Amir Khan kiszemelte magának Mayweathert

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.12.10. 12:01
null
Amir Khan és Lamont Peterson (Fotó: Action Images)
Címkék
Amir Khan néz farkasszemet Lamont Petersonnal Washingtonban, magyar idő szerint vasárnap hajnalban, tét a WBA és az IBF kisváltósúlyú világbajnoki öve. Khan egyértelmű esélyese az összecsapásnak.

A 25 éves brit Amir Khan (26-1-0, 18 K. O.-T. K. O.) ebben az évben már harmadszor lép a ringbe, s ha azt vesszük, hogy tavaly decemberben Marcos Maidana ellen remek meccsen győzött, az álmoskönyv szerint minden esélye megvan arra, hogy Washingtonban is jó mérkőzéssel zárja az évet.

AZ ÉV BOKSZOLÓJA LEHET A BRIT

„Khan verhető ellenfelet kapott, a Maidana elleni tavalyi meccsében nagyobb volt a kockázat, mint a Peterson elleniben. A brit olyan bokszoló, aki súlycsoportjában feljebb lépve is megőrizte ütőerejét, de szerintem messze van még Mayweather vagy Pacquiao szintjétől. Ez nem jelenti azt, hogy nem vonzza a nézőket, de nagyon sokat számít, hogy De La Hoya áll mögötte. Ha nem így lenne, nem biztos, hogy olyan magas lenne az ázsiója, mint amilyen – nyilatkozta az NSO-nak Rácz Félix menedzser, aki hozzátette, ha Khan imponáló teljesítményt nyújt, az sincs kizárva, hogy őt választják meg az Év bunyósának.

Mondják, hogy a stílusok harca adja meg a bukéját egy-egy összecsapásnak, nos Khan edzője, Freddie Roach a meccs előtt is elsütötte ezt a frázist, hozzátéve, hogy a 27 esztendős Lamont Peterson (29-1-1, 15) „jó bokszoló, aki ellen nem lehet hibázni, mert azonnal megbünteti ellenfelét". Roach még amatőr korából ismeri az amerikait.

Khan júliusban Zab Judah, márciusban Paul McCloskey ellen győzött, most csupán harmadik alkalommal bokszol Amerikában, Oscar De La Hoya a mérkőzésszervezője. Ellenfele „helyi srác", Peterson elég zaklatott gyermekkorának terepe az Egyesült Államok fővárosa. Ez a második lehetősége, hogy vb-címért bokszoljon, 2009 decemberében Timothy Bradleytől kapott ki a WBO váltósúlyú övéért vívott találkozón.

Nem szabad lebecsülni, mert tavaly decemberben Victor Ortiz kétszer is leütötte a harmadik menetben, mégis kiverekedett egy döntetlent. Khan színe elé úgy kerülhetett, hogy júliusban a tizenkettedik menetben elintézte Victor Cayót.

Khan először látogat Washingtonba, az HBO tévécsatorna 18 év után tér vissza. 1993-ban Riddick Bowe Jesse Ferguson elleni kiütését közvetítette, washingtoni bunyós egyébként kétszer jutott vb-címig a fővárosban: 1999 áprilisában Keith Holmes és Mark Johnson egyazon gálán vitte véghez ezt a bravúrt.

„Khan egész Amerikának meg akarja mutatni, milyen kiváló bokszoló – nyilatkozta De La Hoya, s hozzátette. – Azon dolgozunk, hogy Amir a világ legjobb bunyósa legyen. Jelenleg Floyd Mayweather és Manny Pacquiao is jobb, de Khan mát ott liheg a nyomukban. Idővel elkaphatja őket. Látom, hogy napról napra fejlődik."

Ha a brit nyer, azonnal felmegy váltósúlyba, az a terve, hogy néhány mérkőzés után cirka egy év múlva kihívja Mayweathert. „Amir bizonyította, hogy a legjobb kisváltósúlyban – monda védencéről De La Hoya.

Ám előfordulhat, hogy mégsem vált súlycsoportot, s ennek Freddie Roach kérése lenne az oka. Történt, hogy Brandon Rios kifigurázta a Parkinson-kóros edzőlegendát, aki bosszút forral:

„Brandon Rios viccet csinált belőlem és a betegségemből, s bár viccesnek találtam, mégis úgy éreztem, ez nagyfokú tiszteletlenség. Brandon egy verekedő, fogalma sincs, hogyan kell taktikázni, nincs igazán stratégiája. Amir Khan megsemmisítené Brandon Riost, szívesen benne lennénk ebben a meccsben! – nyilatkozta Roach.

Az ellenfél kamaszként igazi rosszfiú volt. A papa a droggal összefüggésben három évet ült, ezalatt Elizabeth mama nem éppen jómódban nevelkedő 11 (!) gyereke közül Lamon és Anthony szintén kétes ügyletekkel hívta fel magára a figyelmet. De ahogyan Lamon fogalmazott, „Isten segítségével jó útra tértünk". Szerencsére egy másik utat is megtaláltak, nevezetesen a Barry Hunter boksztermébe vezetőt. „A városomért, a haverjaimért is bokszolok, meg akarom nekik mutatni, hogy kemény munkával mindent el lehet érni. Ez segített ahhoz, hogy sohasem látják rajtam, hogy elhagyom magam! – mondta Peterson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik