La Real: a labdarúgás középosztályának diadala

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.08.28. 20:00
Marad! (Fotó: AFP)
Lehet óriási hőség a vén kontinensen, tombolhat a nyári szünet, lehet olimpia, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League, a Serie A, a Ligue 1 és a Bundesliga után a La Ligával zárjuk a transzferkört.

 

Robin Le Normand és Mikel Merino távozása után összeomlik a REAL SOCIEDAD? Nem, megszokták már, hogy távoznak a legjobb játékosok, lásd a közelmúltból Alexander Isak esetét, ugyanakkor érdekes, hogy egy nyár alatt két alapembert legutóbb 2014-ben veszítettek el, amikor eladták Antoine Griezmannt és Claudio Bravót is. A mostani nagyon erős keret éppen így épült fel: a 70 milliót hozó Isak után „csak” tízmilliós távozók sorakoznak a 2020 utáni listán, és valljuk meg férfiasan, sem Willian José, sem Mohamed-Ali Cho távozása nem rengette meg a klubot.

Annál inkább hiányzik majd Robin Le Normand, akit a valódi értékénél jóval olcsóbban, 34.5 millióért vitt el az Atlético Madrid (alighanem a játékos érdekeit nézte az eladó), jócskán az ötvenmilliós kivásárlási ár alatt. Személyében a védelem feje távozik, a másik friss Európa-bajnok, Mikel Merino a középpálya gerince volt, a távozását maga a vezetőedző, Imanol Alguacil jelentette be, napokkal a hivatalos bejelentés előtt.

„Köszönünk neki mindent, személy szerint én is. Sokat tett hozzá a csapathoz és a klubhoz is. Huszonkét éves gyerekként jött ide, nem volt felkészülve a nagy küzdelmekre, de sokat fejlődött, a La Real fiatal játékosainak példaképe lett. Nagyszerű teljesítményt nyújtott, nyertünk vele egy kupát, ötször jutottunk ki az európai kupákba, volt egy őrült szezonunk a Bajnokok Ligájában, és több mint 30 millió eurót hoz most… Tehát itt az ideje, hogy szerezzünk még egy Merinót.”

A topligás klubok úgy vannak most Merinóval, mint a Mulan által kilőtt nyíllal Jao: Hagytam, hogy kicsússzon a kezemből!

Merino ugyanis volt a Borussia Dortmund és a Newcastle United játékosa, de igaza lehet Alguacilnak, nem állt még készen a nagy csatákra.

Jövőre lejárt volna a szerződése, és akkor már 29 éves lesz, ezért tudott alkudni az Arsenal picit a vételárból, amely végül 32.5+5 millió euró lett. A Sociedad elnöke, Jokin Aperribay maga utazott el Londonba tisztázni a részleteket, mármint a részletfizetést, ez ugyanis egyik klubnál sem mindegy az amortizáció miatt.

Ennyit jelent egy BL-csoportkör! 

Ne feledjük, a legutóbbi lezárt üzleti évben, 2023-ban a La Ligában csak a 9. legnagyobb költségvetés volt a Sociedadé, vagy ahogyan Spanyolországan szívesen emlegetik, a La Realé, a 120 millió eurót nem sokkal meghaladó bevételekhez képest a keret Merino nélküli 400 millió eurós összértéke maga a csoda (a kiadások zöme itt is a fizetésekre megy el, az előző idényben ez 93.8 millió euróra rúgott, az amortizáció húszmillió fölött járt, de nem zártak mínusszal, ami nagy szó).

2019-re befejeződött a stadion rekonstrukciója, felújítása és kibővítése 78 millió euróért, a klub, a tartomány és az állam közös finanszírozásában; erre sokáig nem kell költeni. A nézőszám 31 710 volt átlagosan az előző idényben, ha nagyon picit is, de ez csökkent.

Remek a csapat edzőkomplexuma, ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Az előző idényben a 6. helyen végeztek, ez Európa-liga-csoportkört ér, a három nagy gigász utáni negyedik, még BL-t jelentő helyre nem könnyű odaférni – a Sevilla visszaesése ellenére sem. Rossz hír ez a klub szurkolóinak, a két európai sorozat közötti különbség anyagilag „egy merinónyi”.

A 31 éves balbekkért, Diego Ricóért és a szélső Álex Soláért beesett pár millió euró, két fiatalt kölcsönadtak, Le Normand árát pedig beleforgatták a Luka Sucic, Sergio Gómez, Javi López trió megvételébe.

A régi nóta szerint: a 21 éves középpályást, Susicot az RB Salzburgtól vették tízmillió eurón alul, a játékos hatalmas fejlődési potenciált mutat, a szélső Sergio Gómez egy másik „futballgyártól” érkezett, jelesül a Manchester Citytől, még csak 23 esztendős, egyébként az Espanyol neveltje, játszott a Barcelonában is, remekelt az U21-es válogatottban. Ahol fellépett egyszer Javi López, a bal oldali mindenes is.

Profi szerződést kapott a venezuelai jobbhátvéd, Jon Aramburu, őt jóval tehetségesebbnek tartják, mint a karmester Jon Magunazelaiát vagy a támadó középpályás Pablo Marínt.

A tavaly igazolt Arszen Zaharjan, Sheraldo Becker, Hamari Traoré hármas sokkal-sokkal többet ér, mint a „bekerülési áruk”, Kubo Takefusza 6.5 millióba került, a Transfermarkt az értékét 50 millió euróra teszi (a következő vételár fele, mínusz a 6.5 millió euró a Real Madridé lesz), a támadó középpályás, szélső Brais Méndez játékjogának értéke 26 millióval, a kapusé, Álex Remiróé 25 millióval ér többet a vételárnál – viszont az igazi aranybánya a saját utánpótlás, Mikel Oyarzabal 45, a bekk Igor Zubeldia 22, a szélső Ander Barrenetxea és a középső középpályás Benat Turrientes 20-20, a már négyszeres felnőttválogatott Jon Pacheco 15, a balhátvéd Aihen Munoz 8 millió eurót „ér”.

A La Realról mindennél ékesebben zeng Martín Zubimendi döntése: a 25 éves, tízszeres válogatott középpályást hiába csábította mesés fizetéssel a Liverpool, ő nemet mondott, marad, a szerződése 2027-ig szól. Pedig a Liverpool kész volt kifizetni a 60 millió eurós kivásárlási záradékot. Még egyszer szögezzük le: egy olyan klubnál, amely az előző idényben 130 millió eurónál is kevesebből gazdálkodott!

Hogy érdekesebb legyen: a Liverpool korábban is élénken érdeklődött Kubo iránt, és a Zubimendi-ügy óta ismét felmelegedett ez a vonal.

Zubimendi ügye azért is érdekes, mert ezen a nyáron több hűséges, közönségkedvenc játékos is búcsút intett nevelőklubjának Spanyolországban, például Nacho, Sergi Roberto, Iker Muniain, Manu Trigueros.

Carlos Fernándezt tízmillió euróért vették, de nem vált be, a támadó a másodosztályban, a Granadában, a Getafében, a Las Palmasban vagy a Deportivóban folytathatja, Umar Sadiq sem szolgálta meg a húszmilliós vételárat, a 40 mérkőzésen 4 gólt szerző ék a Genoában vagy a Sevillában játszhat majd, de állítólag a Valencia és az Almería is kölcsönvenné. Egy biztos: egyik kérő sem akarja kifizetni az érte kért 15 milliót.

„A mostani szezonban látottak alapján ő lehet a klub történetének legrosszabb igazolása. Valahányszor megérinti a labdát, elborzadok, hogy egy ilyen totálisan tudáshiányos játékos nemcsak profi futballista tud lenni, hanem arra is képes volt, hogy a megfigyelőinket elbolondítva a klubtörténelem legdrágább vétele legyen” – írta róla egy elkeseredett szurkoló.

Remekel az U21-es válogatottban is a szélső Robert Navarro, de szerződést nem hajlandó hosszabbítani, az előző idényben kölcsönadták, nem is ment neki rosszul – ha most nem találnak neki csapatot, jövőre ingyen elengedik. Az Athletic Bilbaóval állítólag már előszerződést kötött, egy évet az Espanyolban tölthet addig.

Mats Hummels (Fotó: AFP)

Jon Pacheco kérője a Besiktas, talán ezzel van összefüggésben, hogy Mats Hummels nagyon közel áll az aláíráshoz, néhány újságíró és rádiós médiaszemélyiség szerint már egymás kezébe csaptak a felek, egy plusz egy évre szól majd a szerződés.

Ugyan a német 35 éves, de nagyon jól játszott az előző idényben, a Sociedadban az lesz a feladata, hogy segítse, tanítsa a fiatalokat, elsősorban a 18 esztendős Jon Martínt. Nem mellesleg Hummelsnek van egy háza Mallorcán, oda San Sebastián másfél óra repülőgépen. Ez okból a Bayer Leverkusen mellett a Mallorca sem tett le a megszerzéséről, bár utóbbi kapcsolat sokak szerint nem igaz.

Kiszemelt volt még erre a posztra a 29 éves Abdülkerim Bardakci (Galatasaray).

Nagy fogás lehet Carlos Soler, minden szempontból, egyrészt 20 milliót kér érte a PSG, másrészt a karrierje vége felé közelítő játékosban óriási még az ambíció. Spanyol szempontból a gond a másik kérő, a nagyon gazdag West Ham United „személye”. Ha ő nem, egy mostani valenciai játékos, Javi Guerra jöhet, de ő sem olcsóbb, csak fiatalabb és rutintalanabb. A Girona három ajánlatot tett érte, utoljára 20 millióst. A szintén valenciai Pepelu még náluk is drágább, a Borussia Dortmund 15 millió eurós „átigazolási kérvényét” azonnal visszautasították.

Stefan Bajcetic (Liverpool) és a Barca-nevelés Nico González (Porto) is kiszemelt, előbbit a Valencia és a Las Palmas is kinézte magának.

A legismeretlenebb célpont a még tizenéves izlandi ék, Orri Óskarsson a Köbenhavntől, csak éppen az ő másik udvarlója a Manchester City, és máris 20 milliót remélnek érte… Egy csatárt mindenképpen venne még a La Real, a Fichajes szerint Borja Mayoral lesz az, aki 15 millióért lehet Umar Sadiq-utód – ha meggyőzi a kérőt arról, hogy megfelelő fizikai állapotban van a súlyos sérülése után. Wissam Ben Yeddernek nincs klubja, a tapasztalatnak sincs híján, de ellene szól, hogy már 34 esztendős. Megszerezték volna az atléticós Samu Omorodiont is, őt meglepően olcsón kapta meg a Porto (ugyanakkor a Sociedad csak kölcsönbe vitte volna).

Sokatmondó, hogy a La Real három vezetője elrepült Koppenhágába, bizonyára nem a helyi sörfesztivál örömeiben merítkeznek meg.

Ha már kor: általános probléma, de Baszkföldön is nagyon lecsökkent a gyerekek száma, egyre kevesebben járnak iskolába, egyre kisebb a merítési lehetőség. A B-csapatban két légiós van, az U21-esek között egyetlenegy sem, az U19-esek között a Transfermarkt adatbázisa szerint kettő, két svéd (nem viccelünk, Santino Samuyiwa és Luka Petrovic), és egy korosztállyal lejjebb Kubo testvére, Eidzsi mellett ott a 17 esztendős kapus, Tompa Ákos is.

Előttük a jövő, a nagyon is fényes jövő: az idősebbik Kubo maga árulta el, hogy egy szaúdi klub négyéves szerződést kínált neki, évi 40 millió eurós nettó fizetéssel, de nemet mondott.

„Gyerekkorom óta az a legfontosabb a számomra, hogy a legjobbak ellen futballozzak. Ha egy közeli vagy távoli napon a szaúdi liga lesz a legjobb liga a világon a sportszempontok alapján is, odaigazolok. De jelenleg csak anyagilag vonzó az ajánlat” – indokolta meg döntését a japán, akinek a kivásárlási ára 60 millió euró.

Az új Kubo Álvaro Rodríguez lehet, a Real Madrid a szokásos feltételekkel, visszavételi és továbbadási opciókkal adja csak el.

Zárjuk a Football Espana értesülésével, miszerint Zubimendi idei nemje mögött a Real Madridnak jövőre mondott igen áll, mert szeretne együtt dolgozni Xabi Alonsóval…

Zubimendi maradása ellenben az As szakírója, Javier Sillés szerint „a labdarúgás középosztályának közös sikere”.

„Röviden: Zubimendi normalitást áraszt, anélkül, hogy haszontalan díszítésekkel élne a pályán. Ugyanúgy fejezi ki magát a pályán és azon kívül is, olyan egyszerűséggel, amely megmagyarázza a Liverpool elutasítását. Több ilyen játékos jobbá tenné a futballt” – írja Sillés, kiemelve, hogy a középpályás statisztikái messze nem adják vissza azt, hogy milyen fontos szerepet tölt be a csapatban.

A számok, a relatíve magas, 2-4 millió eurós bérek miatt erősen kifeszített költségvetés, az éves bevétel többszörösére rúgó játékoskeret, az anyagi forrásokhoz képes nagyon magas áron eladható sztárok jelenléte közeli exodust jósolnának, ha nem egy kivételes egyletről lenne szó.

Nagyon jó látni, hogy a futball a legmagasabb szinteken sem csak főkönyv, xG és amortizáció, EBITDA és részletfizetés, hanem szív és lélek.

Pontosabban: szív és lélek is.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

DEPORTIVO ALAVÉS
ÉRKEZETT: Tomás Conechny (Godoy Cruz, 2 000 000 euró), Moussa Diarra (Toulouse, ingyen), Stoichkov (Eibar, ingyen), Asier Villalibre (Athletic Bilbao, 1 000 000 euró), Hugo Novoa (RB Leipzig, 1 500 000 euró), Santiago Mourino (Atlético Madrid, 2 000 000 euró), Toni Martínez (Porto, 2 000 000 euró)
Kölcsönbe: Luka Romero (Milan), Manu Sánchez (Celta Vigo), Carlos Martín (Atlético Madrid), Joan Jordán (Sevilla)
Kölcsönből vissza: Nikola Marasz (Levante)
TÁVOZOTT: Rubén Duarte (UNAM Pumas, 4 000 000 euró), Miguel de la Fuente (Leganés, kölcsön után végleg, 2 000 000 euró), Andoni Gorosabel (Bilbao, ingyen), Javi López (Real Sociedad, 6 500 000 euró), Xeber Alkain (Eibar, ingyen), Luis Rioja (Valencia, 1 200 000)
Kölcsönből vissza: Ianis Hagi (Rangers), Giuliano Simeone (Atlético Madrid), Rafa Marín (Real Madrid), Álex Sola (Sociedad), Samu Omorodion (Atlético Madrid)

ATHLETIC BILBAO
ÉRKEZETT: Álvaro Djaló (Braga, 15 000 000 euró), Andoni Gorosabel (Alavés, ingyen)
Kölcsönbe: Unai Núnez (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Nico Serrano (Racing Ferrol), Unai Vencedor (Eibar), Jon Morcillo (Amorebieta)
TÁVOZOTT: Unai Núnez (Celta Vigo, kölcsön után végleg, 7 000 000 euró), Jon Morcillo (Albacete, ingyen), Dani García (Olympiakosz, i.), Raúl García (visszavonult), Iker Muniain (szerződése lejárt), Imanol García de Albéniz (Sparta Praha, 500 000 euró), Asier Villalibre (Alavés, 1 000 000 euró)
Kölcsönbe: Unai Vencedor (Santander), Adu Ares (Zaragoza)

ATLÉTICO MADRID
ÉRKEZETT: Robin Le Normand (Sociedad, 34 500 000), Alexander Sörloth (Villarreal, 32 000 000), Julián Alvarez (Manchester City, 75 000 000), Conor Gallagher (Chelsea, 42 000 000)
Kölcsönbe: Juan Musso (Atalanta, 1 500 000), Clément Lenglet (Barcelona)
Kölcsönből vissza: Giuliano Simeone (Alavés), Germán Valera (Zaragoza), Javi Galán (Sociedad), Carlos Martín (Mirandés), Santiago Mourino (Zaragoza), Borja Garcés (Elche), Víctor Mollejo (Zaragoza), Javi Serrano (Sturm Graz), Samu Omorodion (Alavés), Joao Félix (Barcelona)
TÁVOZOTT: Caglar Söyüncü (Fenerbahce, kölcsön után végleg, 8 500 000), Gabriel Paulista (Besiktas, ingyen), Vitolo (szerződése lejárt), Memphis Depay (szl.), Mario Hermoso (szl.), Álvaro Morata (Milan, 13 000 000), Sztefan Szavics (Trabzonspor, i.), Santiago Mourino (Alavés, 2 000 000), Samu Omorodion (Porto, 15 000 000), Joao Félix (Chelsea, 52 000 000), Germán Valera (Valencia)
Kölcsönbe: Saúl Níguez (Sevilla), Carlos Martín (Alavés), Arthur Vermeeren (RB Leipzig, 3 000 000), Horatiu Moldovan (Sassuolo, 400 000), Marcos Paulo (Molenbeek)

FC BARCELONA
ÉRKEZETT: Héctor Fort (Barcelona B), Marc Casadó (Barcelona B), Marc Bernal (Barcelona B), Mikayil Faye (Barcelona B), Pau Víctor (Girona, 2 700 000), Dani Olmo (RB Leipzig, 55 000 000)
Kölcsönből vissza: Pablo Torre (Girona), Álex Valle (Levante), Clément Lenglet (Aston Villa), Julián Araujo (Las Palmas), Eric García (Girona), Ansu Fati (Brighton)
TÁVOZOTT: Csadi Rijad (Betis, kölcsön után végleg, 9 000 000), Marc Guiu (Chelsea, 6 000 000), Estanis Pedrola (Sampdoria, kölcsön után végleg, 3 000 000), Sergino Dest (PSV, k. v., ingyen), Marcos Alonso (Celta Vigo, i.), Julián Araujo (Bournemouth, 10 000 000), Mikayil Faye (Rennes, 10 300 000), Ilkay Gündogan (Manchester City, i.), Sergi Roberto (Como, i.)
Kölcsönbe: Oriol Romeu (Girona), Álex Valle (Celtic), Clément Lenglet (Atlético Madrid), Vitor Roque (Betis)
Kölcsönből vissza: Joao Cancelo (Manchester City), Joao Félix (Atlético Madrid)

REAL BETIS 
ÉRKEZETT: Csadi Rijad (Barcelona, kölcsön után végleg, 9 000 000), Marc Roca (Leeds United, 4 500 000), Romain Perraud (Southampton, 3 500 000), Diego Llorente (Leeds United, 3 250 000), Iker Losada (Racing Ferrol, 1 800 000), Adrián (Liverpool, i.), Ricardo Rodríguez (Torino, i.), Giovani Lo Celso (Tottenham, 5 000 000)
Kölcsönbe: Natan (Napoli), Vitor Roque (Betis)
Kölcsönből vissza: Álex Collado (al-Ohdúd), Borja Iglesias (Bayer Leverkusen), Juanmi (Cádiz), Juan Cruz (Leganés, 1 000 000), Rober González (NEC)
TÁVOZOTT: Csadi Rijad (Crystal Palace, 15 000 000), Abner (Lyon, 8 000 000), Willian José (Szpartak Moszkva, 2 000 000), Rober González (NEC, 1 200 000), Juan Cruz (Leganés, 1 000 000), Juan Miranda (Bologna, i.), Guido Rodríguez (West Ham, i.), Szokratisz Papasztathopulosz (visszavonult), Germán Pezzella (River Plate, 4 500 000), Ayoze Pérez (Villarreal, 4 000 000), Claudio Bravo (visszavonult), Nabil Fekir (al-Dzsazíra, 5 000 000)
Kölcsönbe: Borja Iglesias (Celta Vigo), Álex Collado (al-Holud)

CELTA VIGO
ÉRKEZETT: Unai Núnez (Bilbao, kölcsön után végleg, 7 000 000), Hugo Álvarez (Celta Vigo B), Marcos Alonso (Barcelona, i.)
Kölcsönbe: Borja Iglesias (Betis), Ilaix Moriba (RB Leipzig)
Kölcsönből vissza: Goncalo Paciencia (Bochum), José Fontán (Cartagena), Sergio Carreira (Elche), Julen Lobete (Andorra)
TÁVOZOTT: José Fontán (Arouca, i.), Renato Tapia (Leganés, i.), Julen Lobete (Málaga, i.), Goncalo Paciencia (Sanfrecce Hirosima, i.)
Kölcsönbe: Jörgen Strand Larsen (Wolverhampton, 3 000 000), Carlos Dotor (Oviedo), Carles Pérez (Getafe), Manu Sánchez (Alavés), Unai Núnez (Bilbao)

ESPANYOL BARCELONA
ÉRKEZETT: Álvaro Tejero (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Carlos Romero (Villarreal), Irvin Cardona (Augsburg, 400 000), Alejo Véliz (Espanyol), Alex Král (Union Berlin), Marash Kumbulla (Roma), Valid Cseddira (Napoli), Naci Ünüvar (Ajax)
TÁVOZOTT: Joselu (Real Madrid, kölcsön után végleg, 1 500 000), Nico Melamed (Almería, i.), Martin Braithwaite (Gremio, i.), Keidi Bare (Zaragoza, i.), José Carlos Lazo (Albacete, i.)
Kölcsönből vissza: Keita Baldé (Szpartak Moszkva)

FC GIRONA
ÉRKEZETT: Abel Ruiz (Braga, 9 000 000), Ladislav Krejcí (Sparta Praha, 8 000 000), Donny van de Beek (Manchester United, 500 000), Gabriel Misehouy (Ajax II, i.), Alejandro Francés (Zaragoza, 3 500 000), Bojan Miovszki (Aberdeen, 4 900 000), Yaser Asprilla (Watford, 18 000 000)
Kölcsönbe: Bryan Gil (Tottenham), Oriol Romeu (Barcelona), Pau López (Marseille), Arnaut Danjuma (Villarreal)
Kölcsönből vissza: Pau Víctor (Barcelona B), Iljasz Csaira (Mirandés), Manu Vallejo (Zaragoza), Gabri Martínez (Mirandés)
TÁVOZOTT: Aleix García (Bayer Leverkusen, 18 000 000), Alexander Callens (AEK Athén, kölcsön után végleg, 300 000), Gabri Martínez (Braga, i.), Borja García (szl.), Pau Víctor (Barcelona, 2 700 000), Artem Dovbik (Roma, 30 500 000), Toni Villa (Eibar, i.), Manu Vallejo (Racing Ferrol, i.), Iker Almena (al-Kvadsziah, 5 000 000)
Kölcsönbe: Iljasz Csaira (Oviedo), Valery Fernández (Mallorca)
Kölcsönből vissza: Pablo Torre (Barcelona), Sávio (Troyes), Eric García (Barcelona), Yan Couto (Manchester City)

FC GETAFE
ÉRKEZETT: Jirí Letácek (Banik Ostrava, 2 000 000), Peter Federico (Real Madrid B, 2 000 000), Chrisantus Uche (Ceuta, 500 000), Diego Rico (Real Sociedad, 1 500 000), Álex Sola (Sociedad, 1 000 000), Juan Berrocal (Eibar, 2 200 000)
Kölcsönbe: Carles Pérez (Celta Vigo), Bertug Yildirim (Rennes), Álvaro Rodríguez (Real Madrid)
Kölcsönből vissza: Choco Lozano (Almería), Darío Poveda (Cartagena)
TÁVOZOTT: Enes Ünal (Bournemouth, 16 500 000), Choco Lozano (Santos Laguna, 2 000 000), Jaime Mata (Las Palmas, i.), Nemanja Makszimovics (Panathinaikosz, i.), Gastón Álvarez (al-Kvadsziah, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Mason Greenwood (Manchester United), Óscar Rodríguez (Sevilla), Ilaix Moriba (RB Leipzig), José Ángel Carmona (Sevilla), Juanmi Latasa (Real Madrid), Diego Rico (Sociedad)

UD LAS PALMAS
ÉRKEZETT: Marvin Park (Real Madrid B, k. v., 2 000 000), Manu Fuster (Albacete, 1 500 000), Jasper Cillessen (NEC, 500 000), Jaime Mata (Getafe, i.), Viti Rozada (Oviedo, i.), Dinko Horkas (Lokomotiv Plovdiv, i.), Iván Gil (FC Andorra, i.), Álex Munoz (Levante, i.), Oli McBurnie (Sheffield United, i.), Scott McKenna (Nottingham Forest, i.)
Kölcsönbe: Adnan Januzaj (Sevilla), Fábio Silva (Wolverhampton), Dário Essugo (Sporting CP)
TÁVOZOTT: Aarón Escandell (Oviedo, i.), Sergi Cardona (Villarreal, i.), Munir el-Haddadi (Leganés, i.), Cristian Herrera (Deportivo La Coruna, i.), Saúl Coco (Torino, 7 500 000)
Kölcsönbe: Sory Kaba (Elche)
Kölcsönből vissza: Máximo Perrone (Manchester City), Julián Araujo (Barcelona)

CD LEGANÉS
ÉRKEZETT: Miguel de la Fuente (Alavés, k. v., 2 000 000), Juan Cruz (Betis, k. v., 1 000 000), Enric Franquesa (Levante, 90 000), Roberto López (Sociedad, i.), Juan Soriano (Tenerife, i.), Valentin Rosier (Besiktas, i.), Renato Tapia (Celta Vigo, i.), Óscar Rodríguez (Sevilla, i.), Marko Dmitrovics (Sevilla, i.), Munir el-Haddadi (Las Palmas, i.), Matija Nasztaszics (Mallorca, i.)
Kölcsönbe: Jackson Porozo (Troyes), Adria Altimira (Villarreal), Sébastien Haller (Dortmund) 
Kölcsönből vissza: Javi Hernández (Cádiz)
TÁVOZOTT: Diego Conde (Villarreal, 4 000 000), Dani Jiménez (Huesca, i.), Jorge Miramón (AEK Larnaka, i.), Allan Nyom (szl.)
Kölcsönből vissza: Enric Franquesa (Levante) 

RCD MALLORCA
ÉRKEZETT: Mateu Morey (Borussia Dortmund, i.), Aszano Takuma (Bochum, i.), Johan Mojica (Villarreal, 1 500 000), Robert Navarro (Sociedad, 850 000)
Kölcsönbe: Valery Fernández (Girona), Chiquinho (Wolverhampton)
Kölcsönből vissza: Leo Román (Oviedo)
TÁVOZOTT: Amath Ndiaye (Valladolid, k. v., 2 000 000), Iddrisu Baba (Almería, k. v., i.), Matija Nasztaszics (Leganés, i.), Jaume Costa (Albacete, i.), Predrag Rajkovics (al-Ittihad, 8 000 000), Giovanni González (FK Krasznodar, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Nacho Vidal (Osasuna), Nemanja Radonjics (Torino)

CA OSASUNA
ÉRKEZETT: Abel Bretones (Oviedo, 2 800 000), Enzo Boyomo (Valladolid, 5 000 000)
Kölcsönbe: Bryan Zaragoza (Bayern München, 250 000)
Kölcsönből vissza: Javi Martínez (Huesca), Nacho Vidal (Mallorca)
TÁVOZOTT: David García (al-Rajjan, 8 750 000)

REAL MADRID
ÉRKEZETT: Endrick (Palmeiras, 47 500 000), Joselu (Espanyol, 1 500 000), Kylian Mbappé (PSG, i.)
Kölcsönből vissza: Jesús Vallejo (Granada), Reinier (Frosinone), Rafa Marín (Alavés), Juanmi Latasa (Getafe)
TÁVOZOTT: Rafa Marín (Napoli, 12 000 000), Joselu (al-Garafa, 1 500 000), Nacho (al-Kvadsziah, i.), Toni Kroos (visszavonult), Juanmi Latasa (Valladolid, 2 500 000)
Kölcsönbe: Reinier (Granada), Álvaro Rodríguez (Getafe)
Kölcsönből vissza: Kepa (Chelsea)

REAL SOCIEDAD SAN SEBASTIÁN
ÉRKEZETT: Sergio Gómez (Manchester City, 9 000 000), Jon Aramburu (Real Sociedad B), Javi López (Alavés, 6 500 000), Luka Sucic (RB Salzburg, 10 000 000), Jon Magunazelaia (Sociedad), Jon Gorrotxategi (Sociedad B), Orri Óskarsson (Köbenhavn, 20 000 000)
Kölcsönbe: Najef Aguerd (West Ham)
Kölcsönből vissza: Robert Navarro (Cádiz), Álex Sola (Alavés), Jon Karrikaburu (Andorra), Diego Rico (Getafe), Roberto López (Tenerife, i.)
TÁVOZOTT: Roberto López (Leganés, i.), Diego Rico (Getafe, 1 500 000), Álex Sola (Getafe, 1 000 000), Robin Le Normand (Atlético Madrid, 34 500 000), Mikel Merino (Arsenal, 32 000 000), Robert Navarro (Mallorca, 850 000)
Kölcsönbe: Jon Karrikaburu (Racing Santander), Carlos Fernández (Cádiz)
Kölcsönből vissza: Kieran Tierney (Arsenal), André Silva (RB Leipzig), Javi Galán (Atlético Madrid)

FC SEVILLA
ÉRKEZETT: Peque Fernández (Santander, 4 000 000), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva, i.), Kelechi Iheanacho (Leicester City, i.), Lucien Agoumé (Inter, 4 000 000), Álvaro Fernández (Huesca, i.)
Kölcsönbe: Saúl Níguez (Atlético Madrid), Albert Sambi Lokonga (Arsenal), Valentín Barco (Brighton)
Kölcsönből vissza: Thomas Delaney (Anderlecht), Gonzalo Montiel (Nottingham Forest), Federico Gattoni (Anderlecht), Óscar Rodríguez (Getafe), José Ángel Carmona (Getafe)
TÁVOZOTT: Luismi Cruz (Tenerife, k. v., 300 000), Óliver Torres (Monterrey, i.), Sergio Ramos (szl.), Mariano Díaz (szl.), Erik Lamela (AEK Athén, i.), Thomas Delaney (Köbenhavn, i.), Jusszef en-Nesziri (Fenerbahce, 19 500 000), Ludwig Augustinsson (Anderlecht, k. v., i.) , Óscar Rodríguez (Leganés, i.), Marko Dmitrovics (Leganés, i.), Marcos Acuna (River Plate, 1 000 000), Lucas Ocampos (Monterrey, 7 250 000)
Kölcsönbe: Rafa Mir (Valencia), Federico Gattoni (River Plate), Adnan Januzaj (Las Palmas), Joan Jordán (Alavés)
Kölcsönből vissza: Hannibal (Manchester United), Boubakary Soumaré (Leicester City), Lucien Agoumé (Inter), Alejo Véliz (Tottenham)

FC VALENCIA
ÉRKEZETT: Sztole Dimitrievszki (Vallecano, i.), Luis Rioja (Alavés, 1 200 000), Germán Valera (Atlético Madrid)
Kölcsönbe: Rafa Mir (Sevilla), Dani Gómez (Levante, 150 000), Giorgi Mamardasvili (Liverpool), Maximiliano Caufriez (Clermont Foot), Enzo Barrenechea (Aston Villa)
Kölcsönből vissza: César Tárrega (Valladolid), Samu Castillejo (Sassuolo), Eray Cömert (Nantes)
TÁVOZOTT: Giorgi Mamardasvili (Liverpool, 30 000 000), Samu Castillejo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Eray Cömert (Valladolid), Alberto Marí (Zaragoza), Hugo González (Valladolid)
Kölcsönből vissza: Roman Jaremcsuk (FC Bruges), Szelim Amallah (Valladolid), Peter Federico (Real Madrid B)

RAYO VALLECANO
ÉRKEZETT: Pedro Díaz (Bordeaux, i.), James Rodríguez (Sao Paulo, i.)
Kölcsönbe: Andrés Martín (Santander), Gerard Gumbau (Granada), Adrián Embarba (Almería), Augusto Batalla (River Plate)
TÁVOZOTT: Radamel Falcao (Millonarios, i.), Sztole Dimitrievszki (Valencia, i.), José Pozo (Karmiotissa, i.), Andrés Martín (Santander, 2 000 000), Bebé (Racing Ferrol, i.)
Kölcsönből vissza: Kike Pérez (Valladolid), Miguel Crespo (Fenerbahce)

REAL VALLADOLID
ÉRKEZETT: Stipe Biuk (Los Angeles, k. v., 4 000 000), Víctor Meseguer (Granada, k. v., 3 000 000), Raúl Moro (Lazio, k. v., 2 500 000), Amath Ndiaye (Mallorca, k. v., 2 000 000), Stanko Juric (Parma, k. v., 1 500 000), André Ferreira (Granada, 1 000 000), Juanmi Latasa (Real Madrid, 2 500 000)
Kölcsönbe: Karl Hein (Arsenal), Eray Cömert (Valencia), Cenk Özkacar (Valencia)
Kölcsönből vissza: Eray Cömert (Valencia), Kike Pérez (Vallecano), Darwin Machís (Cádiz), Szelim Amallah (Valencia)
TÁVOZOTT: Jordi Masip (szl.), Sergio Escudero (Deportivo La Coruna, i.), Álvaro Negredo (szl.), Monchu (Arisz, 3 600 000), Enzo Boyomo (Osasuna, 5 000 000)
Kölcsönbe:  Stipe Biuk (Hajduk Split)
Kölcsönből vissza: Lucas Oliveira (Cruzeiro), César Tárrega (Valencia)

FC VILLARREAL
ÉRKEZETT: Diego Conde (Leganés, 4 000 000), Pape Gueye (Marseille, i.), Adria Altimira (Villarreal B), Willy Kambwala (Manchester United, 10 000 000), Nicolas Pépé (Trabzonspor, i.), Ayoze Pérez (Betis, 4 000 000), Logan Costa (Toulouse, 18 000 000), Thierno Barry (Basel, 14 000 000), Luiz Júnior (Famalicao, 12 000 000), Andrés Ferrari (Villarreal B), Jorge Pascual (Villarreal B), Carlos Romero (Villarreal B), Sergi Cardona (Las Palmas, i.)
Kölcsönbe: Juan Bernat (PSG)
Kölcsönből vissza: Ben Brereton Díaz (Sheffield United), Haisszem Hasszan (Gijón), Arnaut Danjuma (Everton)
TÁVOZOTT: José Luis Morales (Levante, i.), Pepe Reina (Como, i.), Alberto Moreno (Como, i.), Étienne Capoue (szl.), Francis Coquelin (szl.), Bertrand Traoré (Ajax, i.), Ben Brereton Díaz (Southampton, 8 300 000), Johan Mojica (Mallorca, 1 500 000), Filip Jörgensen (Chelsea, 24 500 000), Manu Trigueros (Granada, i.), Jorge Cuenca (Fulham, 6 700 000), Alexander Sörloth (Atlético Madrid, 32 000 000), Aissza Mandi (Lille, i.), Haissem Hassan (Oviedo, 1 500 000), José Luis Morales (Levante, i.), Bertrand Traoré (Ajax, i.)
Kölcsönbe: Carlos Romero (Espanyol), Jorge Pascual (Eibar), Andrés Ferrari (Sint-Truiden), Adria Altimira (Leganés), Arnaut Danjuma (Girona)
Kölcsönből vissza: Goncalo Guedes (Wolverhampton), Yerson Mosquera (Wolverhampton)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

FC GRANADA
ÉRKEZETT: Loic Williams (Tenerife, 600 000), Luca Zidane (Eibar, 500 000), Manu Trigueros (Villarreal, i.), Pablo Insua (Gijón, i.)
Kölcsönbe: Reinier (Real Madrid), Siren Diao (Atalanta U23)
Kölcsönből vissza: Son Veisszman (Salernitana)
TÁVOZOTT: Bryan Zaragoza (Bayern München, k. v., 13 000 000), Víctor Meseguer (Valladolid, k. v., 3 000 000), Matías Arezo (Gremio, 3 000 000), André Ferreira (Valladolid, 1 000 000), Njegos Petrovics (Vojvodina, k. v., 800 000), Antonio Puertas (Eibar, i.) Bruno Méndez (Toluca, i.), Raúl Torrente (Dinamo Zagreb, i.), José Callejón (Marbella, k.), Óscar Melendo (Cádiz)
Kölcsönbe: Gerard Gumbau (Vallecano)
Kölcsönből vissza: Kamil Piatkowski (RB Salzburg), Jesús Vallejo (Real Madrid), Faitout Maouassa (FC Bruges), Augusto Batalla (River Plate), Facundo Pellistri (Manchester United)

UD ALMERÍA
ÉRKEZETT: Luís Maximiano (Lazio, k. v., 8 100 000), Bruno Langa (Chaves, 1 200 000), Iddrisu Baba (Mallorca, k. v., i.), Nico Melamed (Espanyol, i.), Marcos Pena (Almería B)
Kölcsönből vissza: Arnau Puigmal (Elche), Kaiky (Albacete), Lázaro (Palmeiras)
TÁVOZOTT: Largie Ramazani (Leeds United, 7 700 000), Jonathan Viera (Hor Fakkan, i.)
Kölcsönbe: Adrián Embarba (Vallecano), Ibrahima Koné (al-Ohdud), Marcos Pena (Marbella)
Kölcsönből vissza: Luka Romero (Milan), Bruno Langa (Chaves), Iddrisu Baba (Mallorca)

FC CÁDIZ
ÉRKEZETT: José Matos (Burgos, i.), José Antonio Caro (Burgos, i.), Javi Ontiveros (Villarreal B, i.), Óscar Melendo (Granada)
Kölcsönbe: Carlos Fernández (Sociedad), Bojan Kovacsevics (Partizan Beograd)
Kölcsönből vissza: Santiago Arzamendia Cerro Porteno), Tomás Alarcón (Cartagena)
TÁVOZOTT: Conan Ledesma (River Plate, 2 600 000), Santiago Arzamendia (Estudiantes, 1 400 000), Sergi Guardiola (Vallecano, i.)
Kölcsönből vissza: Darwin Machís (Valladolid), Maxi Gómez (Trabzonspor), Lucas Pires (Santos), Juanmi (Betis), Diadié Samassékou (Hoffenheim), Javi Hernández (Leganés), Aiham Ousou (Slavia Praha), Jorge Meré (CF América)

Lezárva csütörtökön, vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik