A Nebraska texasi mumusai visszatértek

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.11.26. 12:30
null
Cyrus Grayt a Cornhuskers védő sem tudták megállítani (Fotó: www.aggieathletics.com)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság heti kiemelt meccsét a közép-nyugati Big 12 konferenciában rendezték. A vidéki Texas szívébe, az Aggies otthonába, a Kyle Fieldre látogatott a nagy esélyes Nebraska Cornhuskers.

A Kukoricázók egy győzelemre álltak csoportjuk megnyerésétől, de a hétről-hétre jobban játszó hazaiak meglepetésre készültek. Óriási védőcsata jellemezte a meccset, a Huskers Lavonte David, az Aggies Michael Hodges vezérletével gondosan szűrte a támadásokat.

A Nebraska kezdő irányítója, Taylor Martinez sérülése csődközeli állapotba hozta a vendégek támadójátékát. Bo Pelini Huskers-vezetőedző végig a bírókkal foglalkozott, sérelmezve a büntetések magas számát (a Nebraskát végül 16-szor szankcionálták 145 yard hátránnyal).

A felkészült defense-eket látva a támadóedzők inkább futójátékokat hívtak és ez a Texas A&M-nek sikerült jobban: Cyrus Gray RB zsinórban ötödik mérkőzésén került száz futott yard fölé, ezúttal 137 yardnyi teljesítményével háromszor is mezőnygól-távolságra kormányozta csapatát.

„Kiválóan játszott. Az elkapásai, a futásai, ahogyan megtalálta a réseket - nyilatkozta Grayről mestere, Mike Sherman – Ha nem játssza élete meccsét, nem kerülünk a pontszerzési esély közelébe.”

A Gray kínálta lehetőséget Randy Bullock rúgó könyörtelenül kihasználta: a Nebraska bukásával kiesett a Top 10-ből, az Aggies pedig 9–6-os diadallal fogadhatta a 90 ezer fanatikus szurkoló önfeledt ünneplését.

A Bowl Championship Series (BCS) Top 10 állása:


1. Oregon Ducks (10–0): a Pac-10 konferenciát vezető Kacsák komoly próbatétel elé néznek, az Arizona Wildcats védelmét kell szétzilálnia a felgyorsított támadójátéknak.

2. Auburn Tigers (11–0): a Tigrisek az SEC konferencia és az egész egyetemi liga legnagyobb meccsére, az Iron Bowl néven ismert állambeli rivalizálásra készülnek az Alabama Crimson Tide ellen. A Bama már nem szólhat bele a nagydöntő kérdésébe, de a vendég Tigerst még elütheti attól.

3. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (11–0): a Békák az egy győzelemmel a liga legrosszabb csapat címre hajtó New Mexico Loboshoz látogatnak, várható nagyarányú győzelmük még életben tarthatja döntős álmaikat.

4. Boise State Broncos (10–0): a Vadlovak 51–0-al küldték haza a szebb napokat látott Fresno State Bulldogst. Kellen Moore irányító lassan melegedett be, az első negyedben eladott passz és fumble jellemezte működését, de később megtalálta pontdobó kesztyűjét s végül 333 yarddal és 4 TD-nal zárt. A liga talán legjobb elkapópárosa, Titus Young és Austin Pettis összesen 257 yarddal és négy hatpontossal aratott, csattanós választ adva a kiscsapat eseteges nagydöntője miatt fanyalgó hangokra.

5. Louisiana State (LSU) Tigers (10–1): a vártnál nehezebben nyertek a Tigrisek a szebb napokat látott Mississippi (Ole Miss) Rebels ellen. A vendég Lázadók 24–23 még vezetésre álltak az utolsó negyed előtt, de a végén Jordan Jefferson LSU QB passz- és futójátéka három TD-t és 43–36-os győzelmet hozott a hazaiak konyhájára. Az Arkansas elleni zárómeccsen a védelem nem engedhet majd ennyi pontot a Ryan Mallett-dirigálta Razorbacksnek.

6. Stanford Cardinal (10–1): a Big Game-nek becézett rivalizálás a California ellen Nagy Játékot hozott, de csak az esélyesebb vendégek részéről. Andrew Luck Stanford-irányító újabb briliáns produkcióval rukkolt elő, 235 passzolt yardja és két TD-ja mellett bemutatott egy 58 yardos futást is, teljes kétségbeesésbe kergetve a Cal védelmét. 45–0-val zárta az első három negyedet a Cardinal, 48–14-es végső sikere jó ajánlólevél az Oregon State elleni hétvégi meccsre.

7. Wisconsin Badgers (10–1): a Big Ten konferencia éllovasai megerősítették helyüket a Michigan Wolverines 48–28-as legyűrésével. Hiába játszott ihletetten a Michigan QB-je, Denard Robinson, 239 passzolt és 121 futott yardja csak a szépítésre volt elegendő. A vendég Borzok hat futott hatpontossal zilálták szét a Rozsomákok védelmét, ebből Montee Ball RB egymaga néggyel vette ki a részét. A Badgers a hétvégén a Northwesternt fogadják, aki kezdő irányítójuk Dan Persa nélkül szárnyaszegetten játszanak.

8. Ohio State Buckeyes (10–1): 17–10-es hátrányból álltak fel az utolsó negyedben a Vadgesztényék és egy Devin Barclay-mezőnygóllal, illetve Dan Herron meccsvégi hatpontosával túlélték iowai kiruccanásukat a Hawkeyes otthonában. 20–17-es sikerük azt is jelenti, hogy zárófordulós Michigan elleni ősi rivalizálásuk akár a Big Ten konferencia élére is repítheti őket.

9. Oklahoma State Cowboys (10–1): a Kansas Jayhawks 48–14-es legyőzése kaput nyitott a Kovbojok előtt: ha utolsó fordulós állambeli Bedlam-rangadójuk az Oklahoma Sooners ellen is diadallal zárul, ők játszhatnak a Big 12 konferencia döntőjében egy BCS kupába jutásért. A Brandon Weeden irányító, Kendall Hunter futó és Justin Blackmon elkapó fémjelezte trió tökéletes támadógépezetet alkot.

10. Michigan State Spartans (10–1): drámai meccsen fordítottak a Spártaiak a Purdue Boilermakers ellen. Kirk Cousins irányító vezérletével 15pontos hátrányból álltak fel az utolsó negyedre. Cousins először B.J. Cunninghamnek, majd Mark Dellnek is kiosztott egy-egy TD-passzt, majd őmaga is futott egyet. 35–31-es győzelmével a Michigan State is eljuthat még a Rose Bowlba, de ehhez vetélytársai, a Wisconsin és az Ohio State veresége mellett a Penn State legyőzése is szükségeltetik.

 NCAA, 12. FORDULÓ
A Top 25-ös csapatok további eredményei:
Mississippi State Buldogs (#25)–Arkansas Razorbacks (#12) 31–38
Baylor Bears–Oklahoma Sooners (#13) 24–53
Iowa State CyclonesMissouri Tigers (#14) 0–14
Miami Hurricanes–Virginia Tech Hokies (#16) 17–31
South Carolina Gamecocks (#18)–Troy Trojans 69–24
Nevada Wolf Pack (#19)–New Mexico State Aggies 526
San Diego State Aztecs–Utah Utes (#20) 34–38
Maryland Terrapins–Florida State Seminoles (#22) 16–30
North Carolina Tar Heels–North Carolina State Wolfpack (#23) 25–29
 
A hétvége rangadói:
Texas Longhorns–Texas A&M Aggies (péntek 15 óra, ESPN America felvételről)
Alabama Crimson Tide – Auburn Tigers (péntek 20.30 óra, ESPN America élő)
Oregon Ducks – Arizona Wildcats (péntekről szombatra éjjel 1 óra, ESPN America élő)
Nevada Wolf Pack – Boise State Broncos (szombat reggel 4 óra, ESPN America felvételről)
Ohio State Buckeyes – Michigan Wolverines (szombat 18 óra, ESPN America élő)
Arkansas Razorbacks – Louisiana State (LSU) Tigers (szombat 21.30 óra, ESPN America élő)
Oklahoma State Cowboys – Oklahoma Sooners (vasárnapra virradóra 2 óra, ESPN America élő)
Penn State Nittany Lions – Michigan State Spartans (vasárnap reggel 5.30 óra, ESPN America felvételről)
Florida State Seminoles – Florida Gators (vasárnap 13 óra, ESPN America felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik