Második idővel döntős a női 4x200-as gyorsváltó!

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2024.08.01. 11:00
Ábrahám Minna (balra) és Késely Ajna alig akarták elhinni, hogy összejött a második hely (Fotó: AFP)
Csütörtök délelőtt remek magyar eredményekkel folytatódtak az úszás küzdelmei a párizsi olimpián, a női 200 háton Szabó-Feltóthy Eszter a 9., Molnár Dóra pedig a 16. helyen jutott a középdöntőbe. Szabó Szebasztián a férfi 50 gyorson végül nem jutott tovább, Zombori Gábor pedig betegség miatt nem állt rajtkőre, ám ezt feledtette, hogy a női 4x200-as magyar váltó parádés úszással a második legjobb idővel jutott az esti döntőbe!

ÚSZÁS
DÉLELŐTTI PROGRAM
11.00: előfutamok
11.00: női 200 hát – Molnár Dóra a 16., Szabó-Feltóthy Eszter a 9. idővel középdöntős
11.18: férfi 50 gyors – Szabó Szebasztián a 24. helyen zárt, nem jutott tovább
11.47: férfi 200 vegyes – Zombori Gábor nem állt rajthoz
12.05: női 4x200-as gyorsváltó – a magyar váltó a második legjobb idővel jutott a döntőbe

A női 200 hát második előfutamában Szabó-Feltóthy Eszter az első 50-et ötödikként teljesítette, s a fél távnál is őrizte ezt a helyét, a harmadik fordulónál holtversenyben a bolgár Georgievával holtversenyben fordult, aztán szép hajrát nyitott, és végül a harmadik helyen csapott célba a futamot fölényesen megnyerő kanadai Kylie Masse (2:08.54) és a brit Honey Osrin (2:09.57) mögött 2:09.72-vel. Ezzel jó esélye volt a legjobb 16 közé bekerülni, bár még két futam hátravolt. 

Már a harmadik futamot követően eldőlt, hogy Szabó-Feltóthy Eszter középdöntős, hiszen öten is gyengébb időt úsztak, mint ő, és már csak egy futam volt hátra. Ebben szerepelt Molnár Dóra.

„Örülök, hogy itt vagyok. A futam harmadik helyével szerintem továbbjutottam, pontosan ennyit akartam úszni, és bár nem volt a világ legjobbja, de azért én élveztem minden pillanatát. Délután azt szeretném, hogy egy összeszedett, jó úszást tudjak bemutatni. Hálás vagyok, hogy még egy ilyen két perc körüli úszásom lehet egy ilyen csodálatos közönség előtt” – fogalmazott a futama után Szabó-Feltóthy az M4Sport kamerája előtt.

Molnár jól kezdett, a harmadik helyen fordult az első 50 méter után, s a második 50 végén nagy hajrával szinte teljesen egyszerre az első ötössel fordult. Molnár folyamatosan ott volt az első ötben, ám a végére elfáradni látszott, s végül a nyolcadik helyen csapott be, 2:10.51-es idővel. Kiderült, hogy így is bent van a középdöntőben Molnár! Éppen csak, a 16. helyen csúszott be, két századdal előzte meg ausztrál Jaclyn Barclayt! Szabó-Feltóthy Eszter a kilencedik idővel jutott tovább.


A következő magyar szereplő Szabó Szebasztián volt, az 50 gyors 9. előfutamában – tíz versenyt rendeztek egymás után, összesen 82 úszó indult ebben a számban. A hatodik futmban mind a nyolc úszó jobbat úszott, mint az addig vezető fidzsi-szigeteki David Young, aki 22.71-nél állította meg az órát. A hatodik futamban Thomas Fannon viszont 21.79-et úszott, ami új ír csúcs. A nyolcadikban szereplő hazai kedvenc, Florent Manaudou átvette a vezetést 21.54-gyel. Eddig hatan mentek be 22 másodperc alá. 

Szabó viszont nem ment be 22 másodperc alá, pedig jól kapta el a rajtot, s féltávnál még a harmadik helyen is állt, ám rosszul jött ki neki a fal a benyúlásnál, s végül 22.12-vel a hetedik lett. Ezzel már akkor a 17. helyen állt, így kiderült, hogy biztosan nem jut a középdöntőbe korábbi világbajnoki negyedik helyezettünk.

Lement az utolsó futam is, amelyben a legnagyobbak indultak, s végül heten is jobb időt úsztak Szabónál, aki végül összesítésben így a 24. helyen zárt. A legjobb idővel 21.32-vel az ausztrál Cameron McEvoy jutott tovább megelőzve a kajmán-szigeteki Jordan Crooksot (21.51) és a fentebb már említett Manaudout. 


A következő érdekeltségünk Zombori Gábor lett volna a férfi 200 vegyes középdöntőjének utolsó, negyedik futamában, ám a magyar úszó végül nem állt rajthoz. A harmadik futam előtt valósággal „felrobbant” az uszoda, mégpedig azért mert rajtkőre állt a tegnap Milák Kristófot lehajrázó, s ezzel második, másfél órával később pedig harmadik párizsi aranyát is megnyerő Léon Marchand. S ha már arra járt, ki is harcolta a továbbjutást másodikként zárva. Végül a Zombori nélküli negyedik futam után kialakult a legjobb 16 mezőnye, a legjobb időt Szeto Daija úszta, 1:57.48-cal, a brit Duncan Scott a második 1:57.77-tel, a harmadik pedig a már említett Marchand lett, 1:57.86-tal.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Zombori betegség miatt lépett vissza.


A délelőtti program zárásaként jöttek a női 4x200-as gyorsváltók, a Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna összeállítású magyar válogatott a második futamban indult. Az első futamot a végig vezető Egyesült Államok nyerte az óriásit hajrázó Brazília és harmadik helyen benyúló Nagy-Britannia előtt. A negyedik Új-Zéland 7:54.37-es időt úszott.  

Nálunk Pádár Nikolett kezdett, és jól is rajtolt, 100 méternél a második helyen fordult az ausztrál Lani Pallister mögött és kétszáznál is a második, így is váltott. Ideje 1:57.82, ami dicséretes. Jött Ábrahám Minna. Tartotta a második helyet, az izraeliek mögöttünk egy tized másodperccel, és az olaszok is közel voltak. Ábrahám második száza remekül sikerült, szépen egy testhosszra leszakította a harmadikra fellépő olaszokat. A harmadik emberünk, Késely Ajna tovább növelte az előnyünket, amely már majdnem két testhossz volt az izraeli, olasz duó előtt, az ausztrálok győzelme nem forgott veszélyben. Ugrai Panna volt az utolsó úszónk, az első ötvenen feljöttek a kínaiak a harmadik helyre és nagyon jöttek felfelé a kanadaiakkal együtt...  Az utolsó ötvenre bő testhosszal fordulunk, eszméletlen hajrát nyitott a kínai, de Ugrai előnye kitartott, s meglett a második hely! Ráadásul a magyar váltó 7:52.25-ös ideje a második legjobb! Döntőben a váltó!

A váltó tagja a medencéből kimászva értékelték is a futamot, a nagyszerű időeredményt és a továbbjutás tényét az M4Sport kamerája előtt.

„Igazi csapatmunka volt, idejöttünk és megcsináltuk, amiért jöttünk. Meglepődtem, hogy másodikként bent vagyunk. Nagyon várom a döntőt. – kezdte az értékelést Pádár Nikolett.

„Nagyon durván kiúsztuk magunk, bíztam a lányokban, hogy meg tudjuk csinálni, és sikerült is, nagyon boldog vagyok” – fogalmazott Ábrahám Minna.

„A döntő egy ajándék lesz, nem hittük volna, hogy másodikként bejutunk. Nagyon meglepődtünk az időn és a helyezésen is. Kicsi a bors, de erős jeligével megyünk a döntőre, szeretnénk egy szép eredményt elérni” – jelentette ki Késely Ajna.

„Amikor megtudtam, hogy én megyek utolsónak... Hűűű, szinte remegett a lábam a vízben, mert nagyon jöttek mögöttem. Az időnk reggelhez mérten jó. Most jön a regenerálódás, aztán este... Olimpiai döntőt úszunk, nincs mit magyarázkodni” – mondta Ugrai Panna.


ESTI PROGRAM
20.30: középdöntők, döntők
20.38: férfi 200 hát DÖNTŐ (Kós Hubert)
20.46: férfi 50 gyors középdöntő 
21.19: női 200 hát középdöntő (Molnár Dóra, Szabó-Feltóthy Eszter)
21.47: férfi 200 vegyes középdöntő
22.03: női 4x200-as gyorsváltó DÖNTŐ (Magyarország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik