Visszakapta a lelkét az olimpia! 80 ezer néző előtt, varázslatos hangulatban kezdődött el a rögbitorna

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 18:16
Káprázatos hangulatban kezdődött a rögbi a Stade de France-ban (Fotó: Imago Images)
Allez! Két nappal a megnyitóünnepség előtt megkezdődtek az első sportesemények a párizsi olimpián: szerda délután 15 órakor útjára indult a labda a férfi labdarúgótornán, fél órával később pedig a férfi rögbisek is csatába szálltak.

 

Csak csatlakozni tudok Bobory Balázs kollégámhoz, aki az Üzbegisztán–Spanyolország (1–2) férfi labdarúgó-mérkőzésen járt, és a Párizsban uralkodó hangulatot fesztiválhoz hasonlította: a Stade de France-ba kilátogatva varázslatos világba került az ember. A játékokra 1924 után 2016-ban, a 7-es formájában visszatérő rögbi küzdelmeit a francia nemzeti stadionban rendezik, ahol az első már az első játéknapon is telt ház, azaz majd' 80 ezer néző előtt szálltak harcba a csapatok egymással. A szurkolók jelentős része természetesen helyi, ugyanakkor sokan érkeztek a sportágat uraló, a Nemzetközösséghez tartozó országokból is.

A 2x7 perces mérkőzések során, a 100x70 méteres pályán viszonylag könnyen faképnél hagyja védőit egy játékos, így rövid idő alatt sok nagy helyzet és pontszerzés tanúi lehetünk. A mérkőzések gyorsan pörögnek egymás után: naponta 11-12 találkozó szerepel a menetrendben, egy csapat pedig kétszer is pályára léphet.

A selejtező első összecsapására mindkét csapat a fél világot átutazta: Ausztrália Szamoa ellen lépett pályára. A mérkőzésen első alkalommal a szamoaiak szereztek vezetést: a 3. percben félpályányi száguldást követően Motu Opetainak sikerült letennie a labdát a célterületen, majd csapattársa, Paul Scanlan a jutalomrúgást is értékesítette – hatalmas éljenzés fogadta a lelátóról az első megszerzett pontokat. Az ausztrálok a szünet előtti utolsó akció nyomán kiegyenlítettek, majd a második játékrészben 21–7-re is elhúztak, ellenfelük a legvégén 21–14-re szépített.

Amíg az első mérkőzés udvarias hangulatban telt – a nagyrészt semleges közönség minden szép próbálkozást és pontszerzést díjazott –, a következő találkozó paprikás hangulatban zajlott: a Stade de France lelátóin helyet foglalók hatalmas füttykoncerttel köszöntötték a pályára kifutó, uniós rögbiben a franciák egyik legnagyobb ellenfelének számító Argentínát, ellenfelüket, Kenyát pedig lelkesen buzdították.

Luciano Gonzálezékért nem lelkesedett a közönség nagy része, ám az argentinok remek játékkal verték meg Kenyát (Fotó: AFP)

Négy perc után az afrikaiak szereztek vezetést, amit óriási hangorkánnal ünnepelt a nézősereg. A második félidőben az argentinok fordítottak (10–7), a kenyaiak ezután még egyenlítettek (12–12), végül azonban Argentína elhúzott, és 31–12-re megnyerte a mérkőzést. A latin-amerikai futballt jól, a rögbit azonban kevésbé ismerő nézők pedig azon derülhettek egy jót, hogy az előnyt őrizendő, a labdarúgáshoz hasonlóan ebben a sportágban is remekül megy az argentinoknak az időhúzás...

Ezután következett a házigazda első mérkőzése, az Egyesült Államok ellen. A szurkolók már a meccs előtt mexikói hullámokat indítottak a lelátón, amikor pedig a francia csapat megérkezett a pályára, fülsüketítő hangorkán zúgott végig a szektorokon. A vezetést kicsivel több mint három perc után a franciák szerezték meg – képzelhetik Olvasóink, mi jött ekkor, még úgy is, hogy a jutalomrúgást elpuskázták...

Az ötpontos előny nem volt elég, a szünet előtt az USA 7–5-re fordított, ez pedig csak még jobban feltüzelte a francia szurkolókat, hogy továbbra is elementáris erővel hajszolják tovább csapatukat. A szünet után ismét előnybe került Franciaország, aztán az amerikaiak egyenlítettek (12–12), a végén pedig kevésen múlt egy sikeres hazai akció –  maradt döntetlen.

Jordan Sepho szerezte az első francia pontokat (Fotó: AFP)

A koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezett tokiói játékok után öröm volt látni: az olimpiai visszakapta a lelkét, visszatértek a lelkes, ezer fokon izzó szurkolók. A rigmusaik, az éneklésük, a kiáltásuk, a fütyülésük, a táncuk, az ugrálásuk... Újra itt vannak azok, akik gyakran sok ezer kilométerről érkeznek buzdítani hazájuk sportolóit, és lehet, épp a szenvedélyes buzdításuk segíti őket hozzá egy világra szóló sikerhez.

OLIMPIAI JÁTÉKOK (Párizs)
HETES RÖGBI, FÉRFIAK
SELEJTEZŐ
A-csoport
Írország–Dél-Afrika 10–5
Új-Zéland–Japán 40–12
Írország–Japán 40–5
Új-Zéland–Dél-Afrika 17–5
Az állás: 1. (és negyeddöntős) Új-Zéland 6 (57-17), 2. (és negyeddöntős) Írország 6 pont (50-10), 3. Dél-afrikai Köztársaság 2 (-17), 4. Japán 2 (-63)

B-csoport
Ausztrália–Szamoa 21–14
Argentína–Kenya 31–12
Ausztrália–Kenya 21–7
Argentína–Szamoa 28–12
Az állás: 1. (és negyeddöntős) Argentína 6 pont (+35), 2. (és negyeddöntős) Ausztrália 6 (+21), 3. Szamoa 2 (-23), 4. Kenya 2 (-33)

C-csoport
Franciaország–Egyesült Államok 12–12
Fidzsi-szigetek–Uruguay 40–12
Franciaország–Uruguay 19–12
Fidzsi-szigetek–Egyesült Államok 38–12
Az állás: 1. (és negyeddöntős) Fidzsi 6 pont, 2. Franciaország 5, 3. Egyesült Államok 3, 4. Uruguay 2
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik