Védelmükbe vették Victor Valdést

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2006.02.14. 14:30
Címkék
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő, jelenleg címvédő, nem mellékesen éllovas katalán sztárgárda, az FC Barcelona kisebb hullámvölgybe került. A hétvégi bajnokin Victor Valdés kapus óriási hibája újabb bajnoki vereségüket jelentette.
A vétkes Victor Valdés (balra) és aki büntetett, David Villa (jobbra)
A vétkes Victor Valdés (balra) és aki büntetett, David Villa (jobbra)
A vétkes Victor Valdés (balra) és aki büntetett, David Villa (jobbra)
A vétkes Victor Valdés (balra) és aki büntetett, David Villa (jobbra)

A katalánok a közelmúltban kiestek a Spanyol Kupából – a jó formában lévő Zaragoza állította meg a Rijkaard-csapatot a negyeddöntőben -, majd hosszú bajnoki győzelmi sorozatukat lezárandó, hazai pályán kaptak ki az Atlético Madridtól, illetve rögtön azután a rákövetkező fordulóban: az elmúlt hétvégén Valenciából is üres kézzel távoztak.

A Valencia egy szerencsés góllal verte a gránátvörös-kékeket: az első félidő negyvennegyedik percében Villa szemfülessége ért gólt, amikor a Valdés által röviden passzolt labdára lecsapott és azonnal a hálóba emelt.

A Barcelona előnye így hatpontosra olvadt a második helyen álló Valencia és hét pontra a nagy rivális, harmadik helyen álló Real Madrid előtt.

Victor Valdés nem bújik el a szerinte is jogos kritikák elöl. "Nagyon fontos lett volna, hogy nyerjünk, de legalábbis ne kapjunk ki a Valencia ellen. Egy ilyen iramú és színvonalú találkozóban, mint amilyent játszottunk, azonban mindig benne van a hibázás lehetősége. Ez történt velem is, de nem háríthatom másra a felelősséget, ez az én hibám volt. A fülemet sem csukhatom be, ha a lelátóról kapok majd kritikát. El kell fogadnom és erőt kell merítenem belőle, motiválttá kell, hogy tegyen a folytatásra. Persze, a legjobb terápia a győzelem lenne, mondjuk a következő fordulóban a Betis ellen. Nem mondom, az is jólesett, hogy a csapattársak nem kérték rajtam számon a vereséget."

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
És hogy nem beszélt a levegőbe, arra bizonyíték Carles Puyol, a barcelonaiak válogatott csapatkapitánya, aki elsőként vigasztalta összetört csapattársát a vereség után és a nyilvánosság előtt is védelmébe vette. A katalánok holland válogatott légiósa, Van Bommel hasonló felfogásban nyilatkozott is a történtekről. "Victor akkor is a világ egyik legjobb kapusa, egy profi futballista és egy igazi haver. Ezen a valenciai hibája semmit sem változtat, attól teljesen független. Ez nem egy ember problémája és veresége volt, hanem az egész csapaté. Folytatnunk kell az utunkat és már a legközelebbi mérkőzésünket meg kell nyernünk."

Iniesta, bár elsősorban a támadásoknál látják hasznát a katalánok, igencsak átérzi egy kapus megpróbáltatásait. "A kapusoknak azért nehezebb, mint a mezőnyjátékosoknak, mert a gólvonalon állva egy esetleges hibáért sokkal súlyosabb árat kell fizetnie a csapatnak."

Nem izgul különösebben a klubelnök, Joan Laporta sem, aki szerint biztos csapata címvédése az élvonalban. "Az előnyünk még így is tetemes, másrészt együttesünk eggyel magasabb szinten játszik, mint akár a legfőbb kihívóink. Ezért nincs okom az aggodalomra."

Azt azonban már az elnök is elismerte, a Bajnokok Ligájában azért fel kell pörgetnie magát Frank Rijkaard együttesének az őszi fordulatszámra, ha valamit el akar érni. Márpedig a Barcelona igenis el akar, hiszen szeretnék bebizonyítani: nemcsak elméletben ők ma az európai futball legjobbjai, hanem a gyakorlatban is. Elsőre mindenesetre azzal a Chelsea-vel mérik össze magukat a nyolcaddöntőben, amely az élgárdák közül messze a leginkább összerakott csapat, ám az utóbbi hetekben az angol címvédőt, listavezetőt is érték kínos pofonok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik