Római derbi előtt: Klose elment horgászni, Totti új cipőt húzott

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2014.02.09. 09:58
null
Klose és Totti rutinja sokat érhet a mindig forró hangulatú derbin (Fotó: Imago)
Van, aki az új cipőjét próbálgatja, más álmatlanul forgolódik az ágyában, a harmadik horgászni megy. Különös viselkedést vált ki a futballistából és az edzőkből egy-egy nagy rangadó, a vasárnapi Lazio–Roma mérkőzés például egészen felkavarta a résztvevők mindennapjait. Veszítenivalója inkább a második helyen álló „vendégcsapatnak” van, mégis inkább a – közösen használt Stadio Olimpicóban ezúttal hazainak jelölt – világoskékek edzője látszott idegesnek. A vérbeli presztízsderbit a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!

 

PIROS DERBI
• Egy csapat van a Serie A-ban, amely az aktuális bajnokságban egyszer sem kapott gólt a mérkőzés első tizenöt percében: a Roma.
• Tizenhat kiállítás történt a két csapat legutóbbi tizenegy bajnoki mérkőzésén, kilencszer Lazio-, hétszer Roma-játékos kapott piros lapot.
• Huszonhétszer játszott 1–1-es döntetlent egymással a két klub, ez a római derbi leggyakoribb végeredménye.

„A derbire felkészülni óriási felelősség, egy hete nem alszom, mert a Roma játékát tanulmányozom – vallotta be Edoardo Reja, aki a menesztett Vladimir Petkovic helyét idén év elején foglalta el a Lazio kispadján. – A kiélezett mérkőzések sokszor apróságokon dőlnek el, felesleges az idegeskedésre fordítani az energiánkat. Olyan állapotba kell hoznom a csapatot, hogy képes legyen elgáncsolni a Romát.”

Mondott ennél cifrábbat is a 68 éves edző, igaz, néhány nappal korábban. „Remélem, néhány romanista megsérül a derbire” – hangzott a kevéssé sportszerű óhaj, és aligha meglepő: az ellenfélnél nem üdvözölték a kijelentést.

„Rejának gondolnia kell rá, hogy nem csupán edzők vagyunk, hanem nevelők is – bírálta kollégáját Rudi Garcia, a Roma szakvezetője. – Ha nyilvánosan így beszél, miket mondhat szűk körben? Hogy törjék el a másik lábát, esetleg mészárolják le?! Szeretném megkérni Orsato játékvezetőt, hogy legyen résen, és figyeljen oda a párharcokra, mert nem akarok sérülteket látni.”

Ám mindent a bíró sem felügyelhet. Ott van példának a szemtelen provokáció, amellyel a hírek szerint a Lazio készül a rangadóra: a csapatkapitány, a fogadási csalásokban játszott szerepe miatt fél évre eltiltott Stefano Mauri vasárnap léphet ismét pályára, és a jeles alkalomból a kezdés előtt körbehordozná a stadionban legutóbbi mérkőzése dicső emlékét, a 2013. május 26-án megnyert Olasz Kupa-serleget. Hogy a legyőzött fél éppen a Roma volt, talán csak véletlen egybeesés…

Ami a „farkasok farkasát”, Francesco Tottit illeti, a 37 éves csatár a héten új cipőjét próbálgatta, és az őt támogató sportszergyártó cég reklámakciója keretében a saját szerepéről is szót ejtett: „Nincs titkom. Vezérnek lenni annyit tesz, hogy megértem a többieket, tisztelem az edzőt és a társaimat, s mindig kész vagyok segíteni.”

Érdekesen fogalmazott Rudi Garcia, aki szerint a Románál a többségnek a megszerezhető három pont miatt fontos a mérkőzés, ám vannak néhányan – így Daniele De Rossi, Alessandro Florenzi és Totti –, akik „…nemcsak futballisták, de szurkolók is”. Hogy a másik oldalon a Laziót három éve szolgáló Miroslav Klose beleesik-e ebbe a kategóriába, nem egyértelmű, az viszont biztos, hogy egyéni bánásmód jár neki.

„Miroslav nagyon rágta magát a közeledő derbi miatt, ezért azt mondtam neki, menjen el egy napra horgászni – fedte fel szokatlan edzői parancsát Reja. – A szerdai edzést a saját kérésére hagyta ki, a pénteki tréning előtt már én javasoltam neki, hogy pihenjen. Úgysem végzünk különleges munkát aznap.”

Délután kiderül, megérte-e a virrasztás, jó-e az új cipő, és talán az is, hogy Klose kifogta-e az aranyhalat. A TippmixPrónál a vendégek számítanak a mérkőzés esélyeseinek, de még a döntetlent is valószínűbbnek tartják, mint a hazai győzelmet.

LABDARÚGÁS – A VASÁRNAPI PROGRAM
PREMIER LEAGUE
25. FORDULÓ

Tottenham–Everton 14.30
Manchester United–Fulham 17.00 (Tv: Digi Sport1 – élőben az NSO-n!)

PRIMERA DIVISIÓN
23. FORDULÓ

Osasuna–Getafe 12.00 (Tv: Sport 1)
Valladolid–Elche 17.00
Real Sociedad–Levante 19.00 (Tv: Sport 1)
Sevilla–Barcelona 21.00 (Tv: Sport 1 – élőben az NSO-n!)

SERIE A
23. FORDULÓ

Torino–Bologna 12.30 (Tv: Sport Klub)
Sampdoria–Cagliari 15.00
Parma–Catania 15.00 (Tv: Sport Klub)
Livorno–Genoa 15.00
Verona–Juventus 15.00 (élőben az NSO-n!)
Lazio–Roma 15.00 (Tv: Digi Sport1 – élőben az NSO-n!)
Internazionale–Sassuolo 20.45 (Tv: Digi Sport2)

BUNDESLIGA 1.
20. FORDULÓ

Stuttgart–Augsburg 15.30 (Tv: Eurosport2)
Schalke–Hannover 17.30 (Tv: Eurosport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik