Két ezüst, egy bronz a pénteki kajak-kenu döntők mérlege

Vágólapra másolva!
2024.08.09. 12:39
Együtt ünnepel a két ezüst- és a négy bronzérmes (Fotó: Árvai Károly)
Két magyar érmet is hozott a női K–2 500: a Csipes Tamara, Gazsó Alida páros ezüstérmes lett, a Pupp Noémi, Fojt Sára egység hosszas célfotóelemzés végén lett holtversenyben bronzérmes a német Paszek, Hake egységgel együtt. Nádas Bence és Tótka Sándor kettőse a férfiak között lett második K–2 500-on. Kiss Ágnes és Nagy Bianka kettőse a kenupárosok között lett a negyedik.

 

Döntők
12.50: női C–2 500 – Kiss Ágnes, Nagy Bianka a 4. helyen végzett
13.10: női K–2 500 – Gazsó Alida, Csipes Tamara a 2., Pupp Noémi, Fojt Sára holtversenyben a 3. helyen végzett
13.20: férfi K–2 500, B-döntő – Kopasz Bálint, Varga Ádám a 7. helyen, összességében a 15. helyen végzett
13.30: férfi K–2 500 – Nádas Bence, Tótka Sándor a 2. helyen végzett
13.40: férfi C–1 1000, B-döntő – Fejes Dániel a 3. lett, összesítésben a 11. helyen zárt
13.50: férfi C–1 1000 – Adolf Balázs a 7. lett
 

KISS ÉS NAGY BRAVÚROS NEGYEDIK HELYE

Az eufória már a buszmegállóban elkezdődött: a versenypályához induló járatot több magyar szurkoló épp a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyének véghajrája idején várta, s amikor Rasovszky Kristóf első, Betlehem Dávid pedig harmadik helyen csapott be a célba, az eseményeket a telefonjaikon követők hangos éljenzésben törtek ki. Egy rendőr értetlenül bámulta az addig nyugodt megállóban hirtelen ünneplésbe kezdőket, akik gyorsan meg is jegyezték egymás között: hasonló sikerekben reménykednek a kajak-kenusok szereplése kapcsán is.

Nem kellett csalódniuk! A délelőtti középdöntőkben hét magyar egységből öt fináléba jutott, így felfokozott hangulatban várhatta a helyszínen szurkoló több száz honfitársunk a finálékat. A a reggel tomboló erős szél időközben valamelyest mérséklődött, a lelátón ütemes dobolás és dudálás kezdődött, s a délutáni felhozatal első pontjaként a női kenu kettesek mérték össze tudásukat 500 méteren. A középdöntőjükben harmadik újonc duónk, Kiss Ágnes és Nagy Bianka közepesen rajtolt, majd 200 méter megtétele után, a hatodik helyről elkezdte begyújtani a rakétákat. Százzal a vége előtt már negyedikek voltak, s végül csak egy fél beülővel maradtak le a bronzról a kanadai Sloan Mackenzie és Katie Vincent mögött! A számot a kínai Hszü Si-hsziao és Szun Meng-ja olimpiai csúccsal nyerte.

Balról jobbra: Gazsó Alida, Csipes Tamara, Fojt Sára és Pupp Noémi (Fotó: Árvai Károly)

ŐRÜLT VÁRAKOZÁS UTÁN KÉT ÉREMNEK ÖRÜLHETTÜNK EGYSZERRE

Az első döntő remek alaphang volt a folytatáshoz, amelyben elsőként K–2 500-on, a női kajakosoknál két magyar párosnak is szurkolhattunk. A hetes pályán Csipes Tamara és Gazsó Alida Dorottya, eggyel alatta Pupp Noémi és Fojt Sára kelt versenyre egymással – de elsősorban a többiekkel. A rajtot egyik duónk sem kapta el jól, aztán féltávnál Csipesék már feljöttek a második helyre, Puppék viszont ekkor még csak hetedikek voltak.

Csipes és Gazsó sokáig nagy csatát vívott a német Paulina Paszek, Jule Marie Hake párossal, ám az utolsó százon eléjük kerültek, s időközben Pupp és Fojt is megindult: mintha egy autópályán mindenkit padlógázzal előző sportautót látnánk, úgy jutottak egyre előrébb és előrébb.

 

A hajóban Alicia Hoskin előtt ülő új zélandi Lisa Carrington megszerezte hetedik olimpiai aranyát, Csipes és Gazsó beért másodiknak, azt azonban, hogy kik a harmadikok, elsőre senki sem bírta eldönteni: a németek, valamint a másik magyar duó egyszerre ért célba!

Hosszú percek következtek. A szervezők nem írták ki az eredményt, míg a versenybírók sokáig vizslatták a célfotókat. Paszek és Hake elsírta magát a feszültség terhétől, aztán egyszer csak megjelent a kijelzőkön: Németország harmadik, Magyarország negyedik helyet szerzett. A mieinket ez lórúgásként érte, rettentő szomorúak lettek, hogy nem sikerült odaérni a dobogóra. Már a németek is odajöttek megvigasztalni a mieinket, amikor módosult a végeredmény: holtversenyt hirdettek, s az idegőrlő várakozás végén a magyarok is a bronzérmet ünnepelhették!

„Biztos harmadiknak láttam magunkat, így nagyon nehéz volt az ötperces várakozás a végeredményre. Mutattam is, hogy szerintem két magyar érem született. Amikor kiírták, hogy negyedikek lettünk, nagyon rossz érzés volt! Már belelovaltuk magunkat a bronzérembe, ezek után hihetetlennek tűnt lemaradni róla. Persze, három hónappal ezelőtt aláírtam volna az egy érmet és pontszerző helyet – mondta Pupp Réka a Nemzeti Sportnak. – A középfutamban is hetedik helyről jöttünk fel, úgy tűnik, ez a taktika. A szívünk és az egymás iránti bizalom vitt be minket a célba.”

„Most nem álmodtam sajnos éremről, mint csütörtökre virradó éjjel. Nehezen tudtam elaludni. Úgy tudtuk ledolgozni a hátrányt, hogy mindenkinél jobban vágytunk az éremre” – tette hozzá Fojt Sára.

Csipes Tamaráék is nagyon örültek a másik magyar éremnek.

„Taminak egy hisztije van, a jobbról érkező oldalszél. Beálltunk a rajthoz és azt mondtam neki: ne félj, megtartalak! Kettőt bólintott, és láttam, hogy megnyugodott. Arra gondoltam, meglesz az érmem. A versenyzésből semmire emlékszem, mellettem egy nagy fekete foltot, előttem pedig Tamara hátát láttam. Az utolsó 50-en arra lettem figyelmes, hogy a nyomunkban vannak Noémiék, s éreztem, menni kell – mondta a Csipes Tamarával ezüstérmet szerző Gazsó Alida. Beértünk, és amikor kérdeztük, hányadikak lettek, jobban örültünk nekik, mint a saját magunk sikerének. Bebizonyosodott, hogy négyen nagyon jó csapat vagyunk. Ezt egymásért csináltuk és meglett az eredménye. Rendkívül jók vagyunk!"

 

NÁDAS, TÓTKA: EZÜST!

Még zajlott az örömtánc a víz partján, két kettesünk a németekkel együtt egymásba kapaszkodott, amikor a férfi K–2 500 B-döntőjében a délelőtt hatodikként végző Kopasz Bálint és Varga Ádám párosa hetedikkén ért célba, így a 15. helyen zárt. Nem sokára azonban újabb magyarok csatlakozhattak a korábban kitört ünnepléshez: az A-fináléban a középdöntős futamában második Nádas Bence és Tótka Sándor kettőse kiváló rajt után nagyot csatázott az ausztrál Jean van der Westhuyzen, Tom Green duóval, féltávnál harmadikként lapátolt, 130 méterrel a vége előtt előzött, majd fél hajóval a német Jacob Schopf és Max Lemke mögött ezüstérmet szerzett!

A lelátón a délutánját a versenypályán töltő Olaf Scholz német kancellár a tőle megszokott udvarias visszafogottsággal tapsolt övéinek, miközben a magyar fiúk pedig – teljes joggal – úgy örültek egymás nyakába ugorva, mintha ők értek volna be elsőként.

Tótka Sándor (balra) és Nádas Bence a döntő után (Fotó: Árvai Károly)

A nap zárószámában férfi C–1 1000 méteren a délelőtti ötödik helyével B-döntős Fejes Dániel hatodikként kezdett, aztán szép lassan elindult felfelé, harmadikként ért be, összesítésben ezzel 11. helyezett lett. Az A-fináléban Adolf Balázs nem kapta el jól a rajtot, lemaradt, s bár a szám riói és londoni bajnokát, Sebastian Brendelt megelőzte, ez a hetedik helyre volt elég. A cseh Martin Fuksa végig vezetve szerzett aranyat.

„Elfáradtam ma. Megjavítottam az eddigi legjobb eredményemet, két jól felépített pályát mentem. Örülök, hogy itt lehettem és megvan a motivációm a munkához a következő négy évre" – értékelt Fejes a B-döntő után.

A versenyszámok végeztével a lebonyolítást segítő önkéntesek nekiláttak kiterelni a szurkolókat, a magyarok egy része azonban csak nem akarta elhagyni a lelátót. Megvárták, míg a pénteki nap hősei megérkeznek a széksorok elé, majd egy telefont egy kézihangosbeszélőn kihangosítva felcsendült a Himnusz, amelynek közös eléneklésével meghatóan záródott ez a nagyszerű eredményeket hozó versenynap.

PÁRIZS 2024
KAJAK-KENU
Férfiak
K–2 500 m
Olimpiai bajnok: Jacob Schöpf, Max Lemke (Németország) 1:26.87,
2. NÁDAS BENCE, TÓTKA SÁNDOR (MAGYARORSZÁG) 1:27.15
3. Jean van der Westhuyzen, Tom Green (Új-Zéland) 1:27.29
4. A. Del Rio, M. Cooper (Spanyolország) 1:27.38
5. M. Rendschmidt, T. Liebscher-Lucz (Németország) 1:27.54
6. J. Ribeiro, M. Baptista (Portugália) 1:27.82
…15. (7. a B-döntőben) Kopasz Bálint, Varga Ádám (Magyarország) 1:32.85.
C–1 1000 m
Ob: Martin Fuksa (Csehország) 3:43.16
2. Isaquias Queiroz (Brazília) 3:44.33
3. Serghei Tarnovschi (Moldova) 3:44.68
4. Z. Petrov (orosz, semleges színekben) 3:45.28
5. C. Tacchini (Olaszország) 3:48.97
6. W. Glazunow (Lengyelország) 3:49.05
7. Adolf Balázs (Magyarország) 3:49.83
…11. (3. a B-döntőben) Fejes Dániel (Magyarország) 3:50.22
Nők
K–2 500 m
Ob: Lisa Carrington, Alicia Hoskin (Új-Zéland) 1:37.28
2. CSIPES TAMARA, GAZSÓ ALIDA (MAGYARORSZÁG) 1:39.39
3. PUPP NOÉMI, FOJT SÁRA (MAGYARORSZÁG) és Paulina Paszek, Jule Marie Hake (Németország) 1:39.46-1:39.46
5. H. Peters, L. Broekx (Belgium) 1:39.84
6. L. Röhlings, P. Jagsch (Németország) 1:40.09
C–2 500 m
Ob: Hsziü Si-hsziao, Szun Meng-ja (Kína) 1:52.81
2. Ljudmila Luzan, Anasztaszija Ribacsok (Ukrajna) 1:54.30
3. Sloan MacKenzie, Katie Vincent (Kanada) 1:54.36
4. Kiss Ágnes, Nagy Bianka (Magyarország) 1:54.90
5. S.Szczerbinska, D. Borowska (Lengyelország) 1:55.75
6. A. Jacome, M. Corbera (Spanyolország) 1:56.65

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik