„Ez nagyobb a kosárlabdánál” – az országukban nincs fedett pálya, mégis megszorongatták az amerikaiakat

Sári RolandSári Roland
Vágólapra másolva!
2024.07.22. 14:45
Wenyen Gabrielék megizzasztották az Egyesült Államok álomcsapatát (Fotó: Getty Images)
A párizsi olimpiára való felkészülés során Dél-Szudán csupán egy ponttal kapott ki az Egyesült Államok rendkívül erős gárdájától. A mérkőzés után az afrikaiak legjobbja, Wenyen Gabriel érzelmesen értékelte a találkozót és csapata jelenlegi helyzetét.

 

Az amerikai gárda, amely a párizsi torna toronymagas esélyese idén kérdés nélkül az egyik legerősebb összeállításával készül Párizsra, ott van a csapatban többek között Jayson Tatum, Kevin Durant, Stephen Curry, Joel Embiid és LeBron James is. A Dél-Szudán elleni felkészülési mérkőzés utolsó percében ennek ellenére az amerikaiak még hátrányban voltak, és csak a 39 esztendős James kosarával sikerült megfordítaniuk az eredményt.

A mérkőzés után azonban elsősorban nem a négyszeres bajnok kosarától vagy a botladozó amerikaiaktól volt hangos a sajtó, hanem sokkal inkább a túloldalon álló dél-szudániaktól. A mindössze 2011-óta hivatalosan független afrikai állam válogatottja ugyanis látszólag remek állapotban várja a párizsi játékokat, annak ellenére, hogy rengeteg akadállyal kellett megküzdenie a felkészülés során. Az afrikaiak legjobbja, a már 2018 óta az NBA-ben játszó Wenyen Gabriel – aki éppen a győztes kosarat szerző James csapattársa Los Angelesben el is árulta, mennyit jelent az ő és országa számára, ahogy jelenleg játszik a csapata.

„Rengetegen nem is tudták a világon, hol van Dél-Szudán, de ma büszkén reprezentálhattuk a hazánkat. Hatalmasat küzdöttünk, és megmutattuk, mekkora potenciál rejlik bennünk. Természetesen nyerni szerettünk volna, de így is rendkívül büszke vagyok a csapatunkra. A szívünket-lelkünket otthagytuk a pályán, hogy tiszteletet harcoljunk ki az országunknak.”

A folytatásban a 27 éves center arra is kitért, milyen körülmények között kellett készülniük történetük első olimpiájára. 

Dél-Szudánban nincsenek fedett kosárlabdapályák. Mi csak pár bevándorló vagyunk, akik pár héttel az olimpia előtt összejöttek, hogy a világ legjobb játékosai ellen küzdjenek a győzelemért. Ez számunkra nagyobb a kosárlabdánál. Rengeteg embernek nálunk hozzánk hasonló tehetsége van, de nincsenek meg a lehetőségeik, hogy valaha is kosárlabdázzanak. Az egész országunk háborúviselt, és szinte darabokban van, de ma nekünk sikerült mind a 11 millió embert összehoznunk. Reméljük, a jövőben még sokszor történik ilyen, hogy mindenki elmondhatja, büszke rá, hogy Dél-Szudánból származik” – fejtette ki büszkén az amerikaiak ellen 19 pontot dobó, 11 lepattantót begyűjtő Gabriel.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik