Algéria és Japán csatlakozott a World Boxing bővítési folyamatához

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.09.11. 15:39
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Algéria és Japán szövetsége is csatlakozott a World Boxing (WB) ökölvívó szövetséghez, amely tavaly alakult meg, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) között megszakadt a kapcsolat.

A két új érkezővel 44-re növekedett a WB tagszervezeteinek száma, a szövetség pedig jelezte, hogy további országok csatlakozási kérelme még elbírálás alatt van.

A párizsi olimpián Japán érem nélkül zárt, Algéria viszont egy aranyéremmel, amelyet a nők 66 kilogrammos súlycsoportjában – többek között Hámori Lucát is legyőzve – Imané Helif szerzett, akinek ötkarikás indulása komoly vihart kavart.

A 25 éves bokszolót, illetve a szintén párizsi aranyérmes tajvani Lin Jü-tinget (57 kg) az IBA kizárta a tavalyi világbajnokság negyeddöntőjét követően, mivel a vizsgálatok szerint a szervezetükben magas volt a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak. Az olimpiáról és annak selejtezőjéből viszont az IBA-t kizárta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely engedte elindulni mindkettejüket.

Az IBA vetélytársának tekinthető WB nem titkoltan arra számít, hogy a NOB-tól meg fogja kapni a hivatalos elismerést és a jövőben – így már a 2028-as Los Angeles-i olimpián – levezényelheti a boksztornát. A sportág ötkarikás viadalainak szervezését és lebonyolítását a 2021-es tokiói, majd az idei párizsi olimpián is a NOB végezte, teljesen kiiktatva az IBA-t, amelynek Umar Kremljov személyében orosz elnöke van. Utóbbi élesen szembekerült Thomas Bach NOB-elnökkel, s viszonyuk nyíltan ellenségessé fajult, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leminősítette és az el nem ismert státuszba sorolta át a Nemzetközi Bokszszövetséget. Egyúttal a NOB kilátásba helyezte, hogy a 2028-as olimpia hivatalos programjából is kiveszik az ökölvívást, az erről szóló döntés 2025-ben esedékes.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik