Női röpi Extraliga: békéscsabai előny az elődöntőben

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.12. 20:54
null
Előnyben a Békéscsaba (Fotó: behir.hu)
A Békéscsaba hazai pályán négy játszmában legyőzte a Kaposvárt a női röplabda Extraliga elődöntőjének keddi első mérkőzésén.

 

Amíg a somogyiak a negyeddöntőben meglepetésre négy mérkőzés alatt, pályahátrányból búcsúztatták el a címvédő Nyíregyházát, addig az alapszakaszgyőztes BRSE mindössze egy játszmát engedett a DVTK-nak.

A két elődöntős csapat alapszakasz-mérkőzéseit a viharsarkiak 3-1-re nyerték, ennek ellenére a hazai játékosok csak óvatos optimizmussal várták a párharcot, mivel a Kaposvár a Nyíregyháza ellen bebizonyította, képes nagyszerű játékra.

A mérkőzés első periódusában így is a remekül védekező és támadásban sokkal hatékonyabb Békéscsaba akarata érvényesült: Tóth Gábor tanítványai hamar hatpontos előnyt alakítottak ki, és miután a Kaposvár a játszma második felében sem tudott jelentős ellenállást kifejteni, a házigazda könnyedén került előnybe.

A második játszmára is megmaradtak a BRSE hatékony nyitásai, amelyek után a kaposváriak vagy egyáltalán nem tudtak támadást vezetni, vagy csak kiszorított helyzetből tudták áttenni a rivális térfelére a labdát. A békéscsabaiak minden játékelemben riválisuk fölé nőttek és szerb légiósaik, Marta Drpa és Sara Klisura vezérletével simán duplázták meg előnyüket.

A harmadik etapra összeszedte magát a Kaposvár, és a mérkőzés során először vezetett. Főleg Szedmák Réka volt tarthatatlan, a válogatott ütő egymás utáni öt pontjával már nyolccal is elhúztak a vendégek. A BRSE játéka teljesen váratlanul visszaesett, a somogyiak pedig pontos szerváiknak köszönhetően villámgyorsan szépítettek.

A negyedik szettre visszaállt a játék mérkőzés elején látott képe: a Tóth-tanítványok szerb játékosaik vezetésével újra ritmust váltottak, és bár a francia Vincent Lacombe edzette somogyi együttes a hazai hibákat kihasználva később közelebb zárkózott, igazán megnehezítenie nem sikerült a BRSE dolgát, így a vendéglátók 90 perc elteltével örülhettek a győzelemnek.

A találkozó legjobbja Drpa volt 19 ponttal, Klisura 17-et szerzett, míg a túloldalon Szedmák 18 pontig jutott.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc második összecsapását pénteken rendezik Kaposváron, a másik ágon a Magyar Kupa-győztes Vasas Óbuda és a kupaezüstérmes Szent Benedek RA szerdán kezdi párharcát.

RÖPLABDA, NŐI EXTRALIGA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Swietelsky-Békéscsaba–1. MCM-Diamant Kaposvár 3:1
(17, 14, –11, 19)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 1350 néző. V: Szarka, Horváth M.
BÉKÉSCSABA: Kornyijenko 7, Kliszura 17, Pekárik 9, Drpa 19, Karhu 5, Bodnár 8. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Szatmári 1, Glemboczki 5, Zólyomi 1, Bagyinka. Vezetőedző: Tóth Gábor.
DIAMANT: Grbac 2, Matics 4, Wirth 2, Basnyakova 17, Szedmák 18, Lemmens 12. Csere: Szpin (liberó), Hegyi. Vezetőedző: Vincent Lacombe.
MESTERMÉRLEG
Tóth Gábor:
– Fontos lépést tettünk meg, örülök a győzelemnek, köszönjük szurkolóink biztatását. Jól kezdtük az összecsapást, aztán szépen lassan felébredt a Kaposvár. Nem mutattak semmi olyasmit, amit ne tudtunk volna előre, de ez fordítva is így van, hiszen már nem tudunk rejtegetni egymás elől semmit. Az a csapat fog nyerni, amelyik fókuszáltabb, taktikailag felkészültebb és jobban regenerálódik!
Vincent Lacombe: – Békéscsaba megmutatta hogy kell kezdeni egy elődöntőt. Kellett egy óra, hogy belelendüljünk a mérkőzésbe. Sajnos ez már kevés volt a sikerhez. Pénteken koncentrálunk kell a meccs elejétől kezdve.

Az 5-8. helyért, 1. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza–DVTK 3:0 (11, 9, 20)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 101 néző. V: Soltész, Jámbor.
FATUM: Lászlop 10, Cicic 5, Vaida 14, Bodovics 8, Radonjics 6, Vaszileva 18. Csere: Tóth F. (liberó). Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
DVTK: Baidiuk 6, Kuzelová, Sylejmani 9, Godó 4, Kiss E. 2, Kalmár 1. Csere: Kundrák, Balogh E. (liberók), Goncalves 2, Sitku, Szajkó 2, Egri 1. Vezetőedző: Leonidasz Gaitanakisz.
MESTERMÉRLEG
Szasa Nedeljkovics:
– Az első két játszmában látszott, hogy sokat javultunk mind fizikálisan, mind pontosságban. A harmadik szett elején előjöttek a hibák, de a csapat tartását mutatta, hogy 1:8-ról tudtunk fordítani. Az előny megvan a párharc során, de nagyon fontos második találkozó vár ránk Miskolcon.

FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA
Az 5-8. helyért, 1. mérkőzések
Kistext SE–DEAC 23
(–18, 11, –21, 18, –15)
Kecskeméti RC–DKSE 3:2 (17, –26, –20, 19, 8)

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik