A brit Amir Khan életében először világbajnoki címért bokszol

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2009.07.18. 11:55
Címkék
A brit Amir Khan a Bokszvilágszövetség (WBA) kisváltósúlyú világbajnoka lehet szombat este, ha Manchesterben legyőzi a cím védőjét, az ukrán Andrij Kotelniket. Khan szóban mindenesetre erős...
Khan (balra) és Kotelnik a mérlegelésen
Fotó: Action Images
Khan (balra) és Kotelnik a mérlegelésen
Khan (balra) és Kotelnik a mérlegelésen
Fotó: Action Images
Khan (balra) és Kotelnik a mérlegelésen

Vigyázni kell Kotelnikkel!

Rácz Félix korábbi menedzser óvatos Khan esélyeit illetően. „Hasonló véleményen vagyok, mint néhány brit újságíró: Kotelniket nem szabad lebecsülni! Khan technikája hiába kiváló, és rendkívül gyors, ebben a súlycsoportban azonban már nincs megrendítő ütőereje – foglalta össze a lényeget Rácz, aki szakmailag úgy véli, Kham valódi tudásáról eddig nem lehetett pontos képet kapni. – Volt egy elsőmenetes veresége Breidis Pescott-tól, megverte ugyan Juan Antonio Barrerát, de a mexikói már fogatlan oroszlán. Prescott ellen kiderült a világ számára, hogy Khan nem ütésálló. Barrera rutinos, de sérülése miatt sem fejtett ki erős ellenállást. A brit menedzsmentje elérkezettnek látja az időt a vb-címmeccsre, ám lehet, hogy ez korai még. Ha viszont világbajnok lesz, Hamedhez hasonlítják majd, ami csak felveri az ázsióját.
Ami jó: a birit profi boksz Naseem Hamedhez hasonlóan extravagáns figurája vb-övért bokszol, ami kevésbé jó, hogy viselkedésével még szigetországi drukkereit is megosztja.

De talán éppen ennek is köszönhető, hogy a manchesteri MEN Arenában telt ház lesz szombat este. A 22 éves Khan (20–1– 0, 15 K.O.–T. K.O.) nem lenne az, aki: „Kotelnik fedezéke nagyon magasan van, ezért majd testre ütök. A győzelem kulcsa, hogy türelmes legyek, s használjam az eszem. Az biztos, hogy nem szabad elkövetnem olyan hibákat, mint a legutóbbi meccseimen.”

A pakisztáni származású bunyós mindenesetre mindenkit megnyugtatott, ha világbajnok lesz, akkor sem lesz nagy arca. Nem lesz, már van, mondják, akik nem szeretik az athéni olimpián ezüstérmet szerző bokszoló stílusát, amelyen még a Breidis Prescott-tól elszenvedett megsemmisítő vereség sem faragott. „Bokszleckét adok neki, azt kívánja majd, hogy bárki mással legyen a szorítóban, mint velem” – mondta Khan Kotelnikről.

Ezzel szemben (még) az Universum bokszolója, a 31 esztendős lvivi születésű Andrij (Andreas) Kotelnik (31–2–1, 13) a WBA világbajnoka. K. O.-mutatója jócskán elmarad Khanétól, de nem rossz bokszoló. A walesi Gavin Rees ellen szerezte meg a WBA kisváltósúlyú világbajnoki övét tavaly márciusban, azóta kétszer megvédte címét.

A boxrec.com listáján 7., míg a kihívó, Khan 17. Kotelniket sem kell persze félteni: „Milyen bokszolók skalpja van meg neki? A nagy száján kívül semmije sincsen!”

Az ukrán nem is Khantól fél elsősorban, hanem a pontozóktól. – Négy évvel ezelőtt Nottinghamben Junior Witter ellen lepontoztak, aztán ő a Bokszvilágtanács (WBC) bajnoka lett, amikor pedig 2007-ben Souleymane M'Baye ellenében a WBA koronájáért bokszoltam, döntetlent hoztak ki. Kétszer már kifosztva éreztem magam Nagy Britanniában” – dühöngte ki magát Kotelnik.

Most nyugodt lehet, mert francia, spanyol és dán pontozók lesznek, a vezetőbíró a jó nevű dél-afrikai Stanley Christodoulou.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik