Iowa-bravúr a Mizzou ellen az Insight Bowlon

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.12.31. 13:46
null
Az Iowát irányító Ricky Stanzi ezúttal nem villogott...
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) az egyetlen jelentős államokbeli sportsorozat, melyben nem rendeznek rájátszást. A Bowl Championship Series (BCS) végső sorrendje alapján osztanak 35 kupadöntőre szóló meghívókat. A bowlrészvétel egyetlen feltétele hat győzelem elérése a 12 meccses alapszakaszban, s ennek csak az elégtelen számú bowlszervezés szabhat határt. Az idén például hetven helyett 72 csapat ért el bowlképes mérleget, de a Temple, illetve a Western Michigan gárdája nem kapott kupadöntőre szóló invitálást.

 

A december hagyományosan az alacsonyabb rangú, míg a január a nagyobb presztizsű kupadöntők jegyében telik, melyek csúcsán 2011. január 1-4. között a négy BCS Bowl (a Rose, a Fiesta, az Orange és a Sugar) kerül megrendezésre a hat BCS-konferencia bajnokának és legmagasabbra taksált csapatainak ütközeteivel. A csúcsok csúcsára, a nemzeti nagydöntőre a BCS rangsor első két helyezettje között január 10-én hétfőn kerül sor.

Az évről-évre az arizonai Tempében megrendezett Insight Bowlon rekordnak számító 53 453 szurkoló üvöltése közepette lépett a gyepre a Big 12 konferencia egyik éllovasa, a BCS 12. helyezettje, a Missouri Tigers csapata. Ellenfelük, az Iowa Hawkeyes ugyan szerzett a Big Ten konferenciában néhány skalpot, de összességében a Michigan State elgázolásán kívül valamennyi rangadójukat elvesztették.

Mégis, az esélyesebb Mizzou-t alaposan meglepték a Sólyomszemek: Marcus Coker RB két TD-je 14–3-as vezetéshez juttatta az Iowát. Az újonc Cokernek a sérült Adam Robinsont helyettesítette és nem vallott szégyent: második hatpontosát 62 yardos futás végén szerezte, összességében 219 yarddal zárva a meccset. A Mizzou csak a harmadik negyedben ébredt fel, a kiváló irányító, Blaine Gabbert hét yardos futása, majd 3 yardos passza is touchdownt ért. Utóbbi átadása, mellyel a liga talán legjobb tight endje, Michael Egnew ért a végzónába, már 24–20-as Tigris-előnyt ért s talán elég is lett volna az üdvösséghez, ha Gabbert nem hajszolja bele magát egy kockázatos akcióba. Utolsó negyedbeli passzát Micah Hyde Iowa-védő azonban lehalászta, majd hirtelen irányváltással a bal szélen elfutva 71 yardos TD-visszahordássá varázsolta a játékot. A 27–24-es Iowa-előny már nem változott, újra megmutatva a Ricky Stanzi irányító vezette Hawkeyes hihetetlen küzdeni tudását.

„Elképesztően sok szoros meccsünk volt az elmúlt három évben – kezdte az értékelést az Iowa magyar származású vezetőedzője, Kirk Ferentz – Óriási ajándék a játékosaimnak, hogy ezúttal ők örülhettek a végén. Hittek magukban és megvalósították a céljukat.”

A sokáig BCS-kupadöntőre és nemzeti nagydöntőre áhítozó Boise State Broncos december elején emlékezetes meccsen szenvedte el egyetlen és végzetes szezonvereségét a Nevada ellen. A mérkőzés negatív hőse, a rúgó Kyle Brotzman a Utah Utes elleni Las Vegas Bowlon is rosszul kezdett: ezúttal egy trükkös játék végén elkapást hibázott, de szerencsére társai hozták magukat. A Heisman-döntős irányító, Kellen Moore 339 yarddal, 2 TD-passzal és labdaeladással, míg a futó Doug Martin 147 yarddal és hatpontossal vette ki a részát a 26–3-as győzelemből. A Broncos védelme fenomenális volt, összesen 200 yardot, nyolc első kísérletet és 3 pontot engedélyezett a utahi támadósornak.

Ugyancsak az utolsó alapszakasz-fordulóban bukott el az Oklahoma State Cowboys csapata, akik az Oklahoma Sooners elleni állambeli rivalizáláson búcsúztak el előkelő BCS-helyüktől. Az Arizona Wildcats elleni Alamo Bowlon azonban eljött a bosszú pillanata: a liga talán legjobb elkapója, Justin Blackmon bohócot csinált a Vadmacskák secondaryjéből, 9 elkapásból 117 yardot és két TD-t tett le az asztalra. A komoly szereléseket bemutató, nagyszerű formában játszó Markelle Martin 62 yardos interception return TD-ja és a Blackmon-show együtt eredményezte a 36–10-es Cowboys-sikert.

...nem úgy az Oklahoma State elkapója, Justin Blackmon, aki idei összes mérkőzésén 100 yard felett zárt (Fotók: Action Images, okstate.com)
...nem úgy az Oklahoma State elkapója, Justin Blackmon, aki idei összes mérkőzésén 100 yard felett zárt (Fotók: Action Images, okstate.com)

 

NCAA 
TOVÁBBI KUPADÖNTŐS EREDMÉNYEK 
New Mexico Bowl Brigham Young (BYU) Cougars–University of Texas El Paso (UTEP) Miners 52–24
Humanitarian Bowl Northern Illinois Huskies–Fresno State Bulldogs 41–17
New Orleans Bowl Troy Trojans–Ohio Bobcats 48–21
St. Petersburg Bowl Louisville Cardinals–Southern Mississippi Golden Eagles 31–28
Poinsettia Bowl San Diego State Aztecs–Navy Midshipmen 35–14
Hawaii Bowl Tulsa Golden Hurricane–Hawaii Warriors 62–35
Little Caesars Bowl Florida International Panthers–Toledo Rockets 34–32
Independence Bowl Air Force Falcons–Georgia Tech Yellow Jackets 14–7
Champs Sports Bowl North Carolina State Wolfpack–West Virginia Mountaineers 23–7
Military Bowl Marylans Terrapins–East Carolina Pirates 51–20
Texas Bowl Illinois Fighting Illini–Baylor Bears 38–14
Armed Forces Bowl Army Black Nights–Southern Methodist (SMU) Mustangs 16–14
Holiday Bowl Nebraska Cornhuskers–Washington Huskies 7–19
Music Bowl
North Carolina Tar Heels–Tennessee Volunteers
30-27 kétszeri h.u.
Pinstripe BowlSyracuse Orange–Kansas State Wildcats36–34
   
A bowlszezon programja (sötéttel a kiemelt BCS bowlok és a nagydöntő):  
Meineke Car Care Bowl (South Florida Bulls–Clemson Tigers, pénteken 18 óra, ESPN America élő)
Liberty Bowl (Georgia Bulldogs, Central Frorida–UCF Knights, péntek 21.30 óra, ESPN America élő)
Chick–Fil–A Bowl (South Carolina Gamecocks–Florida State Seminoles, péntekről szombatra 1.30 óra, ESPN America élő)
Sun Bowl (Notre Dame Fighting Irish–Miami Hurricanes, szombat 14.30 óra, ESPN America felvételről)
Rose Bowl (Wisconsin Badgers–Texas Christian–TCU Horned Frogs, 23 óra, ESPN America élő)
Fiesta Bowl (Oklahoma Sooners–Connecticut Huskies, szombatról vasárnapra 2.30 óra, ESPN America élő)
Capital One Bowl (Alabama Crimson Tide–Michigan State Spartans, vasárnap reggel 8 óra, ESPN America felvételről)
Outback Bowl (Florida Gators–Penn State Nittany Lions, vasárnap 10.30 óra, ESPN America felvételről)
Gator Bowl (Mississippi State Bulldogs–Michigan Wolverines, január 3., hétfő 11 óra, ESPN America felvételről)
Orange Bowl (Stanford Cardinal–Virginia Tech Hokies, január 3. hétfőről keddre 2.30 óra, ESPN America élő)
TicketCity Bowl (Northwestern Wildcats–Texas Tech Red Raiders, január 4., kedd 10.30 óra, ESPN America felvételről)
Sugar Bowl (Ohio State Buckeyes–Arkansas Razorbacks, január 4. keddről szerdára 2.30 óra, ESPN America élő)
GoDaddy.com Bowl (Middle Tennessee Blue Raiders–Miami–Ohio RedHawks (január 7., péntek 17 óra, ESPN America felvételről)
Kraft Fight Hunger Bowl (Nevada Wolf Pack–Boston College Eagles, január 9., vasárnapról hétfőre 3 óra, ESPN America élő)
BCS Nemzeti Nagydöntő (Auburn Tigers–Oregon Ducks, január 10., hétfőről keddre 2.30 óra, ESPN America élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik