Szellő Imre már biztosan érmes Ankarában

MONCZ ATTILA (Ankara)MONCZ ATTILA (Ankara)
Vágólapra másolva!
2011.06.21. 19:06
null
Szellő Imre (balra) nem jön haza érem nélkül Törökországból (fotó: Ch. Gáll András)
Címkék
Megszületett az első magyar érem az ankarai amatőr Európa-bajnokságon: a 81 kilósok között Szellő Imre remek sikert aratott a hazai közönség által buzdított, a bírók által támogatott Caner Sayak ellen.

 

Első menet mínusz egy. Második mínusz kettő. Itt-ott előtűnik egy-egy nyomdafestéket nem bíró magyar kifejezés, csak mert a pontozók úgy nyomják Caner Sayakot Szellő Imre ellen.

Az első menetben például nem tudni, mire kapott négy pontot (van, akinél meg hetet) a török a 81 kilósok elődöntőjében. De kapott, Szellő meg kapaszkodhatott. A semleges drukkereknél már a második felvonás végére utolérte Sayakot, a bíróknál csak a harmadikban. De utolérte, és 13:13-at követően segédpontokkal megnyerte a meccset, és az övé lett a magyar csapat első érme Ankarában.

„Nagyon boldog vagyok, hogy végre van érmem világversenyről, most átszakadt bennem valami. Végig nyugodt tudtam maradni, és nem estem szét fejben. Ez volt a döntő” – mondta a boldog nyertes az NSO-nak a találkozó után.

Szellő a szerdai szünnapot követően csütörtökön bokszol legközelebb, olasz vagy ír ellenféllel.

LAKATOS ISTVÁN VERESÉGE

Lakatos István pontozással alulmaradt a bolgár Georgi Andonovval szemben a 49 kilósok negyeddöntőjében.

Hiába a bolgárokkal közös edzőtábor megannyi tapasztalata, Lakatos István nem tudta megoldani a Georgi Andonov elleni mérkőzést, és megérdemelt 15:10-es pontozásos vereséget szenvedett.

Pedig abszolút nyerhető meccs volt, csak éppen az Eb-n szerencsés sorsolása miatt egyből a negyeddöntőben bemutatkozó magyar bunyós nem tudta levetkőzni a lámpalázát, és mintha kicsit megijedt volna attól, hogy ő itt bizony egy győzelemmel már érmes lehet.

Az első menetben számoltak is rá (vitatható módon, volt benne csúszás is), az a felvonás 4:2-vel, a második 7:2-vel ment el, így összesítésben hat perc után már hét pont volt a hátránya. Lakatos ekkor nekidurálta magát (talán mert már szinte mindegy volt, és lekerült róla a teher), 6:4-gyel hozta az utolsó felvonást, de ez is csak a tisztes, 15:10-es vereséghez volt elég.

„Sajnos nem tudta megoldani a feladatot, hiányzott belőle a jó értelemben vett agresszivitás" – értékelte a találkozót Kovács László szövetségi kapitány.

KÁTÉ GYULA KIESÉSE

A magyar küldöttség második éremesélye váratlanul simán szállt el, miután a 64 kilós Káté Gyula 22:14-es pontozással alulmaradt olasz riválisával szemben.

A ring egyik oldala felett másodpercekig, Káté Gyulánál viszont csaknem kilenc percig tartott az áramkimaradás a 64 kilósok negyeddöntőjében, ami végzetesnek bizonyult az olasz Vincenzo Mangiacapre ellen, így a magyar öklöző érem nélkül maradt az ankarai Európa-bajnokságon. Sajnos jogosan.

Az első két menetben egyáltalán nem bokszolt jól (4:2-re, illetve 8:5-re vesztette el ezeket a felvonásokat, így összesítésben 12:7-es hátrányba került), és bár a finisre összekapta magát, a fordításra esélye sem volt. Talán nem 10:7-re bukta el a menetet, de hogy összességében nem érdemelt győzelmet, az biztos.

„Az utolsó menet volt úgy-ahogy elfogadható, az első kettőben csak szenvedett" – mondta a mérkőzésről Szántó Imre, a legutóbbi két Eb ezüstérmesének edzője.

BERNÁTH ISTVÁN SEM JÁRT SIKERREL

Egy érem jutott a magyar válogatottnak Ankarában: a kedden negyedikként ringbe lépő honfitársunk, Bernáth István ugyanis pontozásos vereséget szenvedett az olimpiai és világbajnok Roberto Cammarellétől.

Végigállta. Már önmagában ez is dicséretes a hivatásszerűen mindössze öt éve bokszoló Bernáth Istvánra nézve. A magyar szupernehézsúlyúnak ugyanis az olimpiai és világbajnok Roberto Cammarelle jutott az ankarai Eb negyeddöntőjében. Ahogyan Szántó Imre edző fogalmazott, „Bernáth derekasan küzdött, jó dolgokat csinált”, azt meg már mi tesszük, hozzá, hogy ez is a tisztes helytálláshoz volt elég az olasz terminátor ellen. A riválisára egyszer számoltató Cammarelle 18:6-ra nyert, és már csak két siker választja el pályafutása első Európa-bajnoki címétől.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik