Odaértek a hatodik helyre a lányok a párizsi olimpia 4x200-as gyorsváltóinak döntőjében

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.08.01. 21:42
A magyar négyes 7:50.52-es időeredménnyel a hatodik helyen végzett a 4x200-as női gyorsváltók döntőjében a párizsi olimpia csütörtöki versenynapján. Az aranyérmet Ausztrália szerezte meg olimpiai rekorddal (7:38.08), megelőzve az Egyesült Államok és Kína váltóját.
A mieink a célban (Fotó: Árvai Károly)

RIÓBAN ÖT, Párizsban négy magyar alkotta a női 4x200-as gyorsváltónkat.

A vízben persze négyen váltották egymást előbb az előfutamban, majd a döntőben, ám nyolc évvel ezelőtt cseréltünk, hiszen Hosszú Katinka csak este úszott, így Verrasztó Evelynt ő váltotta.

A 2016-os eredmény felidézését azonban nemcsak a végső eredmény azonossága indokolja, hanem az is, hogy van egy közös pontja ennek a két váltónak – egy közös pontja, akit úgy hívnak, hogy Késely Ajna.

A még mindig csak 22 esztendős úszónak a párizsi már a harmadik olimpiája, és bármilyen fura, ő a legidősebb ebben a párizsi kvartettben: Pádár Nikolett és Ábrahám Minna 18, Ugrai Panna meg 19.

Az, hogy ez a nagyon fiatal csapat a rutinos, tapasztalt úszók csoportjában odaért a hatodik, vagyis a pontszerző helyek egyikére, több mint bravúr.

Ehhez persze kellett egy remek rajt, no meg Pádár Nikolett egyéni csúcsa az első kétszázon, és nagyon kellett a másik három leányzó szíve, lelke, gyorsasága.

Ez a hatodik hely felülmúlja a realitásokat még akkor is, ha a délelőtti előfutamból ezek a lányok a második helyen léptek tovább – kell-e mondani, hogy a többi csapatnál estére jöttek az újak, a nagyok, mondjuk, olyan, mint az ausztráloknál Ariarne Titmus, vagy éppen az amerikaiaknál Katie Ledecky. Ez azért még (vagyis inkább MÉG) más szint, ők képesek 1:56-on belüli időre is, amúgy ezért is szenzációs, hogy Pádár 1:56.14-gyel indított.

És szenzációs a teljes magyar váltó – Kós Hubert mellett ők is kitettek magukért.

NŐI 4x200 M GYORSVÁLTÓ
Olimpiai bajnok: Ausztrália (Mollie O’Callaghan, Lani Pallister, Brianna Throssell, Ariarne Titmus – Jamie Perkins, Shajna Jack) 7:38.08 – olimpiai csúcs
2. Egyesült Államok (C. Weinstein, P. Madden, K. Ledecky, E. Gemmell – A. Peplowski, S. Manuel) 7:40.86
3. Kína (Jang Csün-hszüan, Li Ping-csie, Ko Csu-tung, Liu Ja-hszin – Dang Mu-han, Kong Ja-csi) 7:42.34
4. Kanada 7:46.05
5. Nagy-Britannia 7:48.23
6. Magyarország (Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna) 7:50.52
7. Brazília 7:52.90
8. Új-Zéland 7:55.89


Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra nem jutott be a döntőbe 200 háton

Annak már kevésbé örültünk csütörtökön, hogy Szabó Szebasztián ötven gyorson már az előfutamok után elbúcsúzott, Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra kétszáz háton megélte a második kanyart is – igaz, a harmadikat már nem, merthogy számukra a középdöntő jelentette a végállomást.

Molnár a középdöntő első futamában úszott, 2:09.83 perces eredménnyel a hatodik helyen végzett – elsőként az amerikai Phoebe Bacon (2:07.32) ütött be a célba. Szabó-Feltóthy időrendben a második nyolcasban kapott helyet, fokozatosan kapaszkodott felfelé, az utolsó hosszra a negyedik helyen fordult, de a záró 10-15 méteren ketten is megelőzték, ő is hatodik lett (2:09.41), nyert az ausztrál Kaylee McKeown (2:07.57).

Az előfutamok után egyébként Szabó-Feltóthy azt mondta, annyiszor volt már kilencedik a középdöntőkben, hogy még tizedik is szívesebben lenne, persze, a nyolcadiknak jobban örülne. Hát, persze, hogy tizedik lett.

„Büszke vagyok erre a helyezésre, már a középdöntőbe jutásra is, kiúsztam magamból mindent” – nyilatkozta Molnár Dóra, aki a 12. helyen végzett.

A nap krónikájához tartozik, hogy Zombori Gábor betegség miatt nem állt rajthoz 200 vegyesen.

Középdöntő
Nők. 200 m hát: 1. Phoebe Bacon (amerikai), …10. Szabó-Feltóthy Eszter 2:09.41, …12. Molnár Dóra 2:09.83 – Szabó-Feltóthy és Molnár nem jutott döntőbe


SZABÓ Szebasztián: – Ez egészen borzalmas volt. Nem mérges vagyok, hanem csalódott, mert tudom, hogy végigcsináltam a munkát, egyetlen versenyre sem edzettem még ennyit korábban, de itt látszik, hogy ez nem volt eléggé hasznos. Valamin változtatni kell, még nem tudom, min. Tudom, hogy bennem van és lesz is a 21.67-es idő, amivel szerintem itt, Párizsban döntőbe lehetett volna kerülni, ám az elmúlt másfél évben mindenki láthatja, hogy csak szenvedek. Nincs semmi bajom, nem voltam beteg sem, egyszerűen lassú vagyok. Átgondolom a dolgokat, és folytatom a munkát, inkább okosan, mint erősen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik