Dudás Tibor bronzérmes

Tudósítónktól TudósítónktólTudósítónktól Tudósítónktól
Vágólapra másolva!
2002.09.20. 21:37
Címkék
12. junior-világbajnokság, Santiago de Cuba

Elôdöntô. 60 kg: Sarrias-Mendez (kubai)–Dudás Tibor (magyar) p. gy. (21:9)
12. junior-világbajnokság, Santiago de Cuba

Elôdöntô. 60 kg: Sarrias-Mendez (kubai)–Dudás Tibor (magyar) p. gy. (21:9)
Sajnos, csütörtökön véget ért egy szép álom – illetve nem is volt álom, hanem színtiszta valóság, hiszen Dudás Tibor hús-vér ellenfeleket legyőzve, pazar bunyóval jutott be az elődöntőbe Santiago de Cubában. Ott azonban bizony egyértelmű meccsen kapott ki egy kubaitól. Ám egy percig sem játszott alárendelt szerepet, úgy "halt meg”, ahogy az évszázados fák: állva; vagy egy vadnyugati hasonlattal élve, az utolsó töltényig harcolva.
Sajnos, Michel Sarrias Mendeznek több volt a muníciója ezen az estén…
A KSI 18 éves öklözője a hatodik párban lépett szorítóba az Alejandro Urgelles sportcsarnok csaknem 40 fokos poklában. Dudás ugyanazt a taktikát próbálta megvalósítani, amellyel legyőzte korábbi három ellenfelét, ám a macskareflexű karibi fiú ellen nem volt esélye. A szénfekete bőrű, fordított alapállású ellenfél mindig – vagy majdnem mindig – elhúzta a fejét a mi fiunk máskor sikeres balhorgai elől, ő viszont rendre eltalálta Dudást, bár megrendíteni egyszer sem tudta. Az első menet végén 6:2 volt az arány, a végső gongnál 21:9 a Dudásnal egy fejjel magasabb kubai javára. A magyar srác roppant szomorúan jött ki a ringből, de nem volt oka a bánatra: néhány honfitársával ellentétben ő tudása legjavát nyújtotta, és ahogy Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke fogalmazott: az erősebbtől kikapni nem szégyen.
"El vagyok keseredve, annyira szerettem volna döntőt vívni” – mondta Dudás, akinél kevés híján eltörött a mécses, rácáfolva a fiúról korábban kialakult képre, amely szerint kicsit hetykén, felvállról veszi a világot. A bal szeme alatt jókora folt jelezte, hogy a kubai bizony nemcsak pontosakat, hanem erőseket is ütött… Sebaj, a magyar küldöttség az elnök jóvoltából a péntek délelőttöt a közeli Siboney-strandon töltötte, ebben a Karib-tengeri paradicsomban, a lubickolás a 30 fokos vízben talán gyógyírt jelentett Dudás sajgó testi és lelki sebeire.
Szerdán és csütörtökön nem maradtak el a botrányok sem, és persze mindkétszer a kubaiak voltak érintettek. Előbb a 81 kilóban az orosz Belouszovot pontozták le arcátlanul 10:9 arányban Consuegra ellen – utólag megnézték a videót, 21 alkalommal figyelmeztette a Puerto Ricó-i bíró a karibit, de egyszer sem intette meg, ami valószínűleg világrekord! Éjjel összeült a zsűri, Chowdhry professzor, az AIBA pakisztáni elnöke vezérletével, megsemmisítette az eredményt, és az oroszt nyilvánította győztesnek, a Puerto Ricó-i vezetőbírót, valamint azokat a pontozókat, akik a kubait hozták ki győztesnek, négy évre eltiltotta!!! De az ügynek még nem volt vége, a házigazdák ellenóvást nyújtottak be, ám ezt Chowdhry-ék elvetették.
Ez volt szerdán, csütörtökön pedig 75 kilóban az üzbég Matnijazovra járt rá a rúd Osmay Acosta ellen. A kubai előbb mélyütéssel férfiasságán vágta az üzbéget, majd utána az összegörnyedő ellenfelet tarkóra mért kalapácsütéssel "kivégezte”. Az angol bíró kiszámolta az ázsiait, és a kubait nyilvánította győztesnek – K. O.-val…
Megint óvás, megint összeült a zsűri, hajnali ötig tárgyalta az esetet, lapzártáig nem érkezett hír az üggyel kapcsolatos döntésről.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik