Nonito Donaire negyedik súlycsoportjában is sztár lehet

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2012.02.04. 16:09
null
Nonito Donaire a hajnali gála után is szeretne ugrálni örömében (Fotó: Reuters– archív)
Címkék
Egykor híres bokszolók szintén híres csemetéi lépnek egy programban a ringbe San Antonióban – igaz, nem egymás ellen. Az ifjabb Julio César Chávez középsúlyban címvédőként, Wilfredo Vázquez jr. kispehelysúlyban betöltetlen vb-trónért száll harcba. De nem lennénk meglepve, ha a gála sztárja Nonito Donaire lenne.  

 

A magyar idő szerint vasárnap hajnali programban két párosítás is kiemelt figyelmet kap: a Fülöp-szigeteki Nonito Donaire (27–1–0, 18 K. O.–T. K. O.) pazar tavalyi éve után egy súlycsoporttal feljebb folytatja, kispehelysúlyban, ellenfele a Puerto Ricó-i Wilfredo Vázquez jr. (21–1–1, 18). A tét a Bokszvilágszervezet (WBO) betöltetlen világbajnoki címe. Középsúlyban a mexikói Julio César Chávez (44–0–1, 31) honfitársával néz farkasszemet, Marco Antonio Rubio (53–5–1, 47) a Bokszvilágtanács (WBC) vb-címéért hívja ki.

FÉNYEZIK DONAIRE-T

Néhány vélemény a Pacman-utódnak kikiáltott Donaire-ről a fightnews.com bokszportálról.

„Nálam Donaire benne van a világ három legjobb bunyósa között. Vázquez! Neked száz százaléknál is többet kell nyújtanod, hogy bajnok légy!″ (Cess Marquez)

„Ember, ez az igazság!″ (Dee Clagon)

„Egyetértek Dee-vel.″ (John Allen)

„Egy sztár van születőben.″ (Gabriel Veras jr.)

„A legnagyobbak között? Nem gondolod, hogy túl messze mentél, hogy ilyen hamar kijelented ezt?″ (Nubia Machinebrown)

„Gyerünk, filippinói villám!″ (Junar Enrique)

„Minden hozzászólással egyetértek, ez a srác most a menő. Nagyon nehéz lesz Donaire-t megállítani. Gyors, mozgékony, jól védekezik, összetettebb bokszolónak tűnik, mint Pacman.″ (Khalife Wadlington)

Donaire tavaly februárban lett harmatsúlyban világbajnok, a mexikói Fernando Montielt már a második menetben elintézte. Ez már a harmadik kategória volt, amelyben vb-címet szerzett. Októberben óriási várakozás előzte meg az argentin Omar Andrés Narváez elleni csatáját, de elég szürke bunyóval védte meg vb-övét. A győztes sorozatban aratott 26 sikerét követően némi magyarázkodás után kijelentette, felmegy kispehelysúlyba. Montiel elleni győzelme egyébként az év K. O.-ja címre is esélyes volt. Előző 12 meccséből 10-et idő előtt befejezett, igaz a legutóbbit éppen nem, ez volt az a bizonyos Narváez elleni bunyó, „csak" pontozással nyert.

Ígéretét megtartotta, vasárnap hajnalban kispehelysúlyban bokszol. Rögtön a Bokszvilágszervezet (WBO) betöltetlen vb-címéért. Ellenfele Puerto Ricóból érkezik, bayamoni illetőségű. Édesapja világhírű bokszoló volt, Wilfredo Vázquez jr. sem ismeretlen harcos. A 27 éves csemete 2010-ben Bedák Zsoltot a 10. menetben győzte le technikai K. O.-val a WBO kispehelysúlyú vb-övéért. Azóta a mexikói Jorge Arce ellen begyűjtötte profi karrierje eddigi egyetlen vereségét.

De nem ez a legnagyobb gondja. S talán nem is az, hogy a Pacquiao-utódnak kikiáltott Donaire áll vele szemben. „A nyomás most Donaire-en van, én nem izgatom magam. Nagy lehetőség ez nekem. Mindenki Pacquiaót akarja utánozni, ami nagy hiba. Mindenkit meg fogok lepni, bár tudom, hogy sokan a vereségemre számítanak. Engem avatnak bajnoknak!″ – mondta erre Vázquez. Hanem azok a kilók! Egy héttel a mérkőzés előtti ellenőrzésen a 4-5 kiló felesleg volt rajta, ezt kellett ledobnia, a ez ebben a kategóriában jelentős. Éppen a súlyhatáron mért be. Vázquez egyébként elvesztett vb-övét szerezheti vissza ugyanannál a szervezetnél.

A fő program a két mexikói összecsapása középsúlyban. A 25 éves Chávez jr. 2010-ben már bokszolt ezen a helyszínen, pontozással győzött John Duddy ellen. A Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki címét Sebastian Zbik legyőzése hozta meg neki tavaly júniusban – szinte kőhajításnyira attól a helyszíntől, ahol édesapja is világbajnok lett –, azóta egy sikeres címvédésen van túl. „Ez a csata minden kétséget eloszlat majd, én vagyok a világ legjobb középsúlyú bokszolója" – nyilatkozta Chávez. a A 31 esztendős Marco Antonio Rubiónak ez lesz a második lehetősége, hogy középsúlyban a csúcsra jusson. Első alkalommal 2009. február 21-én Kelly Pavliktól kikapott a WBC és a WBO címéért kiírt meccsen. Azóta 10 győztes meccse van, kilencen idő előtt intézte el ellenfeleit. „Eljött az ideje, hogy világbajnok legyek" – vonta le a következtetést a közelmúlt sikereiből és az elvégzett edzésmunkából Rubio. Mint olvashatjuk, Chávez jr. erről éppen ellenkezőleg vélekedik...

MESSZE ESTEK A FÁJUKTÓL

Rácz Félix szerint mindkét összecsapásnak egyértelmű az esélyese, mégis jó meccsekre van kilátás. „Noha Donaire egy súlycsoporttal feljebb lép, ő a favorit. Vázquez nagyobb nála, igyekszik majd nyomás alatt tartani, de Domaire klasszisához nem ér fel. A másik párosításban Rubio egy ütéssel elkaphatja Chávezt, de az összecsapás esélyese a címvédő – nyilatkozta az NSO-nak a menedzser. – Ami a két utódot illeti, mindkettőjükre igaz, hogy az alma messze esett a fájától, s akkor még finoman fogalmaztunk. Ami Chávezt illeti, nem rossz bokszoló, de apja korszakos zseni volt. A fiúnak már az is nagy dicsőség lenne, ha néha egy lapon emlegetnék apjával. Vázquezzel más a helyzet, mert míg a papa nagy verekedő volt, addig fia összetettebb bokszoló, de még van mit fejlődnie.″

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik