La Liga: Stuani lett a „cserekirály”, megelőzte Messit és Julio Salinast is

B. J.B. J.
Vágólapra másolva!
2024.09.16. 21:46
NurPhoto via AFPCristhian Stuani, garancia a gólra (Fotó: AFP)
A Girona simán kikapott a Barcelonától, talán csak a kiscsapat gólszerzője, Cristhian Stuani lehetett némileg elégedett: csereként lépett pályára, szokás szerint, és ismét betalált – szokás szerint, ugyanis a 28. alkalommal lőtt gólt a La Ligában a kispadról beszállva.


A 37 esztendős uruguayi játékos ezzel megdöntötte a La Liga vonatkozó rekordját: a 122. alkalommal lépett pályára csereként, és ilyen minőségében a 28. gólját szerezte meg. Nem akárkiket előzött meg: Julio Salinas kora egyik legjobb spanyol csatára volt, a Barcelonában, az Alavésben, a Sporting Gijónban, a Deportivo La Corunában, az Atlético Madridban és az Athletic Bilbaóban is játszott, csapatait 27 góllal segítette a bajnokit a kispadon kezdve (összesen 112 mérkőzés kellett ennyi találathoz neki).

A másik megelőzött játékos neve pedig még meglepőbb: Lionel Messi 56-szor lépett pályára csereként a La Ligában, és 27 gólt szerzett!

A legjobb csereemberek a topligákra vonatkozó, 2000 óta íródó listáján Stuani megelőzi Claudio Pizarrót (22), Ángel Correát (22), Javier Hernándezt (22), Edinson Cavanit (22), Giampaolo Pazzinit (23), Wissam Ben Yeddert (23), Jermain Defoe-t (24), Olivier Giroud-t (24), Edin Dzekót (24), Alessandro Matrit (25) és Walter Pandianit (26) is, nem sokkal jár előtte Luis Muriel (29) és Kévin Gameiro (31); de nagyobbat kell ugrania a második helyért, amely most Nils Petersené, aki 147/34-es statisztikával bír.

A Freiburg, a Bayern München és a Werder Bremen egykori csatára 35 éves, és a Blankenburger FV játékosa, de a listavezető ellenben ereje teljében van: Álvaro Morata jó csapatokban futballozott, 144-szer vetették be csereként a La Ligában, a Premier League-ben és a Serie A-ban, és 37-szer nem is hiába, mert gól szerzett. 

A La Ligában összesen 23-szor volt eredményes csereként, így Stuani rekordját nem veszélyezteti, legalábbis egyelőre nem…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik