Párizs 2024: férfiváltónk döntős, Késely, Sárkány és a női váltó nem

K. Z.K. Z.
Vágólapra másolva!
2024.07.27. 13:00
Németh Nándor döntőbe jutott a 4x100 méteres gyorsváltóval (Fotó: MTI/Derencsényi István)
A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású magyar csapat a 7. idővel jutott a fináléba. Késely Ajna 13., Sárkány Zalán 14., a női 4x100-as gyorsváltó a 10. helyen zárt.

A 22 éves magyar versenyző, aki 2016-ban Rióban 21., három évvel ezelőtt Tokióban 10. volt ebben a számban, a harmadik előfutamban úszott többek között a világcsúcstartó ausztrál Ariarne Titmusszal és a hétszeres olimpiai bajnok amerikai Katie Ledeckyvel. Késely a nyolcas pályán 4:08.90 perces idővel hetedikként csapott célba, amivel összesítésben a 13. helyen fejezte be a versenyt.

„Ez a harmadik olimpiám, nagyon sok minden kavarog bennem. A pszichológusommal azon dolgoztunk, hogy a tizenkét éves gyerekkori álmomat, ami az olimpiai aranyérem, azt próbáljam meg végre elengedni és csak arra fókuszáljak, amire az én testem és lelkem képes. El kellett fogadjam, hogy nem én leszek a világmegváltó úszó, Ledecky vagy Titmus, hanem azokat tudom inspirálni, akik szeretnek úszni, és ne azért hagyják abba, mert nem érik el a tízéves kori álmukat, amit akár a szülők vagy az edzők eléjük nyomtak. Ezen kellett, hogy dolgozzak, és sikerült, ezért nem fogok sírva hazamenni” – nyilatkozta az MTI-nek a vegyes zónában Késely Ajna, aki elárulta, hogy az elmúlt időszakban Pádár Nikolettel készült sokat, hogy a váltóval minél sikeresebbek legyenek.

Kovács Ottó tanítványa a francia fővárosban 800 méter gyorson indul egyéniben, illetve a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként lesz érdekelt.

Sárkány Zalán igazából csak bemelegítésként indult el ebben a versenyszámban (hiszen csak B-szintideje volt), a 800 és az 1500 méter gyors előtt. A második futamba kapott besorolást, ahol a harmadik helyen csapott a célba 3:47.33-as idővel, végül azonban tizenhárman is megelőzték.

Nem jutott döntőbe a Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású női 4x100-as gyorsváltó sem, amely 3:37.33-as idővel futamában a hatodik, összesítésben a 10. helyen végzett. 

Viszont ott lesz az esti fináléban a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású férfi 4x100-as férfi gyorsváltó, amely 3:19.97-es idővel a hetedik helyen kvalifikálta magát. A siker titka a remek rajt volt, Németh Nándor ugyanis alaposan bekezdett és az első helyen adta át a stafétát és a többiek is végig az élvonalban maradtak. Végül a negyedik helyen értek célba, mindössze 2 századmásodperccel lemaradva az olaszok mögött, de a másik futamban csak három gyorsabb váltó volt a mieinknél, így este megint láthatjuk őket 21.50-től.

„Kicsit valóban lassabb a medence, mint máshol, de szerintem jól úsztunk, az pedig, hogy ott lehetünk a döntőben, hatalmas élmény lesz. Szeretnék minél többet úszni ebben a medencében, mert fantasztikus a hangulat” – nyilatkozta az MTI-nek Németh.

„Mindenkinek lassabb a medence, szóval ezzel nincs gond. Általában ritkán mosolygok, de most ez a hangulat teljesen magával ragadott. Este szeretnék kicsit javítani, de a legfontosabb, hogy így négyen élvezzük ki a döntőt” – mondta Szabó Szebasztián.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik