Két világbajnokra számít Sdunek

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.02.24. 00:11
Címkék
Szombat este Hamburgban a tulajdonos Klaus-Peter Kohl szerint az Universum Box-Promotion történetének valaha volt legnagyobb gálájára kerül sor, három világbajnoki címmérkőzéssel a programban. A főmérkőzésen a lengyel-német Dariusz Michalczewski próbálja elvenni a WBA (Bokszvilágszövetség) félnehézsúlyú koronáját a francia Fabrice Tiozzótól, a felvezető programban pedig Erdei Zsolt az argentin Hugo Hernán Garayval szemben szeretné megőrizni a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú vb-övét, míg az ukrán Vladimir Szidorenkónak a mexikói Julio Zarate harmatsúlyú WBA-trófeájára fáj a foga. Valakinek azonban szinte folyamatos lesz a jelenléte, hiszen összesen négy bokszolója lesz ott Hamburgban. Közülük ketten, Michalczewski és Erdei, ráadásul címmérkőzésen húznak kesztyűt. Ha mindketten nyernek, Fritz Sduneknek ismét három világbajnok (a harmadik az ukrán Vitalij Klicsko) dolgozik a keze alatt.
Sdunek és Erdei a kondíció mellett Madár ütéseinek hatékonyságán próbált javítani (Fotó: Czagány Balázs)
Sdunek és Erdei a kondíció mellett Madár ütéseinek hatékonyságán próbált javítani (Fotó: Czagány Balázs)
Sdunek és Erdei a kondíció mellett Madár ütéseinek hatékonyságán próbált javítani (Fotó: Czagány Balázs)
Sdunek és Erdei a kondíció mellett Madár ütéseinek hatékonyságán próbált javítani (Fotó: Czagány Balázs)
Sdunek és Erdei a kondíció mellett Madár ütéseinek hatékonyságán próbált javítani (Fotó: Czagány Balázs)
Sdunek és Erdei a kondíció mellett Madár ütéseinek hatékonyságán próbált javítani (Fotó: Czagány Balázs)

- Azért már nem újdonság nekem, hogy egy este több tanítványom bokszol fontos meccset, és nekem ennek megfelelően kell felkészítenem őket - mondta lapunknak Fritz Sdunek. - Korábban előfordult, hogy Dariuszt és Ralf Rocchigianit vagy Dariuszt és Grigorjant kellett ugyanarra a rendezvényre formába hoznom, úgyhogy a mostani már semmiféle problémát sem jelentett. Reggeltől estig dolgoztunk, de én mindig így vagyok ezzel. Legfeljebb szerdán tudok korábban hazamenni, akkor már hét körül előfordulok otthon.

- Nem fárasztó ez? Hogyan lehet ezt bírni?
- Csak úgy, ha az ember szereti, amit csinál. És nem fárasztó, nekem a bunyó az életem, érte és benne dolgozom.
- Ha már a munkát említette: elégedett a most elvégzett mennyiséggel, illetve annak minőségével?
- Teljes mértékben. Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve. Zsolt is, Dariusz is nagyon jó formában van, csak a meccsre összpontosít, remélem, jól sül el a szombat este.
- Hogyan lehet két, azonos súlycsoportban szereplő klasszist ugyanarra a gálára felkészíteni, úgy, hogy ők ketten akár riválisok is lehetnek?
- Ezt inkább felejtsük el, ők nem akarnak egymással bokszolni, én sem szeretném, ha egymással bokszolnának, így nem lesz Erdei-Michalczewski mérkőzés. Ezt nem is kívánhatja senki.
- Azt viszont igen, hogy például Erdei megverje Garayt.
- Higgye el, ezen munkálkodunk. Zsolttal együtt többször is megnéztük az első meccsüket, én egyedül is elemezgettem a találkozót, mert muszáj volt. Sok tanulsággal járt. Zsolt túl sokat ütött, rengeteg energiát fecsérelt el feleslegesen, ezen kellett változtatnunk. Az is igaz, hogy a tavalyi felkészülése nem volt optimális, Klicsko miatt én sokat voltam távol, nem tudtunk közösen dolgozni annyit, amennyit szerettünk volna. Most viszont minden más volt, végig együtt gyakoroltunk, két hetet Zinnowitzban is edzőtáboroztunk, ahol Zsolt Dariusszal és a többiekkel nyugodtan dolgozhatott.
- Hamburgban nem lehetett volna elvégezni ugyanezt a munkát?

- Ilyen kemény hetek alatt nem árt néha a környezetváltozás. Kicsit ki kellett mozdulnunk Hamburgból. Tizennégy napig voltunk a tenger mellett, nagyszerű volt a klíma, erősödött a csapatszellem. De azt senki se higygye, hogy szabadidőközpontban éltünk, Zsoltnak például nagyon kemény erőnléti edzései voltak. De meg is lett a hasznuk: minden tesztje kiválóan sikerült, olyan mutatókat ért el, mint még soha.
- Vele kapcsolatban sohasem árt hangsúlyozni a jó kondit. Láttuk őt már néhányszor elfáradni...
- Az erőnlét az alap, ha ez nincs, akkor nincs mire építeni. Garay ellen ráadásul tizenkét menetre kell készülni, ahhoz pedig óhatatlanul jó erőnlétre van szükség.
- Erdei most van a legjobb állapotban?
- Az eredményei legalábbis ezt mutatják. De ez nem azt jelenti, hogy nincs hova fejlődni. Vannak még tartalékai, amelyek például egy magaslati edzőtáborban kijöhetnek belőle.
- Az erőnléte mellett min próbáltak még javítani?
- Az ütései hatékonyságán. A jobbja nagyon gyors, de nem eléggé hatékony. Ez a koordináción múlik, mi azt próbáltuk javítani. A munkát elvégeztük, már csak a frissítés van hátra, aztán pedig a mérkőzés.
- Mire számítanak Garaytól?
- Biztos vagyok benne, hogy az első menettől jönni fog előre, és megpróbálja kiütni Zsoltot. Neki ezt nem szabad hagynia, kontráznia kell, és meg kell vernie lábon.
- Erdei Zsolttal az elmúlt időszakban volt ideje összeszokni, szombaton viszont egy régen látott ismerőssel is ismét együtt kell dolgoznia.
- Kíváncsi is vagyok Dariusz visszatérésére. Tizenhat hónapot hagyott ki, először kondicionálisan kellett utolérnie magát, a fogyás is ráfért, de hihetetlen akarattal mindent leküzdött. Újra itt volt a csapatban, örült neki, és mindent elkövetett azért, hogy ne maradjon le. Persze az alapok mellett a finomságokat is vissza kellett hozni, ennek érdekében sokat edzettünk. Korábban kezdtük, mint Zsolttal, a hosszú kihagyás miatt másfél héttel többet kesztyűztünk…
- Ez elég lehet?
- Mindenképpen. Ha idegileg rendben lesz, akkor világbajnok lehet. Az edzettségi állapotával, a súlyával, az erőnlétével nincs és nem is lehet gondja.
- Azért a szombat miatt nem irigylem. Ritka sűrű napnak ígérkezik.
- Majd csak megoldjuk valahogyan. Reggel találkozunk, közösen reggelizünk a srácokkal, aztán jön egy könnyű edzés, majd még egy utolsó megbeszélés.
- Mi lesz a csarnokban?
- Balzsay Károly felkészülésénél biztosan ott leszek, de a sarkában már nem biztos, mert akkor már Zsolt felkészülésére kell figyelnem. Én kértem, hogy Szidorenkóék Zsolt és Dariusz között bokszoljanak, mert így mindkét emberemre végig figyelhetek.
- Bírni fogja?
- Igyekezni fogok. Végül is ez az életem, nem? ---- M ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik