Öt másodpercen múlt az elődöntő – női kéziválogatottunk hosszabbításban kapott ki a svédektől az olimpián

Vágólapra másolva!
2024.08.06. 19:15
null
Fájdalmas vereséget szenvedtünk a negyeddöntőben (Fotó: Árvai Károly)
A magyar női kézilabda-válogatott a svédek ellen lépett pályára Lille-ben a párizsi olimpia negyeddöntőjében, s fájdalmas, hosszabbításos vereséget szenvedett 36–32-re. A rendes játékidő vége előtt Vámos Petra góljával vezettünk, ám a svédek Nina Koppang góljával öt másodperccel a vége előtt egyenlítettek; a kétszer ötperces ráadásban a magyar válogatott már nem tudta tartani a lépést, így a svédek könnyedén nyertek. A mieink a hatodik helyen zárták a párizsi játékokat.

 

PÁRIZS 2024, NŐI KÉZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 36–32 (16–15, 29–29, 31–29) – hosszabbítás után
Lille, 22 408 néző. V: A. Konjicanin, D. Konjicanin (bosnyákok)
SVÉDORSZÁG: BUNDSEN – HAGMANN 6 (1), Lindqvist 1, BLOHM 6, Thorleifsdóttir 1, Roberts 5, HANSSON 6. Csere: Eriksson (kapus), Carlson 2 (1), KOPPANG 7, Löfqvist 1, Strömberg, Axnér 1. Szövetségi kapitány: Tomas Axnér
MAGYARORSZÁG: BÖDE-BÍRÓ – Győri-Lukács 4, KLUJBER 11 (5), VÁMOS P. 6, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 4, Szöllősi-Schatzl 3. Csere: Papp N., Debreczeni-Klivinyi, Pásztor N., Márton G., Albek, Simon P. 3. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 3. p.: 2–0. 11. p.: 6–6. 17. p.: 9–6. 22. p.: 13–9. 25. p.: 15–12. 36. p.: 18–18. 38. p.: 19–20. 46. p.: 23–24. 55. p.: 26–27. 57. p.: 28–27
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/5

ÖSSZEFOGLALÓ

A csoportkör végeztével a párizsi olimpia kézilabdatornái a LOSC Lille labdarúgócsapatának otthonába költöztek: a futballmeccseken ötvenezer néző befogadására alkalmas, fedhető Pierre Mauroy Stadion játékterének egy részét egy hatalmas fekete függönnyel leválasztották, és az ezzel határolt területen belül, a futballpályát hosszában keresztezve építették be a kézisek játékterét. Ahol máskor az egyik labdarúgókapu kap helyet, ott a zsűriasztalt helyezték el, a kézikapuk a „fociüzemmódban” hosszantinak számító lelátók elé kerültek – a kialakított területen játszóknak huszonhétezren drukkolhattak a lelátóról. A csapatok a negyeddöntőt megelőzően nem edzhettek az új helyszínen, így azt a magyar és a svéd válogatott tagjai ugyanakkor ismerhették meg először, mint a helyszínre nagy számban érkező szurkolók.

A belga határ közelében található 237 ezres város lakói közül sokakat lázba hoz „miniolimpiájuk”, a kosárlabdatorna csoportkörének szintén a futballstadionban rendezett mérkőzései után az első kézimeccsekre, így a mienkére is rengetegen helyi látogatott ki, megtámogatva létszámukkal többek között válogatottunk szurkolóit. A magyarok közül jó páran a mérkőzés előtti kora délután, Párizsból utaztak át Lille-be a TGV-vel, amely az odahazai államvasúton szocializálódott ember számára nehezen feldolgozható tempóval, az út jelentős részén 300 km/h-s sebességgel szállította át a piros mezbe öltözött drukkereket – a Nemzeti Sport helyszíni tudósítóival együtt – az észak-francia nagyvárosba.

Egy órával a kezdés előtt ámuldozva érkeztek meg a magyar csapat tagjai a bemelegítésre. Az első gyakorlatok alatt el-elkalandozott még a mieink figyelme, Márton Gréta csillogó szemekkel nézett körül a hatalmas lelátókon, Papp Nikoletta is fel-felnézett a magasba, s a többieken is látszott, milyen lelkesek attól, hogy egy ekkora stadionban, ilyen sok néző előtt játszhatnak majd. Negyeddöntős ellenfelükről, a svédekről kellemes emlékeket őriztek a mieink a közelmúltból: az olimpiára vezető út során, az áprilisi debreceni selejtezőtornán 28–25-re győztünk, s mindenki remélte, hasonló eredmény ismétlődik meg most is, nem pedig a tavaly decemberi világbajnokság középdöntőjében elszenvedett 26–22-es vereség.

 

Két perccel a kezdés után Jamina Roberts tört át a magyar védelmen, előnyhöz juttatva a svédeket, majd miután Klujber Katrin lövése a jobb kapufán csattant, a Vipers balátlövője villámgyorsan, ismét bevette kapunkat. Böde-Bíró Blanka több remek hárítással jelezte társainak, hogy számíthatnak rá, a mieink pedig felzárkóztak, majd nehezen, de tartották a lépést ellenfelünkkel: hol döntetlenre állt a mérkőzés, hol pedig a skandinávok léptek meg egy góllal.

A félidő felénél kettőre nőtt a svédek előnye, a látottakkal addig elégedettnek tűnő Golovin Vlagyimir pedig kikérte első idejét. A folytatásban az első magyar akció végén, pechünkre Klujber kilencről leadott, jól helyezett lövését hárította az ihletett formába került Johanna Bundsen, s ezután is ellenfelünk kezében volt inkább a kezdeményezés. 8–10-nél Linn Blöhm parádés mozdulattal emelte át Böde-Bírót, a mieink pedig futhattak tovább az eredmény után. A küzdőszellemünkkel nem volt gond: Kuczora Csenge nagy tapsot kapott, amikor futballkapust idéző mozdulattal vetődve tartotta meg a labdát az oldalvonal mentén, társai is keményen odaléptek az ellenfélnek, míg Klujber higgadt befejezései is nagyon jól jöttek.

Miközben a magyarokat buzdítva nem örülhettünk ekkor az eredmény alakulásának, a közönség nagy részének tetszettek a látottak, valóban látványos megoldásokat láthattak a pályán mindkét csapat részéről, így nem is csoda, hogy a lelátón helyet foglalók már a 23. percben ollézva hullámozni kezdtek. Három perccel a szünet előtt Vámos gyönyörű bevetődésével feljöttek egyre a mieink, s az csak Bundsen hárításain múlt, hogy Simon Petra két alkalomból egyszer sem tudott kiegyenlíteni – szűk svéd előnnyel mentek az öltözőbe a csapatok. 16–15

Klujber Katrin igen gólerősen játszott (Fotó: Árvai Károly)

A második harminc perc elején, svéd-magyar gólváltás után Győri-Lukács, majd Vámos Petra révén jöttünk fel ikszre, aztán az ETO jobbszélsője egy ellentámadásból megiramodva rövid időre vezetést szerzett a mieinknek: a 39. percben, 20–19-es állásnál a mérkőzés során először volt előnyben a magyar csapat. 21–21-nél Emma Lindqvist veszélyes, hatosról leadott lövésénél nagy segítségünkre volt a bal kapufa, Olivia Löfqvist próbálkozásánál azonban már nem, ismét a skandinávok vezettek, Golovin másodjára időt kért – közben a stadion dalra fakadt, majd miután a kapitány intelmei és az ének sorai is véget értek, szorosan alakult a folytatás.

A 46. percben Klujber, az 50.-ben Füzi-Tóvizi Petra, nem sokkal utána Szöllősi-Schatzl, majd Simon révén került hozzánk az előny kis időre. A kemény harc közepette egyre többször volt szükség ápolásra, miközben a mérkőzés abszolút nem tűnt nyerhetetlennek a mieink számára.

Az utolsó perc a talpon tomboló közönség mellett 28–28-as döntetlennel indult. Negyven másodperccel a vége előtt magyar időkérés következett, majd 59:45-nél Vámos Petra jobb oldali betörése után a kapus lába között betalált! Sajnos ez nem a győztes gólunk volt, mert a svédek is szünetet kértek, Nina Koppang pedig öt másodperccel a dudaszó előtt kiegyenlített (29–29) – következett a ráadás.

Böde-Bíró Blanka erős támogatást adott társainak a kapuból (Fotó: Árvai Károly)

Koppangot ezután sem lehetett megállítani, az első, majd a második öt percben is szórt kettőt. A mieink már csak szépíteni tudtak, a svédek pedig gálázó befejezéssel, néggyel nyertek. Kevésen múlt, de a magyar női kézilabda-válogatott lemaradt arról, hogy a pekingi olimpia után ismét a döntőért játszhasson. 36–32

Női válogatottunk párizsi olimpián elért 6. helyezése az elmúlt 16 év második legjobb eredménye világversenyen, ezt a torna legfiatalabb átlagéletkorú csapatával értük el.

(Fotó: Árvai Károly)

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE A SVÉDORSZÁG ELLENI MÉRKŐZÉSRE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) 
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau, román)
Irányítók: Vámos Petra (Metz Handball, francia), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Neptunes de Nantes, francia)
Balátlövők: Kuczora Csenge (Thüringer HC, német), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Moyra-Budaörs)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik