Vladimir Klicsko trónjára tör Haye

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2011.07.02. 12:26
null
Haye nem kegyelmezne Klicskónak (Fotó: Reuters)
Címkék
Szombat este a hamburgi Imtech Arenában lép a ringbe Vladimir Klicsko és David Haye. A nehézsúlyú címegyesítő mérkőzésnek egyben az is tétje, vajon képes-e valaki nagy erőfeszítésre késztetni a Klicsko fivérek egyikét. Hosszú idő óta Haye-t tartják az egyetlen erre esélyes bunyósnak.

Ahogyan közeleg a mérkőzés, egyre jobban megbizonyosodhat az ember arról, hogy a kihívó, David Haye (25–1–0, 23 K. O.–T. K. O.) az összecsapást megelőző időszakban módszeresen és szándékosan sértegette a Klicsko fivéreket. Egyrészt azért, hogy ily módon „ajánlja" magát, egyúttal hergelje ellenfelét, hátha elveszti a fejét. Az IBF, a WBO, az IBO nehézsúlyú világbajnoka, Vladimir Klicsko (58–3–0, 49) be is pipult, korábban mérgesen emlegette, hogy a britet tiszteli mint bokszolót, de megveti mint embert. Aztán a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón már csak úgy aposztrofálta Haye-t, mint 50. olyan ellenfelét, akit kiütéssel tesz ártalmatlanná.

A WBA világbajnoka, Haye akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2008-ban még cirkálósúlyúként elintézte Enzo Maccarinellit, és kijelentette, feljebb lép a királykategóriába. Mindössze ötödik nehézsúlyú meccsén lép a ringbe, 2009-ben Nyikolaj Valujev legyőzésével lett a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoka. Tavaly kétszer védte meg a címét, az amerikai John Ruizt verte meg technikai K. O.-val, majd honfitársát, Audley Harrisont.

Vladimir Klicsko 110 kilóval mérlegelt, David Haye 96-tal, az esélyeket illetően ez sok mindent meghatároz, bár lehet erre azt mondani, hogy Haye az orosz gólem, Nyikolaj Valujev ellen is győzött, az ukrán és az orosz tudása között ég és föld a különbség.

A bokszvilág megosztott az esélyeket illetően, Evander Holyfield már kifejtette a véleményét, de a többiek álláspontja is érdekes. A brit Lennox Lewis – Vitalij Klicskót győzte le – szerint „Haye tökéletesen bokszolt Valujev ellen, jól elmozgott, ellenfele nem tudta megütni. A Valujev ellen mutatott teljesítménye alapján adok esélyt Haye-nek."

Az amerikai Lamon Brewster, aki korábban megverte Vladimir Klicskót, a legyőzöttnek ad több esélyt: „Ha nem a kiütést erőlteti, akkor elkaphatja Haye-t, türelmes bunyóval akár ki is ütheti."

A brit Enzo Maccarinelli kikapott Haye-től cirkálósúlyban: „Minél hosszabb lesz a meccs, Klicskónak annál több az esélye. Ezért Haye fegyvere, hogy közel kerüljön ellenfeléhez. Vladimirt főleg esélytelenként lehetett legyőzni, ha odafigyel, csúcsformába lendül. De ennyire mozgékony ellenféllel még nem találkozott, emiatt Davidnek jók az esélyei."

Monte Barrett mindkét résztvevőtől vereséget szenvedett: „Ha Haye semlegesíti Vladimir balegyenesét, akkor a hetedik menetben kiütheti. Ha nem, Klicsko a negyedikben nyer."

Ross Puritty, aki óriási meglepetésre Kijevben legyőzte Vladimirt, nem kertelt: „Klicsko győzelmére tippelek a kilencedik menetben. Chris Byrd kétszer is vereséget szenvedett Vladimir Klicskótól, s talán ő világított rá, mi is a legnagyobb probléma, ha szembekerül valaki a Klicsko fivérek valamelyikével. Vladimir sokkal nagyobb, mint amekkorának a mérlegelésen vagy a sajtótájékoztatón látszik. Oké, magas, de azt gondolod, nem lesz gond, de ez megváltozik, amikor bekerülsz mellé a ringbe. Megérzed az erejét, tartja az ütőtávot, és szinte nem lehet megütni. David nagy ütő, ebből következően van esélye. Meg kell lepnie ellenfelét. Ha nem ezt teszi, Vladimir felőrli, még akkor is, ha most idegesebb a szokásosnál."

A lengyel Tomasz Adamek, aki szeptemberben Vitalij Klicsko ellen mérkőzik, így látja az esélyeket: „Haye nagy puttonyt vett a hátára azzal, hogy merész kijelentéseket tett, és Klicsko kiütését jósolta. Viszont ha nem higgad le, indulatból semmi sansza sincsen. Nem mondanám, hogy a gyorsaság döntő tényező lehet ezen az összecsapáson, a méretbeli különbségek annál inkább befolyásolhatják a mérkőzés végkimenetelét."

A mérkőzésről élő tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on.

kerdes=Ön szerint legyőzi David Haye Vladimir Klicskót?|opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas
cikkertekelo_szavazas
mceBlockPasteEnd

 

AZ IDŐ KLICSKÓNAK DOLGOZIK
Rácz Félix menedzser véleménye a hírességek esélylatolgatásáról: „Chris Byrd fogta meg legjobban a lényeget: az, hogy valaki magasabb, még nem lenne feltétlenül gond, de ez a magasságbeli különbség az ütőtávban is jelentkezik. Azt pedig a többi bunyós is említi, hogy Klicsko bizony nem engedi ütőtávon belülre ellenfeleit. A feltartó balegyenese erős, nemcsak távol tartja az ellenfelet, de az ellentámadás reményét is elveszi. A Klicsko fivérek mellett Michalczewski és Calzaghe jó példa arra, hogy ha valaki jól üti a jabeket, nehéz bebújni a karjai közé. Messziről nehéz horgot ütni. Haye van olyan gyors és robbanékony, hogy meglepetést okozzon, de Maccarinellinek igaza lehet, minél hosszabb a meccs, Klicskónak annál jobbak az esélyei."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik