Közönségbunyóval a csúcsra

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.09.07. 21:24
Címkék
A Felix-Promotion szombati debreceni gáláján Nagy József a tanzániai Maneno Oswald ellen bemutatkozik új súlycsoportjában, nagyközépsúlyban. Promotere, Rácz Félix szerint Nagy a Főnix-csarnokban tovább javíthatja eddigi makulátlan (10-0, 10 K. O.-T. K. O.) mérlegét.
- Egyetért azzal, hogy Nagy József az egyik legellentmondásosabb megítélésű magyar bokszoló?
- Kétségtelen, hogy a személyiségével kettéosztja a társadalmat, van, akik kedvelik, és van, akik nem - mondta lapunknak Rácz Félix. - De hogy más példákat soroljak: Hamed első öt-hat meccse után azt kérdezték a promoterétől, Frank Warrentől, hogy mit akar ettől a bohóctól… Frank azt mondta, csak annyit, hogy a srác egy-két év múlva világbajnok legyen. Kinevették… A lényegen azonban ez sem változtat, tudomásom szerint Józsi ma nálunk az egyik legnézettebb bunyós.

- Tudatos nála ez az imázs?
- Nem színésszel van dolgunk, ő saját magát adja a ringben, amit látunk tőle, az az igazi Nagy József. Érzelmekkel teli ember, akinek rideg a külseje, de a meccsek után látszik, mennyire tud örülni a sikereknek.

- A menedzsment mennyit tesz hozzá a bokszoló "arcához"?
- A meglévő imázsát építem fel, "hangot adok" a személyiségének. Vannak olyan bokszolók, akik eddig nem kerültek reflektorfénybe, őket próbálom odavinni. De például Nagy Janiból nem tudok félelmet keltő embert faragni, mint ahogyan Józsiból sem lehet bűbájos figurát csinálni. Van egy alap, arra kell építkezni.

- És milyen az alap?
- A fizikai adottságainak, ütőerejének köszönhetően valószínűleg nagy tettekre lesz képes. Olyan bokszoló, aki lázba hozza a közönséget. Amerikában Arturo Gatti nagy nézettségeket produkál, pedig már nem veretlen bunyós, míg a legjobbak, például Winky Wright vagy Floyd Mayweather, negyedannyira nézettek. Józsiról olvastam a kritikákat a különböző internetes fórumokon, erre azt tudom mondani, nem lesz sétagalopp a mostani meccse sem, erősödnie kell a nagyközépsúlyhoz, de beválhat. A szerződéskötéskor én mindenkivel közlöm, hogy igazi bajnokokat akarok foglalkoztatni, egy igazi bajnoknak pedig minőségi ellenfeleket kell megvernie.

- Nem volt kockázatos őt szerződtetni,? Az amatőrök között gyakorlatilag nem volt nemzetközi eredménye.
- Nekem a stílusa tetszett meg, nem az eredményei. Akik ismernek, tudják, hogy a kedvenc bokszolóim igazi közönségbunyósok. Szerintem Józsi az amatőrök között különböző preferenciák miatt a háttérbe szorult, vidéki volt, a külseje sem volt feltétlenül szimpatikus, nem biztos, hogy csak az eredményei miatt kapott kevés lehetőséget. Ha valaki odakerül, és úgy nem jön össze neki semmi, azt megértem, de ha lehetőség sincs, akkor nincs mivel élni.

- Ön szerint mire predesztinálják a képességei?
- Még csak tíz találkozón van túl, szeretik, kedvelik, nézik, de ez nem jelenti azt, hogy kész a világbajnoki címmeccsre. Lehet, hogy jövőre már tart ott, de még sok teszt áll előtte. Látok benne fantáziát, de fokozatosan kell haladnia. Hallok olyanokat, hogy azt találgatják, mire menne Joe Calzaghéval (a WBO nagyközépsúlyú világbajnoka - a szerk.) vagy Markus Beyerrel (a WBC nagyközépsúlyú világbajnoka - a szerk.), de tőlük még messze van. Szerintem legfeljebb az utóduk lehet, mert mire esetleg eljut oda, ők már vagy visszavonulnak, vagy súlycsoportot váltanak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik