Asztalitenisz: Póta Georgina már a tokiói olimpiát sem tervezte – interjú

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.07.28. 09:14
Póta Georgina (Fotó: AFP)
Harminckilenc éves kiválóságunk szombat este úgy állt az asztalhoz a francia fővárosban, hogy képes legyőzni német ellenfelét, aki a negyedik szett megnyerése után megkönnyebbült – aztán alulmaradt.

 

 – Hogy sikerült visszajönni egy háromról?
 – Az az igazság, néhány szettet rá kellett arra szánnom, hogy megérezzem, ahogy a szemcséssel játszik a német lány. Egyébként volt csapattársam Berlinben, éveken át együtt játszottunk, bár sokat nem edzettünk közösen, annyi előnnyel indultam, hogy játszottam azért ellene, igaz, jó néhány évvel ezelőtt. Azt éreztem, hogy az elején könnyű labdákat hibáztam, de az első szettben kiszerváltam, viszont azután ráérzett az adogatásaimra és nem adott könnyű poénokat. Illetve nagyon sok necces ütése volt, egy-két szettben láthatták a nézők, hogy dühöngtem, volt olyan játszma, amikor négyet is kaptam. Szerencsére ez a döntő szettben visszajött, mert nulla nullánál csuszával kezdtem, és pont eszembe is jutott, hogy nem szabad bosszankodni – értékelt 39 éves pingpongosunk, Póta Georgina, aki szombaton késő este 4:3-ra legyőzte a 24.-ként rangsorolt német Shan Xiaonát, ezzel bejutott a legjobb 32 közé az olimpiai tornán.

 – A harmadik szett után úgy tűnt, mintha kicsit elhagyta volna a hite. Mi volt, ami az ötödik játszmától visszafordította ezt a helyzetet, hogyan lábalt ki a hullámvölgyből?
 – Amikor megnyerte a negyedik szettet, talán megkönnyebbült az ellenfelem, én meg magamban azt éreztem, itt vagyok egy olimpián, szeretnék legalább egy meccset nyerni, ha már eljöttem. Összeszedtem minden erőmet és csak arra koncentráltam, hogy ezt a mérkőzést nem fogom elengedni és azért is megcsinálom! Nyilván ez egy nekem nyerhető mérkőzés volt, mert ismerjük egymást, vertem is meg, persze sokkal jobb játékosról beszélünk, de úgy álltam az asztalhoz, hogy tudok győzni, teljesen mindegy, melyikünk milyen formában van.

 

 – Ugye azt nem jelenthetjük ki, hogy ez az utolsó olimpiája?
 – Jó kérdés… Tokiót sem terveztem, csak a covid miatt elcsúsztatták egy évvel, aztán most Párizsban is itt vagyok, szóval nem mondok semmit, meglátjuk!

 – A kislánya szokta már nézni a mérkőzéseit?
 – Igen, nem szokott velem lejönni a terembe ütögetni, csak néhány alkalommal. Nem tudom, fog-e pinpongozni, majd ő eldönti.

 – Dél-koreai vagy ausztrál ellenfele érkezhet a következő körben, mire számít?
 – Sin Ju Pinnal játszom majd, a szingapúri Grand Smashen játszottam ellene, akkor nagyon megvert. Azt hittem, erős játékot képvisel, hogy nagyon gyors és esélyem sem lesz beleérni a labdákba. Ez nem így történt és meglepődtem, bízom benne, hogy szorosabb meccset tudok játszani vele, mint Szingapúrban.

Érdekesség, hogy Póta Georgina és Shan Xiaona Bajnokok Ligáját is nyertek együtt, illetve hogy a német válogatott edzője az a Boros Tamara (ő ült most is Shan mögött), aki horvát, Zentán született és a Statisztikánál volt Póta csapattársa. A Póta és Xiaona küzdelme előtt elhúzódó szombati meccsen a luxemburgi Sarah De Nutte játszott (és kikapott), neki most is Téglás Péter az edzője, aki korábban a Statisztikánál és a válogatottban is Póta edzője volt – a szakember megvárta korábbi tanítványát és meg is ölelte őt szép győzelmét követően.

Ha Sin Ju Pin megveri az ausztrál Melissa Tappert, márpedig megveri, akkor Póta Georgina az új dél-koreai generáció húszéves üdvöskéjével találkozik, aki nagyon gyors és európai ütőfogással játszik. A WTT-sorozatban, ahogyan Póta is említette, idáig egyszer játszottak egymással, idén tavasszal a szingapúri Grand Smash-en, ott is a 32 között, az ázsiai tehetség 3:0-ra (7, 8, 7) nyert. Az élet ismétli önmagát, mert ugyanazon a versenyen, ugyanazon a napon az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros is kiesett a szingapúri Grand Smashen, mégpedig ahogyan itt, a

nyolcaddöntőben és attól a hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hojkem párostól kaptak ki a mieink, amelytől szombaton Párizsban.

Az élet ismétli önmagát

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik