Férfiként indult a női boksztornán, 46 másodperc alatt nyert

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.08.01. 14:41
46 másodpercig tartott a meccs, botrányba fulladt (Fotó: Getty Images)
Botrányosan ért véget a női 66 kilósok mezőnyében az olasz Angela Carini és az algériai Iman Helif második fordulós összecsapása, miután az olasz hölgy két nagyobb ütés után térdre rogyott és sírva fakadt, azt kiabálva, hogy ez igazságtalan, majd nem volt hajlandó kezet fogni az ellenfelével, amikor a bíró az algériait hirdette ki győztesnek. Helifet a 2023-as bokszvilágbajnokság előtt az elvégzett nemi tesztek eredménye miatt a Nemzetközi Boksz-szövetség (IBA) kizárta.

A női ökölvívó torna 66 kilós súlycsoportjában várható volt a botrány, azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte a korábban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) által biológiailag férfinek minősített Iman Helif indulását Párizsban. A kiemeltként erőnyerő algériai ökölvívó az olasz Angela Carini ellen lépett szorítóba, aki a mérkőzés 46. másodpercében – miután két nagyobb erejű ütést bekapott –, jelezte, nem folytatja. A bíró Helif kezét emelte magasba, majd Carini térdre rogyott, s könnyekben tört ki és azt kiabálta, hogy ez igazságtalan. Az olasz később nem fogadta az algériai kézfogását, amikor távozott a ringből.

„Mindig igyekeztem a hazámat szolgálni, de ezúttal nem volt értelme folytatni, képtelen voltam tovább bokszolni. Még a harcosok is feladják néha. Amikor a csatát elveszítik, becsülettel a földbe szúrják a kardot. És én is ezt tettem.” – fogalmazott Carini a mérkőzést követően, s hozzátette, nem tiltakozásképp adta fel a mérkőzését. Az olaszt a meccs után orvos látta el, azt vizsgálták, eltört-e az orra. 

A történtek mögött az áll, hogy Helifet – aki a 2022-es vb-n súlycsoportjában ezüstérmes lett – a tavalyi világbajnokság előtt a tornát szervező Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) kizárta, mondván, hogy az elvégzett nemi teszt eredménye, nem hozott megfelelő eredményt, s a tesztoszteron szintje is túl magas, vagyis biológiailag férfi, ezért nem szerepelhet a női vébén. 

Az olimpiai ökölvívótornát viszont már Tokióban sem az IBA szervezte, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ami azt is jelenti, hogy Helif az olimpián a NOB szabályai alapján a női versenyben indulhat.

Párizsban egyébként egy másik, hasonló cipőben járó ökölvívó is indul, a tajvani Lin Jü-ting, akit Helifhez hasonlóan szintén a nemének megállapítása körüli problémák miatt zártak ki a tavalyi világbajnokságról.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik