3x3-as kosárlabda: a nőknél a németek, a férfiaknál a hollandok nyertek

GYŐRI FERENC (Párizs)GYŐRI FERENC (Párizs)
Vágólapra másolva!
2024.08.05. 23:19
Worthy de Jong (labdával) volt a hollandok nyerőembere (Fotó: AFP)
A gyengébbik nem küzdelmeit hatalmas meglepetésre az olimpiától minket elütő Németország nyerte meg, a férfidöntőben Hollandia hosszabbításban bánt el a franciákkal 3x3-as kosárlabdában.

 

A 3x3-as kosárlabdatorna esti programja a Concorde téren a bronzmérkőzésekkel vette kezdetét, a férfiaknál a balti rangadót Litvánia nyerte a címvédő Lettország legyőzésével.

A nőknél a harmadik helyre a címvédő amerikaiak értek oda a kanadaiak kárára, csapatukban a korábban a PEAC-nál szereplő Cierra Burdickkel. A döntőben ismét Csabai-Kaskötő Brigitta működött közre játékvezetőként, tehát nem maradtunk magyar siker nélkül. A németek 3–0-val kezdtek, de a spanyolok fordítottak és példás csapatjátékkal 8–5-re elléptek. Négyel is mentek, ám a tudatos kosárlabdázásba hamarosan több hiba is csúszott – Németország kiegyenlített, így kezdődött az utolsó perc. És ki más döntött volna, ha nem Sonja Greinacher, az elődöntő hőse? A távoli dobásokkal ritkán kísérletező magasembert szabadon hagyták, majd kétpontosára csak egy érkezett válaszul – a német válogatott egészen valószínűtlen aranyérmet szerzett!

A férfidöntő előtt alaposan felpezsdítette a műsorvezető a hazai közönséget és ezt a francia csapat igyekezett is kihasználni. Megszerezte a vezetést, de jött a holland fordítás, Worthy de Jong zsákolása csaknem leszakította a palánkot. A házigazdát megfogta a lehetőség, riválisát inkább felszabadította, 2–5-ről kellett kapaszkodniuk a franciáknak. Inkább a faultok domináltak, mint a kosarak, a favorit meg lassanként összekapta magát. Jules Rambaut bravúros palánk alatti munkájával 8–8-ra alakította az állást, ám rövidesen újra kettővel vezetett Hollandia. Franck Seguela villámgyorsan egalizált egy duplával, kezdett beindulni a buli, Rambaut ziccerével 12–11-es francia előnyt regisztrálhattunk. Lucas Dussoulier egyet bedobott a két büntetőjéből, Arvin Slagter meg bevágott egy távolit (13–13). Fogyott az idő, Seguela állt oda két büntetőre kritikus helyzetben, bevágta mindkettőt. Lépéskényszerbe kerültek a hollandok, a franciáknak egyszer volt válaszuk. Mínusz egynél támadhatott még egyszer Hollandia, De Jong magára vállalta a felelősséget és a második próbálkozása már bement.

Az egyik fél második pontjáig tartó hosszabbítás következett, De Jong távolija nem ment be egyszer, de bement másodszor, megint másodszor – egészen elképesztő egyéni vállalásai olimpiai bajnoki címet eredményeztek a Tokióban ötödik Hollandiának!

PÁRIZS 2024
3X3-AS KOSÁRLABDA
FÉRFIAK
Hollandia–Litvánia 20–9
Lettország–Franciaország 14–21
A 3. helyért
Litvánia–Lettország 18–21
Döntő
Hollandia–Franciaország 18–17 – hosszabbítás után
 

NŐK
Elődöntő
Spanyolország–Egyesült Államok 18–16 – hosszabbítás után
Németország–Kanada 16–15
A 3. helyért
Egyesült Államok–Kanada 16–13
Döntő
Spanyolország–Németország 16–17

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik