Kylian Mbappé tudja, mi a dolga a szombati el Clásicón

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.10.26. 11:17
Kylian Mbappé a Real Madrid játékosaként először léphet pályára a Barcelona elleni el Clásicón szombaton (Fotó: AFP)
A hatgólos Kylian Mbappét sok kritika éri, de Carlo Ancelotti vezetőedző bízik benne a hétvégi rangadó előtt, míg az FC Barcelona elsősorban Lamine Yamal és Raphinha tündöklésében reménykedik.

Önbizalommal telve készülnek a csapatok a szombati el Clásicóra. A Real Madrid kedden kétgólos hátrányból fordított és nyert a Borussia Dortmund ellen (5–2), az FC Barcelona pedig 2015 óta először verte meg a Bayern Münchent – méghozzá ­meggyőző fölénnyel, 4–1-re. Hans-Dieter Flick vezetőedző érkezése óriási lendületet adott a katalánoknak, a szerdán triplázó Raphinha élete formájában futballozik, Lamine Yamal már Európa-bajnokként várhatja a rangadót, míg Robert Lewandowski tizenkét góllal vezeti a góllövőlistát. A királyiaknál pedig ott van a hét közben ugyancsak mesterhármast jegyző Aranylabda-várományos Vinícius Júnior, a világ legjobb csatárai közé sorolt Kylian Mbappé és a 39 évesen is mesteri villanásokra képes Luka Modric.

Dani Olmo, az FC Barcelona középpályása a Marcának

Ez a legjobb mérkőzés a La Ligában és egész Európában. Játszottam már többször a Real Madrid ellen, de ez lesz az első el Clásicóm, úgyhogy nagyon várom a mérkőzést. Szeretnénk megmutatni, hogy mire vagyunk képesek, győzni megyünk Madridba.

Roberto Carlos, a Real Madrid korábbi védője, jelenlegi nagykövete az As-nak

Az el Clásico mindig más, mint a többi mérkőzés, kívülállóként nehéz bármit jósolni. Lamine Yamal kétségtelenül nagyon látványosan fejlődik, de biztos vagyok benne, hogy ebben az idényben még nem taszítja le a trónról Vinícius Júniort és Kylian Mbappét.

Vélemények

A világbajnok francia csatár eddig hat gólt szerzett a bajnokságban, de a szurkolók többet várnak tőle, és sok múlik azon, milyen formában lesz a szombat esti találkozón. A 25 éves futballista a PSG színeiben négyszer lépett pályára az FC Barcelona ellen, két győzelem mellett egy-egy döntetlen és vereség a mérlege, ami viszont figyelemre méltó, hogy hatszor is eredményes volt. A négy mérkőzésből három alkalommal is betalált, 2021 februárjában triplázott, idén áprilisban duplázott, és 2021 márciusában is szerzett egy gólt.

„Bár Kylian Mbappénak ez lesz az első el Clásicója, van már tapasztalata a Barcelona ellen, úgyhogy tudja, mit kell tennie – idézte az As Carlo Ancelotti vezetőedzőt. – Egyébként sem aggódom miatta, elégedett vagyok az eddigi teljesítményével. Nagyon fontos láncszeme a csapatnak, és szép lassan eléri a csúcsformáját. Nem siettetünk semmit, tisztában vagyunk a képességeivel. Tiszteljük az ellenfelet, a Barcelona nagyszerűen kezdte az idényt, és sokkal direktebben futballozik, mint az előző kiírásban. Lamine Yamal képességeivel is tisztában vagyunk, elképesztően indult a karrierje, nagyon kedvelem a játékát. Ugyanakkor nem esünk abba a hibába, hogy túlságosan rá koncentrálunk. Mindkét csapat brillírozott a héten a Bajnokok Ligájában, de egy »klasszikuson« egyébként sincs esélyes. Ez az az összecsapás, amelyen tényleg bármi megtörténhet.”

Ami Lamine Yamalt illeti, neki már a harmadik el Clásicója lesz, három vereség a mérlege, és gólja, illetve gólpassza sincs. A Mundo Deportivo úgy tudja, hogy Hansi Flick külön beszélgetett a 17 éves szélsővel a hétvégi rangadó előtt, bár aligha motivációs céllal. Az FC Barcelona legutóbb 2022 márciusában nyert bajnoki mérkőzést a Real Madrid otthonában, igaz, akkor meglepően simán, 4–0-ra. Hasonló eredménnyel minden bizonnyal ezúttal is kiegyeznének a katalánok…

– Hogy látja, van esélyese a szombati rangadónak?
– Fogadni nem mernék, de a Barcelona most nagyon jó. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy Madridban lesz a mérkőzés, és a Realnak kevés lehetőség is elég ahhoz, hogy gólt szerezzen. Az utolsó tíz percben olyasmire képesek, amire mások nem. Én is szenvedtem emiatt sokszor az Atléticóval. Sokan mondják, hogy ez csak szerencse, de ha ennyiszer nyersz így, akkor ott már felesleges szerencséről beszélni. Annak oka van.
– A két csapat sztárja közül kit tart jobb futballistának: Lamine Yamalt vagy Vinícius Júniort?
– Ha csak a tehetséget és a játékstílust nézzük, akkor Yamal a jobb. Vinícius viszont tapasztaltabb, és egyelőre sokkal több trófeát nyert a Real Madriddal. Ő most ott van a világ három legjobb csatára között, de ha a tehetséget és a kort nézem, akkor Lamine Yamalt mondanám. Ha rajtam múlna, mind a ketten a csapatomban játszanának, kitenném őket a két szélre, az ellenfél pedig imádkozhatna. Olyan lenne, mint amikor Lionel Messi és Neymar együtt játszott.
– Viníciust jobbnak tartja, mint Kylian Mbappét?
– Ami megvan az egyikben, hiányzik a másikból. De Mbappénak meg kellene próbálnia alkalmazkodnia a Real Madrid játékához. Egyelőre nem annyira veszélyes, mint a PSG-ben volt. Az ellenfeleknek, így a Barcelonának is elsősorban Viníciusra kell figyelnie, ő az, aki bármikor képes problémát okozni, és egy villanással eldönteni a mérkőzést.
„A Barcának elsősorban Viníciusra kell figyelnie” – Sergio Agüero, aZ FC Barcelona korábbi csatára a Mundo Deportivónak

SPANYOL LA LIGA
11. FORDULÓ
Szombat
14.00: Valladolid–Villarreal (Tv: Spíler2)
16.15: Rayo Vallecano–Alavés (Tv: Spíler2)
18.30: Las Palmas–Girona (Tv: Spíler2)
21.00: Real Madrid–FC Barcelona (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
Vasárnap
14.00: Leganés–Celta Vigo (Tv: Spíler2) 
16.15: Getafe–Valencia (Tv: Spíler2) 
18.30: Real Betis–Atlético Madrid (Tv: Spíler2) 
21.00: Real Sociedad–Osasuna (Tv: Spíler2)
Hétfő
21.00: Mallorca–Athletic Bilbao (Tv: Spíler2)
Pénteken játszották
Espanyol–Sevilla 0–2 (Lukebakio 20., 45.)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik