Négy magyar bokszolhat éremért Ankarában

MONCZ ATTILA (Ankara)MONCZ ATTILA (Ankara)
Vágólapra másolva!
2011.06.20. 21:58
null
Szellő Imre (jobbra) és Káté Gyula már csak egy győzelemre van az éremszerzéstől (Fotó: Ch. Gáll András)
Címkék
Négy magyar bokszolhat éremért az ankarai amatőr Európa-bajnokságon, miután a hétfői versenynapon ringbe lépő négy honfitársunk közül három is a negyeddöntőbe jutott (a 49 kilós Lakatos István a negyeddöntőben kezdi meg szereplését). A mindig megbízható Káté Gyula a 64 kilósok között sima pontozással felülmúlta a német Thomas Vahrenholtot; Szellő Imre a 81 kilósok mezőnyében imponáló bunyóval, a második menetben döntő fölényes győzelmet elkönyvelve lépett a 8 közé; Bernáth István remek teljesítményének köszönhetően szupernehézsúlyban fölényes pontozással nyert a lett Nikita Maculevic ellen. Az 56 kilósok között Nagy Krisztián pontozásos vereséget szenvedett olasz riválisától.

Káté Gyula megtörte a rossz magyar sorozatot, és zsinórban elszenvedett négy vereséget követően ismét győzelmet szállított Kovács László válogatottjának. Az eredményeket világversenyen magabiztosan hozó 64 kilós bunyós a nyolcaddöntőben a német Thomas Vahrenholttal inkább küzdelmes, mint szép meccset vívott, de a 14:5-ös pontozás elárulja, mekkora különbség volt a két bokszoló között. Az első felvonás még szorosan alakult, Káté csak 3:2-re vezetett, azt követően viszont felőrölte fiatal német riválisát.

„Nem a világ legszebb mérkőzése volt, sokat dulakodtunk, ami azért bosszant, mert ezt a srácot szebb boksszal is meg lehetett volna verni” – mondta az NSO-nak Káté, aki kedden az éremért az olasz Vincenzo Mangiacapréval találkozik. Jó előjel, hogy ők ketten tavaly a moszkvai Európa-bajnokságon is a torna hasonló fázisában meccseltek, és akkor Káté 9:4-re győzött.

Szellő Imre révén megszületett az Európa-bajnokság első „gyors” magyar győzelme: a kecskeméti 81 kilós expressz-sebességre kapcsolt az angol Obed Mbwakongo ellen, és már az első menetben kétszer megrendítette. Különösen a második számolást előzte meg nagy roham, erről az érintett így vallott az NSO-nak: „Fejen megfogtam, megbicsaklott a srác, aztán ballal testen is eltaláltam, és a gong előtt még fejen is telibe vertem. Ha van még pár másodperc, biztosan vége lett volna akkor a csatának” – mondta Szellő Imre.

A második menet első percében azonban nem volt kegyelem, egy balhorog „robbant fel” Mbwakongo fején, a bíró újra számolt, majd kihirdette Szellő döntő fölényes győzelmét. A kecskeméti fiatalember első érmét nyerheti meg világversenyen, ehhez már csak a hatalmas csalással negyeddöntős törököt, a két intésből (az ugyebár négy pont) is profitáló, 18:17-re nyerő Sayak Canert kell megvernie.

Az jó jelnek tekinthető, ha a második menet derekán Kovács László szövetségi kapitány és Szántó Imre mosolyog a ringsarokban. De hogy erre egy magyar szupernehézsúlyú meccsén kerüljön sor, arra régen volt példa, és most sem igazán számítottunk rá.

Csakhogy Bernáth István világversenyen talán most, a lett Nikita Maculevic ellen nyújtotta a legjobb produkcióját, és a meccs felénél már nagy különbséggel vezetett. A debreceni fiú 5:1-gyel kezdett, előnyéhez a második menetben további három pontot tett hozzá, hogy aztán a végén 11:3-as sikert ünnepelhessen. „Elégedett voltam" – mondta a mérkőzés után Bernáth, amihez Szántó Imre annyit tett hozzá: „Nemcsak ő, hanem én is."

Ebből azért le lehet mérni, hogyan bokszolt Bernáth. A következő fordulóban, már az éremért pedig jöhet a lehetetlen küldetés: a világ- és olimpiai bajnok Roberto Cammarellét kellene valahogyan megvernie.

És végül a rossz hírek: mindössze nettó kilenc percig tartott az Európa-bajnokság az 56 kilós Nagy Krisztián számára, aki megközelíteni sem tudta a Zlatko Hrbic-emlékversenyen Szergej Vodopjnaov ellen mutatott formáját. Az olasz Jahyn Vittorio Parrinello elleni nyolcaddöntőben egy pillanatig sem vezetett, az első menetet követően 2:7, a második után 6:13, a végén pedig 9:20 állt az eredményjelzőn magyar szempontból. Parrinello csaknem 28 éve minden rutinját bevetette, ha kellett, ütött, ha kellett, szabálytalankodott, és megérdemelten lépett az éremküszöbre.

„Sajnos nem éreztem a távolságot és a ritmust. Az olasz rutinosabb volt, amit ki is használt" – mondta az NSO-nak az első világversenyén részt vevő Nagy Krisztián.

Harcsa Zoltán a 75 kilósok nyolcaddöntőjétől kézsérülés miatt visszalépett a negyeddöntőtől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik