A Fülöp-szigeteki villanás vagy A hurrikán lesz nagyobb?

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.10.22. 14:30
null
Nonito Donaire újabb győzelemre készül (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
A Pacquiao-utódnak tartott Nonito Donaire és Omar Andrés Narváez csap össze New Yorkban magyar idő szerint vasárnap hajnalban. A tét a Bokszvilágtanács (WBC) és a bokszvilágszervezet (WBO) harmatsúlyú vb-öve. A kérdést úgy is feltehetjük, mire megy a Fülöp-szigeteki villanás A hurrikánnal?

 

A felújított Madison Square Garden várja a bokszolókat. Na jó, nem a csarnok, „csak" az úgynevezett színházterem, de azért így is van bukéja a dolognak. Hát még ha a hangzatos becenevek mögé pillantunk! Reméljük, a felújított létesítmény bírja a strapát akár villanásról, akár hurrikánról van szó.

FANTASZTIKUS SRÁC

Lehet, hogy Roy Jones a ringben már nem a régi, de a véleményére adni kell. Az amerikai sztár dicshimnuszt zeng Donaire-ről: „Fantasztikus ez a srác, nagyon érti a dolgát. Mayweather a világ legjobb bokszolója, őt követi Pacquiao, majd Donaire a következő" – mondta Roy Jones. Ami azt illeti, a boxrec.com szervezetektől és súlycsoportoktól független 25-ös listáján nincs rajta a Fülöp-szigeteki.

Nonito Donaire, alias Fülöp-szigeteki villanás General Santos Cityben ugyanoda járt iskolába, ahová világhírű honfitársa, Manny Pacquiao, de míg Pacman az év nagy részében ugyanitt él, az új sztár Kaliforniába tette át a lakhelyét. A szakemberek szerint Donaire a nyolc súlycsoportban világbajnoki címig jutó Pacquiao méltó utóda, ő egyelőre három kategóriában lett világbajnok. Testvére is három van, és a 31 éves Glenn Donaire szintén profi bokszoló, ám mielőtt azt mondanánk, micsoda véletlen, jó, ha tudjuk, idősebb Nonito Donaire, a papa sem volt ismeretlen bunyós.

Az ifjabb Nonito példaképe a 85 (!) profi csatájából 77-et megnyerő, három kategóriában is vb-címet szerző Alexis Argüello volt. Glenn 52/8, Nonito 68/8 győzelem/vereség mutatóval 2000-ben, illetve 2001-ben állt profinak. A báty (17–4–1, 9 K. O.–T. K. O.) mérlege nem valami imponáló, de 2006-ban címmeccset vívott Vic Darchinyannal, s ezt a nevet jegyezzük meg itt, a történet elején: az örmény születésű, Sydneyben élő bokszoló az IBF légsúlyú világbajnoki címéért vívott mérkőzésen a hatodik menetben technikai döntéssel győzött. (Nonitónak tehát lesz miért visszavágni...)

SZAKMAI CSEMEGÉRE SZÁMÍTHATUNK

„Donaire robbanékony, jó szeme van, gyorsan kombinál. Nem véletlenül napjaink egyik legjobbja, aki él a lehetőségekkel. Ez utóbbi túlmegy a boksztudáson, olyan tulajdonság, ami jó versenyzőtípusra utal – mondta a mérkőzéssel kapcsolatban Rácz Félix menedzser. – Hogy miért nem ismerik még? A szakma nagyon jól tudja, ki ő, s ne feledjük, azért Pacquiao elhomályosítja, hiszen a honfitársa. Narváez az egyik legrégebb óta regnáló világbajnok, a rutinjával, a mentalitásával, rámenősségével nincs is baj. Ám alulról jön, nem elég erős a harmatsúlyhoz. Nagyobb esélyt látok, hogy végigmegy a meccs, és pontozásos Donaire-győzelmet jósolok. Szakmai csemege is lehet a mérkőzés." A menedzser elmondta, noha Donaire nem fiatal harcos, nehéz megjósolni, mekkora karriert futhat be. Bár három kategóriában is világbajnok lett, arra nincs garancia, hogy a súlycsoportokon feljebb lépegetve is eljut a vb-trónig. „Azt kijelenteni, amit Bob Arum, hogy López, Gamboa, Rigondeaux vagy Arce megveri Donaire-t, a jelenre igaz lenne, de Donaire azért beleerősödne a kispehelysúlyba. Igaz, abból sem lehet kiindulni, hogy ami Pacquiaónak sikerült, az Donaire-nek is fog."

Aztán 2008-ban Ulises Solis ellen sem tudta megszerezni a légsúlyú vb-övet. Frappáns lenne, ha azt írnánk, hogy bezzeg Nonito. De ez nem lenne igaz, mert az öcs mindjárt a második profi mérkőzésén vereséget szenvedett. Azóta viszont valamennyi meccsét megnyerte, s a bratyóval való összevetésben az sem mellékes, hogy három kategóriában is vb-címig jutott. A fejlődés jól mérhető: kezdetben Glennhez hasonlították, míg manapság már Pacquiaóval vetik össze.

Első világraszóló győzelmével vett revánsot a családot ért sérelmen: 2007. július 7-én elvette a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) légsúlyú világbajnoki övét Darchinyantól. Nem akármilyen győzelem volt! Noha az örmény Dühöngő bika kiütést jósolt, Donaire már akkor sem volt önbizalom híján, s ami fontosabb, a ringben sem hagyta el a kurázsi. A kategória legjobbjának tartott ellenfelével az ötödik menetben technikai K. O.-val végzett.

A meccs alatt testvére szavai csengtek a fülében, hogy ellenfele nem is olyan kemény, mint azt állítja magáról. Ha a vb-címek megszerzése kapcsán a minden kezdet nehéz kitételt használjuk, akkor nincs igazunk, mert a légsúlyban imponálóan kiharcolt trónját háromszor is megvédte, majd alig egy esztendővel később (2009. augusztus 15.) kisharmatsúlyban a Bokszvilágszövetség (WBA) ideiglenes vb-övéért Rafael Concepciónt verte meg pontozással.

A panamai vesztes büszke lehet magára, mert Donaire azóta négy mérkőzést vívott, de egyiken sem kellett 12 menetet bokszolnia. Második súlycsoportjában aratott sikere után alig másfél évvel (2011. február 19.) felülhetett a harmatsúly trónjára is. A mexikói Fernando Montielt úgy ütötte le a második menetben, hogy a mérkőzésvezetőnek a számolást követően nem kellett volna engednie a küzdelmet, igaz, látva Montiel védekezésre képtelen állapotát, néhány pillanattal később technikai K. O.-t hirdetett. Donaire tehát a harmadik súlycsoportban is megszerezte a vb-címet, a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszervezet (WBO) bajnoka lett!

A súly harmat, de a teljesítmény korántsem harmatos...

Ennek ellenére a neves promóter, Bob Arum kételkedik a Fülöp-szigeteki bunyósban. „Donaire jelenleg harmatsúlyú, feljebb akar lépni, nekem pedig van néhány bunyósom, aki meg tudja verni. Lópezről, Gamboáról vagy Rigondeaux-ról van szó. Úgy gondolom, őket nem tudja elintézni. Nem tudom, ezután kik ellen bokszol, de üzleti szempontból nem erős ökölvívó. Nem egy pay-per-view bunyós, a filippínókat ugyanis nem érdekli.

A 36 éves argentin veteránt, a WBO kisharmatsúlyú világbajnokát, Omar Andrés Narváezt (35–0–2, 19) viszont érdekli Donaire.

„Amint megtudtam, hogy lenne lehetőség ellene bunyózni, rögtön igent mondtam. Az alsóbb súlycsoportokban a világ legjobbjának tartom, kicsit az bánt, hogy korábban kellett volna összecsapnunk, de ebben a kategóriában is fűt a bizonyítási vágy” – mondta A hurrikán becenevű bokszoló.

Az argentin nem akármilyen ellenfél: 2002 óta világbajnok!

Tizenhatszor védte meg a légsúlyú vb-övét, majd 2010-től kisharmatsúlyú világbajnok, ezt a címét háromszor védte meg, és ez lesz az első harmatsúlyú meccse. Honfitársa, a középsúlyú legenda, a 99 meccséből 87-et megnyerő Carlos Monzón a 14 címvédésével a fasorban sincsen...

Narváez K. O.-rátája 51 százalék, tehát nincs félelmetes ütőereje, ellenben ettől még félelmetes ellenfél.

Mindössze ketten húzták ki ellene döntetlennel, az első több mint egy évtizede volt... Érdekes, hogy még nem bokszolt Amerikában, sőt Argentínát is csak elvétve hagyta el, karrierje elején Olaszországban és Franciaországban lépett ringbe. Nála is családi hagyomány a bunyó, nem csak a Donaire famíliában: Narváez testvérei, Nestor és Mario jó nevű bokszolók. Továbbá van az argentinnak jó nevű szurkolója is: a középsúlyú bajnok, Sergio Martínez nagy Narváez-fan.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik