Már a visszavágóra készül

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.07.11. 20:29
Címkék
Nem kétséges, a Lennox Lewis elleni mérkőzéséig a bokszbarátok többsége alulbecsülte Vitalij Klicskót. Az Universum Box-Promotion ukrán ökölvívója hiába volt korábban a WBO (Bokszvilágszervezet) nehézsúlyú világbajnoka, hiába végzett csaknem minden riválisával kiütéssel vagy technikai K. O.-val, nem tudta magát igazán elfogadtatni. Furcsa módon egy vesztes találkozó hozta meg számára az igazi áttörést, hiszen Lewis ellen remekül állta a sarat, a hatodik menet végéig pontozással vezetett a brit világbajnok ellen, akkor azonban közbeszólt egy sérülés, a bíró pedig félbeszakította a küzdelmet. Az idősebb Klicsko a meccsel ellentétben a közönséget megnyerte magának, sokkal többen szimpatizálnak vele, mint korábban, és ami lényeges, sokkal többen elismerik a tudását. A napokban Kovács István meghívására Budapesten tartózkodó Klicskót saját bevallása szerint a múlt már nem foglalkoztatja, csak az, hogy minél hamarabb megmérkőzhessen Lewisszal, és újra őt ünnepelhesse a világ a nehézsúly világbajnokaként.
Vitalij Klicsko az eddigi öt világbajnoki címmeccsébôl hármat tudott megnyerni (fotók: Meggyesi Bálint)
Vitalij Klicsko az eddigi öt világbajnoki címmeccsébôl hármat tudott megnyerni (fotók: Meggyesi Bálint)
Vitalij Klicsko az eddigi öt világbajnoki címmeccsébôl hármat tudott megnyerni (fotók: Meggyesi Bálint)
Vitalij Klicsko az eddigi öt világbajnoki címmeccsébôl hármat tudott megnyerni (fotók: Meggyesi Bálint)
Vitalij Klicsko az eddigi öt világbajnoki címmeccsébôl hármat tudott megnyerni (fotók: Meggyesi Bálint)
Vitalij Klicsko az eddigi öt világbajnoki címmeccsébôl hármat tudott megnyerni (fotók: Meggyesi Bálint)
– Néhány hét távlatából miként tud viszszaemlékezni a Lennox Lewis elleni mérkőzésre?
– Lewis a világ legerősebb bokszolója, ez volt karrierem legfontosabb mérkőzése. Mindent kiadtam magamból. Lewis ellen nem volt egyszerű bokszolni. Gyorsan megéreztem, hogy ilyen erős ellenféllel még sohasem találkoztam. De mondom, mindent kiadtam magamból, jól éreztem magam a szorítóban, sajnos az orvos sérülés miatt megállította a mérkőzést.

Jones lehet az egyetlen rivális

– Láttuk, hallottuk, hogy akkor hevesen tiltakozott a döntés ellen. Változott valamit azóta a véleménye?
– Szemernyit sem. Azt el tudtam volna képzelni, hogy a harmadik vagy a negyedik menetben megállítja a mérkőzést, mert akkor nagyon vérzett a szemöldököm, de utána a szorítósegédem mindent megoldott, már nem véreztem, nem lett volna szükséges megállítani a meccset. Pontozással vezettem, nem is igazi sérülés, hanem repedés volt, felrepedt a bőröm, nem volt veszélyes a szememre. Az ilyen jellegű sérülés gyakran előfordul a bokszban. A vér miatt valószínűleg szörnyen néztem ki, de higgyék el, nem volt olyan súlyos a helyzet. A képeket én is láttam, tényleg csúnyának tűnt a seb, de ez nem ok arra, hogy beszüntessenek egy világbajnoki címmérkőzést.
– Mit gondol, mi húzódhatott meg a bíró döntése mögött?
– Nem akarok spekulálni vagy panaszkodni. Az orvos azt mondta, aggódik az egészségem miatt, és csak jót akar nekem. Nekiállhattam volna vele veszekedni, de felesleges lett volna. Nem vagyok kezelhetetlen, magáról könnyen megfeledkező öklöző. Elfogadtam, de továbbra is fenntartom, hogy nem kellett volna félbeszakítani a meccset. Most már kár ezen rágódni, rengeteg elégtételt kaptam azóta, és ha minden igaz, a visszavágón bizonyíthatom, én vagyok a jobb.
– Ezek szerint már biztos, hogy lesz visszavágó?
– Nézze, nyitva maradt a kérdés, ki nyerte meg a találkozót. Lewis a hatból négy menetet elveszített, ezt a televízió segítségével világszerte láthatták. Lewis ajándékba kapta a győzelmet.
– Ajándékba?
– Igen. A hatodik menetig vesztett. Emiatt sokan érdeklődnek a visszavágó iránt, tudni akarják, hogy Vitalij Klicsko tényleg erősebb-e Lennox Lewisnál. Az HBO is szeretné tető alá hozni a mecscset, tárgyaltunk is, a társaság december hatodikát már lefoglalta a következő Lewis-mérkőzés napjának.
– Csak éppen azt nem tudni, ki lesz a világbajnok ellenfele.
– Olyan sok lehetőség azért nincs. Valószínűleg Klicsko vagy Roy Jones. Klicsko iránt most többen érdeklődnek, ezért az Universummal azon dolgozunk, hogy legyen meccs. Hétfőn Amerikába repülök, hogy az HBO megvizsgáltassa a szememet. Ha az orvosok zöld utat adnak, akkor december hatodikán én fogok Lewisszal bokszolni, nem kétséges.

Szélesebbé vált az élmezőny

– Sokan úgy vélik, most felesleges lenne minden polémia, ha a második menetben befejezte volna az összecsapást.
– Nyerhettem volna… Lewist keményen eltaláltam, csakhogy ő ravasz róka, azonnal fogásba menekült, időt nyert, és túlélte a nehéz pillanatokat.
– Mi lehet az oka, hogy mindkét világbajnoki címmérkőzését sérülés miatt veszítette el? Chris Byrd ellen a válla miatt kellett feladnia a csatát, most pedig az orvos szakította félbe a mérkőzést.

Névjegy

VITALIJ KLICSKO
Született: 1971. július 19., Bjelovock
Állampolgárság: ukrán
Magasság/testsúly: 202 cm/110 kg
Sportága: ökölvívás (nehézsúly, +86.182 kg)
Edzôje: Fritz Sdunek (német)
Klubja: Universum Box-Promotion (német)
Legnagyobb sikerei. Amatôrként: vb-2. (1995), katonai világbajnok (1995); 210 mérkôzés, 195 gyôzelem (80 K. O.–d. f.), 15 vereség. Profiként: a WBO világbajnoka (1999–2000), Európa-bajnok (1998–1999, 2000–2001), a WBO interkontinentális bajnoka (1998), a WBA interkontinentális bajnoka (2001–2003); 34 mérkôzés, 32 gyôzelem (31 K. O.–
T. K. O.), 2 vereség
– A balszerencse. Egyik találkozót sem veszítettem el. Byrd ellen én irányítottam, küzdöttem, sajnos a vállam nem bírta. Most is küzdöttem, a sérülésen már túljutottam, amikor az orvos megállította a küzdelmet. Fejben tudom, hogy egyetlen vereségem sincs, csak a mérlegemben szerepel a két kudarc. Mindkét esetben én voltam a jobb. Erősebbnek érzem magam Byrdnél és Lewisnál is. Ilyen a sors. Ami megtörtént, megtörtént. Túl kell lépni ezen, csak a jövővel szabad foglalkozni. Hamarosan jön a visszavágó, ott majd kiderül, melyikünk a jobb.
– Lélektanilag hogyan lehet feldolgozni ezeket a kudarcokat?
– Kellemetlen szembesülni a vereségekkel, de hangsúlyozom, nekem nincs mit feldolgoznom. Én egyszer sem veszítettem, legalábbis így könyvelem el a Byrd és a Lewis elleni mérkőzésemet. A nézők is úgy látták, hogy egyik találkozón sem kaptam ki, úgyhogy nem érzem magam vesztesnek.
– Mi a véleménye a súlycsoportjáról?
– Érdekes cikkeket olvastam néhány kritikustól. Azt írták, régebben nagyon jó nehézsúlyúak voltak. George Foreman, Joe Frazier, Mike Tyson és még sorolhatnám. Ma pedig mi van? Tyson öreg, Lewis unalmas, nincs igazán jó nehézsúlyú. Holyfield is megvénült, nincsenek újak és még folytathatnám. Nem, szerintem ez nem stimmel. Sok jó bokszoló van, igaz, nem olyan ismertek és híresek, mint a régiek, de nagyon jók, ezt tapasztalatból mondhatom.
– Előfordulhat, hogy azért kapnak kritikákat, mert sokkal szélesebb az élmezőny, és nincs egyetlen, igazán kiemelkedő bunyós a mai nehézsúlyú elitben?

Klicsko állítja, Lewis ajándékba kapta a gyôzelmet, majd a visszavágón kiderül, ki a jobb
Klicsko állítja, Lewis ajándékba kapta a gyôzelmet, majd a visszavágón kiderül, ki a jobb
Klicsko állítja, Lewis ajándékba kapta a gyôzelmet, majd a visszavágón kiderül, ki a jobb
– Sokan vagyunk, ez igaz. De tudja, mit mondok: engem motiválnak a kritikák. A megfogalmazóiknak szeretném bebizonyítani, hogy nincs igazuk, hogy igenis vannak kiemelkedő bokszolók. Sokan mondták már nekem, hogy "hurkák” ellen bokszolok, akiket könnyű kiütni. Legutóbb Larry Donaldot ütöttem ki, másnak ez nem sikerült, mégis bíráltak. Tudom, hogy nem túl látványos a stílusom, de nagyon hatásos. Meg akarom mutatni, hogy erős vagyok, a legerősebb, és az élmezőnybe tartozom.

Még Bruce Lee is ösztönözte

– A jövőben előfordulhat, hogy a két Klicskónál lesz az összes szervezet nehézsúlyú világbajnoki öve. Azt megfogadták, hogy egymással nem bokszolnak. Akkor mihez kezdenek?
– Én biztosan nyugdíjba megyek. Abbahagyom a bokszot, úgyis van mit bepótolnom az élet más területein.
– Akkor ez már a második olyan sportág lesz, amellyel felhagy.
– Igen, igen, régen a kick-boxba is belekóstoltam, hosszú ideig párhuzamosan csináltam a kettőt, és nem tudtam választani közülük. A bokszban egy ideig nem voltak túl jó eredményeim, utána világbajnoki ezüstérmes és katonai világbajnok lettem, mehettem volna az atlantai olimpiára, ott talán összejöhetett volna valami, csak közbeszólt a balszerencse. Megsérültem, Vladimir ment helyettem, megnyerte, ő lett a híresebb, ettől függetlenül profinak együtt, egyenrangú partnerekként szegődtünk el. De visszatérve a kick-boxra: fiatalkori hobbi volt. Bruce Lee és a többi karatehős inspirált, a moziban látott mozdulatokat akartam utánozni, ezért tevékenykedtem egyszerre két sportágban. Persze, egy idő után elkerülhetetlen volt a specializáció, és nem volt kérdés, hogy a bokszot választom.
– Nem döntött rosszul, hiszen profiként mindent elért, az összes létező titulust begyűjtötte. Milyen céljai lehetnek még?
– A világ legjobb nehézsúlyú bokszolója akarok lenni. Először Lewis ellen szeretnék bokszolni és nyerni. Ez egyszer már sikerült, csak a bíró másként látta, és félbeszakította a mérkőzést. Ha megkapom a lehetőséget, élni fogok vele, és akkor jöhetnek az újabb feladatok. A másik nagy álmom, hogy Vladimirral egyszerre legyünk világbajnokok.
– Erre meddig kell várni?
– Talán csak fél évet. Meglehet, mindketten világbajnoki övért bokszolunk legközelebb.
– Ez meglepő, önről tudjuk, hogy Lewis ellen készül, de Vladimir esetében nem arról volt szó, hogy világbajnoki címmeccsel tér vissza.
– Ha minden jól megy, akkor visszavághat Corrie Sandersnek. Ez még nem biztos, még nem írták alá a papírokat, de jó esély van rá, hogy augusztus végén újra ő legyen a WBO világbajnoka. Remélem, én decemberben bokszolhatok Lewisszal, bízom benne, hogy nyerek, és akkor talán minden álmom valóra válik.
Vitalij Klicsko profimérlege
Mérk.DátumEllenfélEredmény
1.1996. november 16.Tony BradhamK. O. gy. a 2. m-ben
2.1996. november 30.Frantisek SuminaK. O. gy. az 1. m-ben
3.1996. december 21.Brian Lee SargentK. O. gy. a 2. m-ben
4.1997. január 25.Mike AcklieK. O. gy. az 1. m-ben
5.1997. február 22.Troy RobertsK. O. gy. a 2. m-ben
6.1997. március 8.Calvin JonesK. O. gy. az 1. m-ben
7.1997. április 12.Derrick RoddyK. O. gy. a 2. m-ben
8.1997. május 10.Cleveland WoodsK. O. gy. a 2. m-ben
9.1997. június 14.Jim HaynesK. O. gy. a 2. m-ben
10.1997. október 4.Willie HintonK. O. gy. a 2. m-ben
11.1997. november 8.Gilberto WilliamsonK. O. gy. a 6. m-ben
12.1997. november 29.Herman DelgadoK. O. gy. a 3. m-ben
13.1997. december 20.Anthony WillisK. O. gy. az 5. m-ben
14.1998. január 17.Marcus RhodeK. O. gy. a 2. m-ben
15.1998. január 30.Alben BelinskiK. O. gy. a 2. m-ben
16.1998. március 7.Louis MonacoK. O. gy. a 3. m-ben
17.1998. március 20.Levi BillupsK. O. gy. a 2. m-ben
18.1998. április 18.Julius FrancisK. O. gy. a 2. m-ben
A WBO interkontinentális bajnoki övéért
19.1998. május 2.Dick RyanK. O. gy. az 5. m-ben
20.1998. június 5.Jose RibaltaK. O. gy. a 2. m-ben
21.1998. augusztus 11.Ricardo KennedyK. O. gy. az 1. m-ben
Az Európa-bajnoki övért
22.1998. október 24.Mario SchiesserK. O. gy. a 2. m-ben
23.1998. december 5.Francesco SpinelliK. O. gy. az 1. m-ben
24.1999. február 20.Ismael YoulaK. O. gy. a 2. m-ben
A WBO világbajnoki övéért
25.1999. június 26.Herbie HideK. O. gy. a 2. m-ben
26.1999. október 9.Ed MahoneK. O. gy. a 3. m-ben
27.1999. december 11.Obed SullivanK. O. gy. a 10. m-ben
28.2000. április 1.Chris ByrdK. O. v. a 10. m-ben
Az Európa-bajnoki övért
29.2000. november 25.Timo Hoffmannp. gy. 12 m-ben
30.2001. január 27.Orlin NorrisK. O. gy. az 1. m-ben
31.2001. december 08.Ross PurittyT. K. O. gy. a 11. m-ben
32.2002. február 08.Vaughn BeanT. K. O. gy. a 11. m-ben
33.2002. november 23.Larry DonaldT. K. O. gy. a 10. m-ben
A WBC és az IBO világbajnoki övéért
34.2003. június 21.Lennox LewisT. K. O. v. a 6. m-ben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik