Háború lesz a ringben

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2011.04.09. 13:40
null
Morales visszakapaszkodna a csúcsra (Fotó: Reuters)
Címkék
Parádés mérkőzésre van kilátás Las Vegasban: a mexikói legenda, Erik Morales az argentin bika, Marcos Maidana ellen lép a ringbe azon a gálán, amelyen többek között Paul Malignaggi, Michael Katsisidis is a kötelek közé lép. Moralesék kisváltósúlyban csapnak össze, a tét formálisan a Bokszvilágszövetség (WBA) ideiglenes vb-címe.

 

Amikor kiírták a meccset, nem volt vb-öv „bedobva", de az érdeklődést csak fokozza, hogy a győztes Amir Khan hivatalos kihívója lesz. A dolog bukéja, ha a 27 éves Maidana (29–2–0, 27 K. O.–T. K. O.) nyer, akkor visszavághat a britnek, mert tavaly az esztendő egyik leglátványosabb, ha nem a leglátványosabb összecsapásán pontozással kikapott Khantól, de a mérkőzés második felében volt egy olyan pillanat, hogy Khan szurkolói egy fabatkát sem adtak azért, hogy kedvencük talpon marad. Veresége ellenére az argentin megmutatta képességeit.

BALZSAY LEGYŐZŐJE
CÍMVÉDÉS ELŐTT

Negyedik címvédésére készül Robert Stieglitz (39–2–0, 23). A német bokszoló 2009-ben Budapesten éppen Balzsay Károlytól vette el a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki övét. Szombaton Magdeburgban az örmény Khoren Gevor (31–5–0, 16) lesz az ellenfele. Eredetileg Stieglitz Dimitri Sartison ellen lépett volna ringbe, de ellenfele megsérült, így került a képbe a korábban középsúlyú Gevor, aki tavaly Sartisontól pontozással kapott ki. Gevort akkor ismerte meg a világ, amikor Arthur Abraham 2007-ben középsúlyban csúnyán elintézte. Ha Sartison nem sérül meg, a WBA vb-övéért is küzdenek, azaz címegyesítés lett volna, így „csak" egy világszervezet vb-címe a tét. Gevor egyébként negyedik alkalommal bokszolhat vb-övért, meglehetősen magabiztos: „Ellenfelemnek az elkövetkező napokban nem lesz szüksége altatóra!" Erre Stieglitz is bekeményített. „Elintézem. Vegye úgy, hogy ez az utolsó lehetőség, hogy vébécímért bokszolhat. Utána már nem fog."

De mi lesz vasárnap hajnalban Las Vegasban? „Háború lesz a ringben" – garantálja a mexikói kedvenc, a 34 esztendős Erik Morales (51–6–0, 36), aki már egyszer visszavonult, s amikor meggondolta magát, majd' 25 kilót kellett ledobnia magáról. Eredetileg a másik mexikói idol, Juan Manuel Márquez ellen akart kiállni, de az kitért előle. Így került képbe „El Chino". Morales célja, hogy visszakapaszkodjon a csúcsra, azóta került leszálló ágba, hogy 2005-ben legyőzte Manny Pacquiaót. Aztán zsinórban négyszer kikapott, a David Diaztól elszenvedett veresége után 2007-ben visszavonult. Tavaly meggondolta magát, háromszor is győzött, de Maidana más kategória. „Miután Diaztól kikaptam, nem tudtam mit kezdeni magammal. Minden tekintetben összeomlottam. Nem akartam abbahagyni, de csak nem találtam az utat a ringbe. Aztán tisztáztam magamban, engem a bunyó tesz boldoggá, ez az én világom" – beszélt visszatérése körülményeiről Morales.

Ne feledjük, Morales a negyedik kategóriában lehet világbajnok, ami még mexikói bokszolónak nem sikerült. Maidana stílusa erőszakosabb, mint Moralesé, az argentin megy előre, mint a motolla, ezt tette Khan ellen is. Mégis miben bízhat a mexikói, aki korábban alacsonyabb súlycsoportokban vitézkedett? „Termetre is nagyobb nálam, sőt nagyobbakat is üt. De én sokkal, de sokkal technikásabb vagyok. Majd jön előre és szórja az ütéseit, de nem gondolom, hogy gyorsabb lenne, mint bármelyik korábbi ellenfelem. Vagy azt hiszik, keményebb, mint Pacquiao?" – foglalta össze véleményét Morales, aki nem felejtette el hozzátenni, a stílusok csatájából kerekednek az igazán nagy mérkőzések, s a stílus most neki kedvez.

De mit mond Maidana? „Morales túl van a csúcson, én pedig a topon vagyok, ez a különbség, s ezért nyerem én az összecsapást – vélte az argentin. – Egy ilyen legendát legyőzni nem mindennapi fegyvertény, sokat dobhat a karrieremen. Én mindenesetre csőre töltök, és ütök. Ha állja, úgy is jó, ha nem, jó éjszakát!" Azért Maidana azt is hozzátette, azért mert ellenfele túl van a csúcson, lehet ez még jó mérkőzés...

A Bokszvilágtanács (WBC) nagyváltósúlyú bajnoka, Saúl Álvarez nem foglalkozik azzal, hogy a fogadóirodáknál 9:1-hez adják Maidana győzelmét: „Az argentin két veresége arról árulkodik, hogy nem bírja a meccsek végét, márpedig Morales ellen ez végzetes lehet. Erik mögött egy egész nemzet szurkol, s ez megsokszorozhatja az erejét."

Mielőtt azt hinnénk, hogy egy elfogulatlan világbajnok nyilatkozik, gyorsan tegyük hozzá: Álvarez mexikói...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik