Paralimpia 2024: megnyitotta kapuit a sportolói falu

Vágólapra másolva!
2024.08.21. 15:03
Megnyitotta kapuit a paralimpiai falu (Fotó: Getty Images)
Szerdán, egy héttel a rajt előtt megnyitotta kapuit a párizsi paralimpia sportolói faluja.

Az olimpia augusztus 11-én ért véget, azóta végeztek némi átalakítást a létesítményben – bár sok munkára nem volt szükség, mert eleve akadálymentesre tervezték és építették –, s már elkezdtek beköltözni az első parasportolók. Ebből a szempontból a kanadaiak, az egyesült arab emírségekbeliek és az ukránok voltak a legfrissebbek.

A cseh kerekesszékes íjász, David Dramoninsky is már a falu lakója, mint mondta, nagyon örül annak, hogy ezúttal egy hazájához közeli országban zajlik majd a paralimpia.

„Eljönnek a barátaim és a családom is, hogy támogassanak – nyilatkozott. – Az olimpia jó, de a paralimpia még jobb, mert a sportolók mögött hihetetlen történetek vannak. Nagyszerű lesz!”

A látássérült ghánai kerékpáros, Frederick Assor kijelentette: készen áll a megméretésre.

„Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, mi is részei vagyunk a sport világának – fogalmazott. – Mi is sportolók vagyunk, mint a többiek.”

Laurent Michaud, a falu igazgatója azt mondta, naponta 500 és 1000 közötti versenyző, kísérő érkezésére számítanak, a csúcs az első napokban lesz. Összesen 9000 személyt várnak az 52 hektáros területen fekvő létesítménybe.

A szeptember 8-ig tartó paralimpián mintegy 180 ország 4400 sportolója, köztük 39 magyar vesz részt. A házigazda franciák csapatát 237-en alkotják majd.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik