Le a kalappal Pócza előtt

Vágólapra másolva!
2002.08.09. 22:17
Címkék
Erre aztán kevesen számítottak: Pócza Barbara nyerte meg a Budaörsi Teniszcentrumban zajló Siemens magyar bajnokság női egyesét. Tekintettel a mezőny erősségére, a végeredmény a meglepetés erejével hat, aki azonban látta, mit művelt a Győri TC kiválósága, az pontosan tudja, megérdemelten végzett az élen. Öt mérkőzésén két játszmát veszített csupán, kiosztott három 6:0-t, és ami talán a legfontosabb, a fináléban futotta a legjobb formáját.
Vajon Bardóczky Kornél (balra) vagy Kisgyörgy Gergely örülhet majd a döntô után?
Vajon Bardóczky Kornél (balra) vagy Kisgyörgy Gergely örülhet majd a döntô után?
Vajon Bardóczky Kornél (balra) vagy Kisgyörgy Gergely örülhet majd a döntô után?
Vajon Bardóczky Kornél (balra) vagy Kisgyörgy Gergely örülhet majd a döntô után?
Vajon Bardóczky Kornél (balra) vagy Kisgyörgy Gergely örülhet majd a döntô után?
Vajon Bardóczky Kornél (balra) vagy Kisgyörgy Gergely örülhet majd a döntô után?
Mielőtt rátérnénk a döntőre, feltétlenül említsük meg, hogy a legjobb négy között a verseny első kiemeltjét, az addig csupa könnyed győzelmet arató Molnár Esztert verte meg, hátrányból fordítva, időnként zseniális teniszt bemutatva (többek között a Muster féle, kifelé "guruló” fonákot előhúzva), Eszter halkan meg is jegyezte, "nem igaz, egy labdamenetben vagy harmincszor kapom a vonalra a labdát”.
Pócza Barbarában van valami különleges.
Apró jel csupán, de nem elhanyagolandó: egyfolytában a támadáson jár az esze. Egy példa: Molnár egyik ütését követően a labda magasra felpattant a vonalról, éppen a háló felé tartó Pócza előtt, aki a hirtelen irányváltoztatást nem egy, általában suta mozdulat szülte védekező nyeséssel próbálta korrigálni, hanem úgy, ahogy van, bevágta a labdát a helyére, kitűnő reflexről, és persze villámgyors gondolkodásról téve tanúbizonyságot.
"Sohasem nyesegetek – bár Steffi Graf a példaképem, aki kitűnően bánt ezzel az ütésfajtával –, mert világéletemben támadófelfogásban játszottam” – tudhattuk meg a rendkívül fegyelmezett, alkatra is igazi sportember benyomását keltő Barbarától.
Miután kiejtette Molnár Esztert (a döntő szettben 4:4-nél brékelt, utána pedig nem ismert könyörületet), kapott egy kis pihenőt, rá is fért, hiszen a hét végén rajtoló csapatbajnokság miatt a fináléra is pénteken került sor. Nos, a döntőt voltaképpen könnyedén hozta, mindössze öt gémet engedélyezett Stadler Ildikónak, avagy a 3. (Fodor Zsuzsa) és az 1. (Molnár Eszter) kiemelt után a negyedikként rangsorolt leánnyal is elbánt.
Csúszás közben eleresztett nyerő fonákegyenes, okosan felépített labdamenet végén bevágott tenyeres, kifacsarodott testhelyzetben értékesített röpte, és még sorolhatnánk, milyen fegyvereket húzott elő tekintélyes arzenáljából Pócza, habár a fej fölüli játékkal neki is akadnak még problémái – de ez az egész női mezőnyre jellemző.
Stadler Ildikó egy idő után ráérzett arra, tili-tolis tollaslabdázással nem lehet itt nyerni, és szépen fel is pörgette a ritmust. Hogy eleddig miért nem tette? Egyrészt nem volt rá szüksége, anélkül is győzött, másfelől napok óta fáj a keze, begyulladt, így meg nem túl kellemes teniszezni.
"Úgy vágtam neki a döntőnek, hogy nincs veszítenivalóm” – mondotta a boldog győztes. Tényleg nem volt. A magyar női tenisznek viszont van, amennyiben az új bajnoknő nem hozza ki magából a maximumot – Pócza Barbara ugyanis még csak 16 esztendős.
Az urak sem pihenhettek túl sokat pénteken, nekik is két kört kellett teljesíteniük, igaz, ők még csak az elődöntőket fejezték be. A végkifejlet egyáltalán nem meglepő, a felső ágról Bardóczky Kornél, az alsóról pedig Kisgyörgy Gergely jutott be a fináléba, vagyis megismétlődik a tavalyi döntő szereposztása. Esztendeje Kornél győzött, ám nem árt hozzátenni: az akkori körülmények (esőáztatta, lelassult pálya) neki kedveztek.
"Megint sok múlik azon, milyen lesz a pálya talaja, no meg azon, hogyan szervál majd Geri – véli Bardóczky Kornél. – Remélem, nem jönnek majd az adogatásai… Szoros meccsre számítok, bár nem lenne ellenemre egy könnyed siker. Hogy mi dönthet? Ha tudnám, felkészülnék rá. Nem hiszem, hogy meg tudnánk lepni egymást, mindenesetre nagyon szeretném megvédeni a bajnoki címemet.”
"Én meg az első magyar bajnoki címemet szeretném végre megszerezni – mondja ezt már Kisgyörgy Gergely. – Tényleg nem tudjuk meglepni egymást, jó barátok vagyunk, együtt szoktunk edzeni, habár az igazsághoz tartozik: Kornél játéka egyáltalán nem fekszik nekem. Eddig csak egyszer sikerült legyőznöm őt, ezen márpedig feltétlenül változtatni szeretnék.”
Mindketten szettveszteség nélkül jutottak be a döntőbe, és mindkettőjük számára a negyeddöntő jelentette a legnehezebb feladatot, Gergő ellenfele, a remekül játszó Fenyvesi Tibor például az első szett megnyeréséért adogathatott. Igaz, utána nem bírt válogatott játékosunkkal (6:7, 2:6).

Siemens magyar bajnokság,
Budaörs (2 millió forint, salak)

Férfiak
Egyes. Negyeddöntő: Bardóczky (BSE-Transelektro, 1. kiemelt)–Kiss S. (Vasas, 6.) 7:5, 6:3; Kisgyörgy (PVTC, 2.)–Fenyvesi (Vízművek, 7.) 7:6, 6:2; Gyenis (Fehérgyarmat, 8.)–Veress (Hód TC) 6:2, 6:4; Hultai (Vasas)–György T. (Hód TC) 7:6, 6:0. Elődöntő: Bardóczky–Gyenis 6:1, 6:0; Kisgyörgy–Hultai 6:2, 7:5. A döntőben: Bardóczky–Kisgyörgy
Páros. Negyeddöntő: Bardóczky, Nagy Z. (BSE-Transelektro, Tordas SE, 1.)–Böröczky, Váci (LRI-Malév) 6:2, 7:6; Jaross, Kisgyörgy (Tordas SE, PVTC, 2.)–Both, Kiss Gy. (IDOM-Team 2000 SE, Hód TC) 6:2, 6:3; Fenyvesi, Szépvölgyi (Vízművek, MEAFC)–Koczka, Pázmándi (HVSE, NYVTC) játék nélkül. Az elődöntő párosítása: Bardóczky, Nagy Z.–Fenyvesi, Szépvölgyi; Kiss S., Kiss Z. (Vasas, Tordas SE) vagy Gyenis, Hultai–Jaross, Kisgyörgy
Nők
Egyes. Elődöntő: Pócza (Győri TC, 5.)–Molnár (Vasas, 1.) 2:6, 6:3, 6:4; Stadler (Forest-ZTE, 4.)–Tellér (Vasas) 4:6, 6:1, 6:1. Döntő: Pócza–Stadler 6:3, 6:2
Páros. Negyeddöntő: Fodor, Magas (Vasas, 1.)–Sallai, Szabó (Tabáni Spartacus, RTA) 6:2, 6:0; Kovács-N., Pappné (Pannon, SMASH)–Berecz-Sz. K., Stadler (Forest-ZTE) 4:6, 7:6, 7:6. Elődöntő: Golopencza, Molnár (Vasas, 2.)–Horváth E., Joó (MTK) 6:0, 6:2. A döntőben: Fodor, Magas vagy Kovács-N., Pappné–Golopencza, Molnár
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik