuma Trent Richardson running back elkapás utáni 85 yardos TD-futása volt. Az Alabama hétvégi tennessee-i kirándulása kötelező győzelmet ígér.

Utah Utes (6–0): Jól sikerült az indiánok wyomingi kirándulása, a Cowboys elleni vadnyugati párviadalt 30–6 arányban nyerte a csapat. Jordan Wynn quarterback két TD mellett háromszor eladta a labdát, ez figyelmeztető lehet a jövőre nézve. A Colorado State elleni hazai meccsen a Utah így is nyerésre van ítélve.

Ohio State Buckeyes (6–1): Egy vereség és rögtön a Top 10 alján köszönthetjük a Vadgesztenyéket. Jim Tressel főedző csapata az indianai Purdue Boilermakershez látogat, amelyik eddig mindkét konferenciameccsét megnyerte a Big Tenben és a bojlerek mellett most az Ohio State-nek is készülnek befűteni.

A TOP 25-ÖS CSAPATOK TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Texas A&M Aggies–Missouri Tigers (#11) 9–30
Texas Tech Red Raiders–Oklahoma State Cowboys (#14) 17–34
Michigan Wolverines–Iowa Hawkeyes (#15) 28–38
Nebraska Cornhuskers (#16)–Texas Longhorns (#19) 13–20
Florida State Seminoles (#17)–Boston College Eagles 24–19
Washington State Cougars–Arizona Wildcats (#18) 7–24
Kentucky Wildcats–South Carolina Gamecocks (#21) 31–28
Kansas Jayhawks–Kansas State Wildcats (#22) 7–59
Florida Gators–Mississippi State Bulldogs (#24) 7–10
Virginia Tech Hokies (#25)–Wake Forest Demon Deacons 52–21

 

 A HÉTVÉGE RANGADÓI
Northwestern Wildcats–Michigan State Spartans (szombat 18 óra, ESPN America élő)
Navy Midshipmen–Notre Dame Fighting Irish (vasárnap reggel 8 óra, ESPN America felvételről)
Auburn Tigers–Louisiana State (LSU) Tigers (vasárnap 10.30 óra, ESPN America felvételről)
Missouri Tigers–Oklahoma Sooners (vasárnap 13 óra, ESPN America felvételről)
Nagy buli volt a mérkőzés után...
Nagy buli volt a mérkőzés után...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik