Dél-Karolinában bukott el a címvédő Bama

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.10.16. 13:12
null
A South Carolina nem kis meglepetésre múlta felül az Alabamát (Fotó: gamecocksonline.cstv.com)
Címkék
Tizenkilenc meccses győzelmi sorozat, nemzeti és SEC-konferenciabajnoki cím, Heisman-győztes running back (Mark Ingram), kimagasló támadók és védők: a Nick Saban vezetőedző dirigálta Alabama Crimson Tide ezzel a „szerény” dicsőséglistával érkezett a dél-karolinai Columbiába, hogy folytassa menetelését a bajnoki címvédés felé. A hazai South Carolina Gamecocks esélyeit felemásan ítélték meg a szakértők: az egyébként kiválóan összerakott és trenírozott csapat Steve Spurrier edző keze alatt a legjobb szezonját futja, de az Auburn elleni vereség visszavetette a ranglistán.

A Fajdkakasok nevükhöz méltó harcossággal vetették bele magukat a Karmazsin Áradatba és gyorsan előnyt is szereztek: Stephen Garcia irányító a futó Marcus Lattimore-nak és az elkapó Alshon Jefferynek is kiosztott egy-egy TD-passzt és ez a hármas támadóbrigád a mérkőzés folyamán teljesen szétszedte a Bama egyébként kiváló red zone védekezését. A saját gólvonal előtt eddig hibátlanul teljesítő alabamai védőket négyszer csődöltették, Lattimore a maga 93 yardjával és két hatpontosával egymaga többet ért el, mint az Alabama rettegett RB-párja, Ingram és Trent Richardson (65 yard, 0 TD összesen). A mérkőzés legjobbja mégis Alshon Jeffery lett: a Gamecocks másodéves wide receievere hét elkapásból 127 yardot és két touchdownt hozott csapatának. Jeffery egyetlen labdaeladása azért a meccs végére izgalmat tartogatott: Will Lowery interceptionjével a negyedik negyedben az egyenlítésért támadhatott a Bama, de az ellenakció harmadik kísérleténél Greg McElroy irányítót hét yard veszteséggel vitte a földre Stephon Gilmore, a South Carolina védője. Ekkor az Alabama utolsó szalmaszálként trükkös mezőnygól kísérlettel próbálkozott, de sikertelenül és a meccsen végig vezető Gamecocks hívei örömünnepbe kezdhettek.

„A meccs előtt azt mondtam, srácok, ha az a végzetünk, hogy megnyerjük ezt a meccset, adjuk meg neki az esélyt. Engedjük győzni a végzetünket.” – nyilatkozta a 35-21-es végeredmény után Steve Spurrier, a South Carolina diadalittas vezetőedzője.

Az Associated Press (AP) szakírói által összerakott Top 25-ös ranglista első tíz helyezettjének eredményei:

1. Ohio State Buckeyes (6–0): az Alabama vereségével az élre ugrottak a Vadgesztenyék, Jim Tressel vezetőedző a 100. sikerét ünnepelhette az Indiana 38–10-es legyőzése után. Már a félidőre eldőlt a meccs, 31–0-ra vezettek a végül 334 yarddal és három touchdownnal záró Terrelle Pryor irányította hazaiak. A hétvége kiemelt mérkőzésén az egy vereséggel álló Wisconsinhoz látogat a Buckeyes, a győztes komoly lépést tesz a Big Ten konferencia bajnoki címe felé.

2. Oregon Ducks (6–0): a Pac-10 konferencia legjobb csapata is egy helyet lépett felfelé, köszönhetően a Washington State Cougars elleni 43–23-as győzelemnek. A meccs a Kacsák számára komoly áldozatokkal járt, először Kenjon Barnert ütötte ki a Wazzu egy visszahordásnál (a sérülés láttán a sztárfutó LaMichael James sírva fakadt az oldalvonalnál), később pedig az irányító, Darron Thomas vállsérüléssel bicegett az öltözőbe. A csere QB, Nate Costa futásaival és a running back James 84 yardos elkapásával (!) végül hozta a meccset az Oregon, a hétvégén a Texast verő UCLA az ellenfél.

3. Boise State Broncos (5–0):
az idahói forgatókönyv hetek óta kísértetiesen hasonló. 57–14-es győzelem a Toledo Rockets ellen, amit nem jutalmaznak ranglista-előrelépéssel. Úgy tűnik, a Broncos már csak ellenfelei botlásában bízhat, a San Jose State Spartans elleni e heti mérkőzésük sem acélozza meg a helyüket.

4. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (6–0):
a Texasi Keresztények a Boise State-hez hasonló „kis konferencia, gyenge ellenfelek” – betegségben szenvednek, 45–0-s sikerük a Wyoming Cowboys ellen a pozíciójuk megtartásához volt elegendő. Andy Dalton QB három TD-passzal járult hozzá a diadalhoz, 35. győztes meccse a legtöbb, amit aktív quarterback a magáénak mondhat az egyetemi ligában. A következő fordulóban a szebb napokat látott Brigham Young (BYU) Cougars számíthat egy kis Szarvasbéka-parádéra.

5. Nebraska Cornhuskers (6–0): Taylor Martinez irányító one-man-show-ja dominálta a Kansas State Wildcats elleni 48–13-as sikert. T-Magic szétfutotta a Vadmacskák védelmét, tizenöt kísérletből 241 yardot (!) és négy TD-t ért el, a védőoldalon pedig Lavonte David linebacker ásta alá a K-State sztárfutója, Daniel Thomas önbizalmát. Ezen a héten a mélyrepülésben lévő Texas Longhorns látogat Lincolnba, ha felszívják magukat, óriási meccsre lehet kilátás.

6. Oklahoma Sooners (5–0): a Telepesek szabadnaposak voltak, a hétvégi Iowa State Cyclones elleni mérkőzés a kötelező táncrend része.

7. Auburn Tigers (6–0): hamisítatlan SEC konferenciabeli ki-ki meccset vívtak a Tigrisek a Kentucky Wildcats otthonában, a mindenkire veszélyes Vadmacskák végül egy utolsó másodperces Auburn mezőnygólnál adták meg magukat véglegesen. A 37–34-es győzelemből Cam Newton irányító majd’ 200 yarddal és négy TD-nal vette ki az oroszlánrészét. A hét kulcsszava: Arkansas. A Razorbacks a Tigrisek hátán kapaszkodhat vissza az élmezőnybe.

8. Alabama Crimson Tide (5–1): alaposan megzuhantak az Elefántok a South Carolina elleni hidegzuhany után, az éppen kabalát váltó Mississippi (Ole Miss) Rebels ellen lehet majd kiköszörülni a csorbát.

9. Louisiana State (LSU) Tigers (6–0): megérdemelten került az LSU a legjobb tízbe, a sokat kritizált Les Miles által irányított gárda fontos győzelmet aratott a Mocsárban, a Florida Gators rettegett stadionjában. Hasonlóan a múlt heti, Tennessee elleni horrorhoz, a Tigrisek most is az utolsó percre hagyták a döntést: először egy trükkös mezőnyrúgás-figurával első kísérletet értek el, majd 6 másodperccel a vége előtt Jarrett Lee QB három yardos passzal kínálta meg Terrence Toliver elkapót. A 33–29-es diadal után az LSU az elmúlt két heti izgalmakat a másodosztályú McNeese State elleni meccsen pihenheti ki.

10. South Carolina Gamecocks (4–1): az AP néhány szakírója alighanem átaludta az Alabama elleni sikert, másképpen nehezen érthető, hogyan rangsorolhatták a győztest a vesztes mögé. Azért a Fajdkakasoknak sem kell bánkódniuk, vasárnap nyilvánosságra hozzák a szezon első Bowl Championship Series (BCS) ranglistáját, ami már közvetlenül meghatározza és befolyásolja az év végi kupahelyezéseket és a nemzeti nagydöntő két csapatának kilétét. Ha győzelmet aratnak a Kentucky ellen, az Alabama nagy valószínűséggel csak a hátukat figyelheti.

 NCAA
A TOVÁBBI TOP25-ÖS CSAPATOK 6. FORDULÓS EREDMÉNYEI  
Iowa State Cyclones–Utah Utes (#11) 27–68
Texas A&M Aggies–Arkansas Razorbacks (#12) 17–24
Michigan Wolverines–Michigan State Spartans (#13) 17–34
Stanford Cardinal (#14)–Southern California (USC) Trojans 37–35
Miami Hurricanes–Florida State Seminoles (#16) 17–45
Arizona Wildcats (#17)–Oregon State Beavers (#24) 27–29
Wisconsin Badgers (#18)–Minnesota Golden Gophers 41–23
Nevada Wolf Pack (#19)–San Jose State Spartans 35–13
Louisiana-LaFayette Ragin’ Cajuns–Oklahoma State Cowboys (#20) 28–54
Missouri Tigers (#21)Colorado Buffaloes 26–0
Air Force Falcons (#23)–Colorado State Rams 49–27
West Virginia Mountaineers (#25)–South Florida Bulls 20–6
   
A hétvége rangadói:
Florida State State Seminoles–Boston College Eagles (szombat 18 óra. ESPN America élő)
Notre Dame Fighting Irish–Western Michigan Broncos (szombat 20.30 óra, Eurosport 2 élő)
Auburn Tigers–Arkansas Razorbacks (vasárnap reggel 8 óra, ESPN America felvételről)
Nebraska Cornhuskers–Texas Longhorns (vasárnap 10.30 óra, ESPN America felvételről)
Wisconsin Badgers–Ohio State Buckeyes (vasárnap 13 óra, ESPN America felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik