Dudás Tibor már dobogós

Tudósítónktól TudósítónktólTudósítónktól Tudósítónktól
Vágólapra másolva!
2002.09.19. 22:24
Címkék
Dudás Tibor diadalmenete a negyeddöntőben sem szakadt meg a Santiago de Cuba-i junior-vb-n. A KSI 18 éves könnyűsúlyú bunyósa infarktusos meccsen 19:17 arányú pontozással verte meg az ukrán Gorlasovot, és ezzel megszerezte a magyar csapat egyetlen érmét. Amelynek ötvözete akár nemesebb is lehet a bronznál, ha Dudás legyőzi a hazaiak öklözőjét. Egy figyelmeztető tényt azonban ne feledjünk: ilyen bravúrra még senki sem volt képes ezen a világbajnokságon, a szigetországiaknak ugyanis mind a tizenkét képviselőjük ott van az elődöntőkben.
12. junior-világbajnokság,
Santiago de Cuba

Negyeddöntô. 60 kg: Dudás Tibor (magyar)–Gorlasov (ukrán) p. gy. (19:17). 81 kg: Zavalnjuk (ukrán)–Kóczián József (magyar) fa. a 2. m-ben
12. junior-világbajnokság,
Santiago de Cuba

Negyeddöntô. 60 kg: Dudás Tibor (magyar)–Gorlasov (ukrán) p. gy. (19:17). 81 kg: Zavalnjuk (ukrán)–Kóczián József (magyar) fa. a 2. m-ben
Svasznek Jenő és Fehér Mihály tanítványa ugyanolyan taktikusan kezdett az ukrán ellen, mint korábbi két meccsén, és az első menet végén két ponttal vezetett. A másodikban viszont nagyon rákapcsolt Gorlasov, és 11:10-re fordított. Ekkor Dudás sokat fogott, mintha lelassult volna. Aztán a párját ritkítóan intelligens bunyósként ismert magyar srác egy pillanat alatt váltott, megérezte, hogy a sorozatos fogások miatt meginthetik, és ettől kezdve inkább odatolta a fejét ellenfele vállgödrébe, amikor egyet szusszanni akart, a köztes időszakokban pedig kristálytiszta balhorgokkal es jobbegyenesekkel gyűjtögette a pontokat. A negyedik menet végén már három ponttal vezetett a különben bivalyerős ukrán ellen, és bár a gongszó pillanatában a pontozók még benyomtak egy ütést Gorlasovnak, Dudás 19:17-re megnyerte a meccset.
"Ez volt az eddigi legnehezebb mecscsem, de egy pillanatig sem éreztem, hogy kikaphatok – közölte az immár védjegyévé vált hamiskás mosoly kíséretében a KSI bunyósa. – Úgy érzem, a kubai Sarrias sem legyőzhetetlen, szerintem ő a viszonylag gyengébb kubaiak közé tartozik, ha van ilyen egyáltalán. Semleges szorítóban akár fogadni is mernék a győzelmemre, de itt, Kubában… Félnehézsúlyban Kóczián Józsefnek egyetlen mérkőzés adatott meg ezen a vb-n, igaz, ha azt megnyerte volna, már érmes. Nem nyerte meg, nem is volt esélye, pedig édesapja es egyesületi edzője, Farkas József is kiutazott Santiagóba, költséget és fáradságot nem kímélve. Farkas ott is állt a szorítósarokban, de csak azt láthatta, hogy védencét először jól gyomron vágja az ukrán Zavalnjuk, amitől az UTE bunyósára rászámolnak, majd jött még egy mateklecke és az első menetet lezáró gong. A második két percre már ki sem ment Kóczián, mert Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke jelezte: nincs értelme a további, kilátástalan küzdelemnek.
"A korán bekapott gyomros megfogott, igaz, a második számolás nem volt jogos – panaszolta Kóczián. – Szerettem volna végigbokszolni a meccset, ha már nyolcezer kilométert utaztunk érte. Persze tudom, hogy az egészségem megvédése érdekében léptettek vissza.
Az elődöntőket és a döntőket is két napra osztották be a szervezők, Dudás tehát csütörtöki lapzártánk után, magyar idő szerint péntek hajnalban verekedett a döntőért kubai ellenfelével.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik