Keszthelyi vezérletével győzött, és továbbjutott női vízilabda-válogatottunk

Vágólapra másolva!
2024.08.02. 21:14
Magyar siker a kínaiak ellen (Fotó: MTI)
A párizsi olimpián a magyar női vízilabda-válogatott 17–11-re legyőzte Kínát a harmadik csoportmérkőzésén, ezzel tovább is jutott. Cseh Sándor és Mihók Attila együttese kissé lassan vette fel az üzemi hőfokot, ám végül biztosan nyert, és negyeddöntős.

 

PÁRIZS 2024, NŐI VÍZILABDA
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–KÍNA 17–11 (3–4, 5–3, 4–2, 5–2)
Párizs, 2500 néző. V: Cabanas (spanyol), Blanchard (francia)
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – FARAGÓ K. 2, KESZTHELYI 7, SZILÁGYI D. 3, Parkes 1, Horváth B., VÁLYI V. 2. Csere: Mahieu, Rybanska, Gurisatti, Leimeter, GARDA 2. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
KÍNA: Sen Jin-eng – Jen Sze-ja, LU JI-VEN 3, Vang Hszü-an 1, Jen Jing, CSANG CSING 2, Vang Huan 1. Csere: Nung Szan-feng, TENG CÖ-VEN 3, Csung Csi-jün, Hsziung Tun-han, Csen Hsziao 1. Szövetségi kapitány: Juan Jané Giralt
Emberelőny-kihasználás: 8/6, ill. 15/4
Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. –
Kipontozódott: Horváth B. (17. p.), Csang Csing (22. p.), Rybanska (25. p.), Leimeter (26. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az ilyen mérkőzésekben nincsen sok köszönet. Ha megnyeri az esélyesebb csapat, mindenki vállat von. Ha megizzad, előjönnek a kétségek, vajon minden rendben van-e. Ha kikap, elkezdik kongatni a vészharangokat. Egyértelműen abban bíztunk, hogy a magyar női válogatott Kína elleni péntek esti olimpiai csoportmérkőzése után csak annyit kell tennünk, kipipáljuk csapatunk sikerét és elkönyveljük a továbbjutását a negyeddöntőbe.

Négy nap telt el Cseh Sándor és Mihók Attila együttesének legutóbbi találkozója óta, amelyen remek játékkal mért ötgólos vereséget Kanadára – hogy a juharlevelesek ugyanúgy 12–7-re verjék Kínát szerdán, de sajnos ebből nem következett automatikusan, hogy tízzel nyerünk ázsiai riválisunk ellen ezen a forró nyári estén.

Szépen körbejáratott labda, mutatós támadás, és egy némileg szerencsés gól – Kína szerezte meg a vezetést, sőt, Parkes Rebecca leszerelése után támadhatott a kétgólos előnyért. A bírók kiállítással könnyítették meg a dolgát, Magyari Alda viszont nagyot védett, legalábbis először, a kipattanó után betalált Vang Hszü-an.

Első gólunkat Szilágyi Dorottya lőtte fórból, reméltük, ez azért megnyugtatólag hat. Lehet, túlságosan is megnyugodtunk, mert ismét eredményesek voltak a kínaiak (1–3). Keszthelyi Rita klasszismegoldása, finom csuklója hozott vissza minket egyre, de utána simán bekaptuk a negyediket is, szerencsére legalább hátrányban jól védekeztünk. Lóbaáradat után Faragó Kamilla lövése utat talált a kínai kapuba, ettől függetlenül elvesztettük az első nyolc percet.

Lu Ji-ven Magyari fejét használta az ötödik kínai gól megszerzéséhez, Vályi Vanda rosszkézről nem tudta bevenni a rövid sarkot, riválisunk viszont végigjátszott egy előnyt úgy, ahogy a tankönyvben van ábrázolva, így nem kellett túloznunk, hogy leírjuk, csúnyán beragadtunk a rajtnál (3–6).

Faragó újabb gólt és labdát szerzett, a visszaúszásnál kiállítást ítéltek a sporik Kína ellen, Vályi meg ezúttal már nem tévesztett. Faragó blokkja után menetelhettünk tovább, Szilágyi bombájával olyan gyorsan kiegyenlítettünk mínusz háromról, amilyen hamar lehetséges. Kínai előnygólt jegyeztünk fel, majd kapusa rövidzárlata miatt ötméterest kaptunk, amit Keszthelyi csapatkapitány bevágott (7–7).

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Először vezethettünk, fórban voltunk, Parkes Rebecca besimította a labdát a kapuba. Na, innentől aztán nem meginogni, kértük magunkban és el is rontották az emberelőny megjátszását a távol-keletiek. Magyari fantasztikusan visszanyúlt, a mérkőzés eddigi legszebb védésének köszönhetően vezetéssel mehettünk a nagyszünetre.

Aztán először vezettünk kettővel, Vályi akcióból talált be, s a kínaiak támadása egymás után kétszer a kapufán halt el. Daráltunk tovább, Keszthelyi szerezte a tizedik gólunkat, majd kettős előnyből hosszú idő után ismét kínai gól született (10–8). Aztán fórból még egy, tehát nem lett lezárva ez a mérkőzés, viszont a záporozó fórokból mi is kamatoztattunk valamit, Szilágyi Dorottya elérte a három gólt. Keszthelyi bevert még egy ötöst, izgalommentes körülmények övezték a záró negyedet.

Amelynek első percében Parkes lefordult, és kiharcolta harmadik büntetőnket, Keszthelyi szokása rabja lett, négyre növelte a differenciát. Majd ugyanő visszaállította, s ez már a hatodik gólja volt, míg Garda Krisztina távolról vette be a kínaiak kapuját. Négy perccel és húsz másodperccel a vége előtt már a krónikus aggodalmaskodóknak sem volt mitől rettegniük, 15–10-re vezettünk, győztünk, bejutottunk a negyeddöntőbe (Keszthelyi azért még meglőtte a hetediket is magának).

Azonban muszáj lesz valahogy elbánni Ausztráliával is, hogy megszerezzük az A-csoport második helyét, amelyből egyébként kanadai bravúr esetén Hollandia ellen akár első is lehetne. 17–11

 
AZ ÁLLÁS        
1. Ausztrália32132–26+68
2. Hollandia32139–34+57
3. MAGYARORSZÁG32137–28+96
4. Kanada31226–29–33
5. Kína4434–51–170

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik