Párizs 2024: legyőzte Japánt a magyar férfi vízilabda-válogatott

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2024.07.13. 12:48
Varga Dénes öt gólt lőtt, a mieink legyőzték Japánt a Margitszigeten (Fotó: Árvai Károly)
A párizsi olimpiára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott 16–12-re legyőzte a japán csapatot a Margitszigeten rendezett Domino Trans nemzetközi férfi felkészülési torna szombati harmadik, utolsó fordulójában.

A mieink ellen sem hazudtolták meg magukat a japánok, néhány húzásból feljuttatták a labdát a magyar kapuig, gyorsan és hatékonyan játszották meg a fórokat, hátul pedig az emberfogásuk okozott nehézséget. A rivális legjobbja, Juszuke Inaba tíz perc alatt három gólt szerzett, de nemcsak az átlövéseik ültek, hanem a bejátszásaik is, sok mozgással igyekeztek rést találni a magyar pajzson.

Az első negyedben volt ellenszerünk a gyors támadásaikra, a másodikban egyáltalán nem, a többször is kiszolgáltatott helyzetbe kerülő Bányai Márkot Vogel Soma váltotta a kapuban. Ugyanaz a lemez pörgött: megszerezték a vezetést a japánok, majd egyenlítettek a mieink – a játék képe alapján az ellenfél akarata jobban érvényesült, az első félidőben belementünk az adok-kapokba.

Ahhoz képest, hogy az olaszok és a franciák ellen is vezettek a japánok a nagyszünetben, nem nézett ki rosszul a 8–8, de Varga Zsolt aligha volt elégedett a védekezéssel… Bármit is mondott a játékosoknak a rövid eligazítás során, megtette a hatását, a folytatásban ugyanis sikerült lelassítanunk az addig lendületesen pólózó ázsiaiakat, előfordult, hogy időkérést követő emberelőnyből lövésig sem jutottak el.

 

A túloldalon Varga Dénes varázsolt, két gólja után labdát szerzett és gólpasszt adott, Angyal Dániel pedig menetrendszerűen érkezett középen, húzásával máris hárommal vezettünk. Csakhogy a japánok ellen még ez sem megnyugtató előny, ők ugyanis továbbra is mentek előre, nem foglalkoztatta őket, mit mutat az eredményjelző. A záró negyed elején már az egyenlítésért támadtak fórban, de Varga akkorát blokkolt, hogy a Szigeten kocogók is hallották a csattanást.

„Az eredmény nem vitás, cél a gólkülönbség-javítás!” – adta ki a jelszót az egyik szurkoló Varga Zsolt időkérése után, Manhercz Krisztián pedig szót fogadott, annak rendje és módja szerint bevágta az emberelőnyt. A végén még megúszásból is betaláltunk, az elnyűhetetlen Hárai Balázs lefoglalta az egyik védőt, a másik meg hiába üldözte Angyalt, aki a kapust is elsüllyesztette. Elfáradtak, mégis jól tartották magukat a japánok, de a magyar válogatott 16–12-re győzött, így a második helyen zárta a Dominó Trans-kupát – az utolsó gólt stílszerűen a közönségkedvenc Varga Dénes szerezte.

DOMINO TRANS NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI TORNA
3. FORDULÓ
Magyarország–Japán 16–12 (3–2, 5–6, 4–3, 4–1)
Budapest, Hajós uszoda, 500 néző. Vezette: Dervieux (francia), Calabro (olasz). 
MAGYARORSZÁG: Bányai – Manhercz K. 1, ANGYAL 2, Molnár E., Jansik Sz. 2, Zalánki, Vigvári Vince. Csere: Vogel Soma (kapus), Nagy Ádám, HÁRAI 4, VARGA DÉNES 5, Vigvári Vendel, FEKETE G. 2. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
JAPÁN: Nisimura – Vatanabe 2, ADACSI 2, INABA 4, Araki 1, Takata, Szuzuki. Csere: Tanamura (kapus), OKAVA 3, Nitta, Date, Inoue, Ogihara. Szövetségi kapitány: Josinori Siota
Emberelőny-kihasználás: 9/4, ill. 12/4.
Gól – ötméteresből: 3/2, ill. 1/1.
Kipontozódott: Jansik Sz. (24. p.), Vatanabe (28. p.)
Varga Zsolt: – A japánok legnagyobb erőssége a gyorsaság, néhány passz után ellőtték a fórokat, és bár eleinte stabil volt a védekezésünk, utána sokszor elcsúsztunk. Ahogy megjöttek a blokkok a végén, úgy sikerült ellépnünk, egy az egyben jól tudtunk érvényesülni.
Josinori Siota: – Természetesen a magyarok ellen is győzelemre készültünk, de ahogy számítottunk rá, nehéz mérkőzés volt, erős csapattal találkoztunk. Nagyon élveztük a tornát, hasznos volt a fejlődésünk szempontjából, értékes tapasztalatokat szereztünk Budapesten.

A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Olaszország-Franciaország 10–7 (3–4, 3–1, 2–1, 2–1)

PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Magyarország–Olaszország 11–13
Japán–Franciaország 13–12

CSÜTÖRTÖKÖN JÁTSZOTTÁK
Magyarország–Franciaország 14–12, ötméteresekkel
Olaszország–Japán 13–12

A torna végeredménye: 1. Olaszország 9 pont, 2. Magyarország 5, 3. Japán 3, 4. Franciaország 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik