De La Hoya díszelőadása

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.09.15. 21:47
Címkék
Az amerikaiak előszeretettel használnak hangzatos kifejezéseket jelentősebb mérkőzésekkel kapcsolatban, nem volt ez másképp a WBA (Bokszvilágszövetség) és a WBC (Bokszvilágtanács) nagyváltósúlyú világbajnoki övéért kiírt Oscar De La Hoya (352)Fernando Vargas (222) összecsapás esetében sem.
Oscar De La Hoya (jobbra) immár két szervezetnél uralja a nagyváltósúlyú mezônyt
Oscar De La Hoya (jobbra) immár két szervezetnél uralja a nagyváltósúlyú mezônyt
Oscar De La Hoya (jobbra) immár két szervezetnél uralja a nagyváltósúlyú mezônyt
Oscar De La Hoya (jobbra) immár két szervezetnél uralja a nagyváltósúlyú mezônyt
Oscar De La Hoya (jobbra) immár két szervezetnél uralja a nagyváltósúlyú mezônyt
Oscar De La Hoya (jobbra) immár két szervezetnél uralja a nagyváltósúlyú mezônyt
A tengerentúliak szerint a két amerikai ütközete – leszámítva természetesen a Lennox Lewis–Mike Tyson nehézsúlyú csúcstalálkozót – az év bokszeseménye volt. Ez az a kivételes eset, amikor még igazuk is lehet, ugyanis De La Hoya és Vargas parádés csatát vívott, a "Golden Boy” technikai K. O.-sikerével véget ért mérkőzésen mindketten megszolgálták a pénzüket, és sokkal jobban kiszolgálták a közönséget, mint a királykategória két hérosza.
A címegyesítő meccset az előzetesen esélyesebbnek tartott De La Hoya kezdte jobban, a közelmúltban hihetetlenül megerősödő Vargas csak az első menet végén ébredt fel, igaz, akkor azonnal odaterelte vetélytársát a kötelekhez, és kisebb sorozásban részesítette. A beszámolók szerint a következő felvonástól két eltérő taktika érdekes párharcának lehetett szemtanúja a csaknem 12 ezer néző: a képzettebb – már ha ilyen szinten szabad ezt említeni – De La Hoya technikásabb bunyóját próbálta érvényre juttatni, miközben Vargas az ütőerőt helyezte előtérbe. Eleinte utóbbi elképzelés tűnt üdvözítőnek, a meccs derekától azonban fordult a kocka. Vargas támadásainak szinte mindig egy De La Hoya-balegyenes szabott gátat, és ezek a pofonok egyre kedvetlenebbé tették a WBA-bajnokot.
Az összecsapás tulajdonképpen a tizedik menet finisében dőlt el. Akkor De La Hoya egy mértani pontosságú balhoroggal állon vágta Vargast, aki megroggyant, igaz, akkor a gong még megmentette a "kivégzéstől”. A szünetben Eduardo Garcia edző folyamatosan ébresztgette Vargast, aki kitámolygott a tizenegyedik felvonásra, de ott már nem tudott méltó ellenfele lenni "Golden Boynak”. A favorit óvatosan kezdte a menetet, semmit sem kockáztatott, aztán egy villámgyors balegyenessel a padlóra küldte Vargast. Ô még fel tudott állni, de néhány pillanattal később Joe Cortez bíró félbeszakította a mérkőzést, miután Vargas a kötélnél védekezésre képtelen állapotban nyelte a pofonokat. (Érdemes megemlíteni, hogy a félbeszakítás pillanatában két pontozónál De La Hoya, egynél pedig a meccs után kórházba kerülő Vargas vezetett.)
"Nagyszerű érzés, azt hiszem, méltón feleltem a becsmérlő szavaira – nyilatkozta a találkozón 14 millió dollárt kereső De La Hoya. – Rengeteg szemétséget vágott a fejemhez, olyanokat, amiket én nem tűrök. Ezért úgy döntöttem, megleckéztetem. Tudtam, hogy a meccs második felére elfárad, és ezt ki is használtam. Ugyanakkor elismerem, hogy Vargas kemény, nagyon kemény ütő, és meglepett, hogy mennyire erős.”
Szintén a hajrában dőlt el a másik rangos szombati címmérkőzés, amelyre Braunschweigben került sor. A lengyel Dariusz Michalczewski (47–0) és a jamaicai Richard Hall (25–4) a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoki övéért küzdött meg, 2001 decembere után másodszor. És ami közös a két meccsben: mindkettő vitatható körülmények között dőlt el "Tigris” javára. Tavaly Berlinben Hallt szemsérülés miatt leléptették, nos, most a hatodik menet tájékán már úgy nézett ki Michalczewski szeme, mint anno Hallé. És a későbbiekben csak romlott a helyzet… A ringorvos azonban egyszer sem tartott alapos vizsgálatot, Michalczewski pedig az elején összegyűjtött ponthátrányát a lehető legegyszerűbb módon tette semmissé: feladásra kényszerítette Hallt. A 10. menetben "Darek” iszonyatos balhorga, majd ismétlése is célba ért, a kihívó pedig védekezésképtelenné vált. Michalczewski ütészáport zúdított rá, a bíró pedig félbeszakította a meccset (egyes vélemények szerint Hall feltett kézzel jelezte, hogy feladja a csatát).
Szintén nem fogadta osztatlan öröm a WBO könnyűsúlyú világbajnoki címmérkőzésének végeredményét. Itt a bírók szerint Artur Grigorjan (35–0), ha kis különbséggel is, de jobbnak bizonyult kihívójánál, az olasz Stefano Zoffnál (38–8–2), és megtarthatta a koronáját. A talján bunyós felháborodottan hagyta el a szorítót, és akad, aki szerint igaza volt (annyi bizonyos, hogy az egyik pontozó által kihozott 118:110 túlzás).
A Kovács István WBO-supervisor által felügyelt gálán született egy meglepő eredmény is: az orosz Szergej Tatevoszjan a hetedik menetben végzett a svéd Armand Krajnccal, a WBO hajdani középsúlyú világbajnokával.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik