Negyeddöntős és 30 éves lett

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.09.06. 23:03
Címkék
Amerikai szempontból enyhén szólva siralmasan alakul a férfi egyes az idei US Openen, olyat ugyanis még nem láttak arrafelé, hogy mindössze két hazai versenyző éli meg a harmadik fordulót.
Tim Henman pályafutása során elôször jutott be a negyeddöntôbe az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon
Tim Henman pályafutása során elôször jutott be a negyeddöntôbe az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon
Tim Henman pályafutása során elôször jutott be a negyeddöntôbe az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon
Tim Henman pályafutása során elôször jutott be a negyeddöntôbe az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon
Tim Henman pályafutása során elôször jutott be a negyeddöntôbe az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon
Tim Henman pályafutása során elôször jutott be a negyeddöntôbe az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon
Az első hét lezárásaként tehát illett a képbe egy kis könnytörölgetés - amelyre a kétszeres Grand Slam-döntős Todd Martin búcsúztatása adott okot. A veterán amerikai az első körben esett ki, rögvest be is jelentette a visszavonulását, mire a szervezők vasárnap estére szép "összejövetelt" rendeztek a tiszteletére. Mi sem természetesebb, a hatalmas kivetítőn Martin bácsi egy-egy emlékezetes pillanatát elevenítették fel, különös tekintettel a Carlos Moyá ellen 2000-ben aratott ötszettes diadalára, illetve a meccspontot követő egyedi örömtáncára, amely ütővagdosással kezdődött, és a pálya körül lerótt tiszteletkörrel végződött.
"Olyan sportélményekkel gazdagodtam, amilyeneket annak idején el sem tudtam volna képzelni. Minden percért megérte teniszeznem" - mondta Martin.
Ezek után nyilván nem akarnak több könnyet hullajtani az amerikaiak, legfeljebb örömükben - lehet, hogy így lesz, elvégre a bevezetőben már említett két "túlélő" jó márka: Andy Roddick és Andre Agassi.
Közülük természetesen Agassi játszik látványosabban (mondhatnánk azt is: ő teniszezik…), igazából Roddick eddigi teljesítménye előtt is kalapot emelhetnénk, hiszen szettet még nem veszített, adogatójátékot is csupán egyet, viszont a legkevésbé sem ínyenceknek való az, ahogy a címvédő hadjárata alakul. Csak üt, tiszta erőből, tenyeres oldalról néha csillog is. Azt mondják, a szervája a legjobb a világon, ami valószínűleg igaz, de lássuk be, ez a sportág nem arra való, hogy egyetlen jól irányzott ütéssel legyenek elintézve a labdamenetek. Guillermo Canas mindent tud, amit erről a játékról tudni kell, jól is teniszezett, ehhez képest akkora verést kapott Roddicktól, hogy attól koldult. Jellemző, hogy az amerikai titán átlagban 208 kilométer/órás sebességgel ütötte meg az első adogatásait, míg Canas legerősebb szervája 203-mal száguldott.
Akkor inkább Lleyton Hewitt. Ô teniszezik, méghozzá nagyon jól, csak arról az átkozott üvöltözéséről szokna már le végre, hiszen anélkül is csodálatos, amit csinál, Feliciano López ellen például 17 perc alatt nyerte meg az első játszmát, ami azért nem-mindennapi hadműveletre vall. Vele kapcsolatban egyébként két eset lehetséges: vagy ő nyeri meg a versenyt, vagy az, aki legyőzi, az idei három Grand Slam-tornán ugyanis mindig a későbbi győztestől kapott ki…
A második hét a világelső Roger Federer számára kezdődött a legjobban, bár őt ismerve valószínűleg nem felhőtlenül örül annak, hogy Andrei Pavel visszalépése miatt játék nélkül jutott tovább - aztán ki tudja, elvégre életében először negyeddöntős az US Openen. Akárcsak Tim Henman, neki ráadásul dolgoznia kellett a sikerért (eddig is, az első három körben, összesen 14 szettet teniszezett, nem mellékesen sajgó háttal), jóllehet ő sem játszotta végig a mérkőzését, mert az ötödik játszma elején az eddig a meccsig még szettet sem veszítő Nicolas Kiefer csuklósérülése miatt bedobta a törülközőt. Ettől függetlenül örülhet a brit, méghozzá duplán: nem csupán negyeddöntős lett hétfőn, hanem 30 éves is.
Mi meg örüljünk annak, hogy Agassi is továbbjutott, mert így az következik, amire sokan vágynak: Federer-Agassi negyeddöntő. ---- Még csak a negyeddöntőnél járnak, de valamelyikük el fog bukni, ez biztos.
Minthogy Jennifer Capriatiról (balra) és Serena Williamsről (jobbra) van szó, csak sajnálhatjuk, hogy így alakult, ugyanakkor semmi meglepő sincs abban, hogy ők ketten már az elődöntőbe jutásért találkoznak. Megszoktuk. Ezt megelőzően hatszor kerültek egymás útjába a Grand Slam-tornákon, és egy elődöntőt leszámítva mindig a negyeddöntőben érkezett el számukra a nagy pillanat, így például a legutóbbi két nagy versenyen, a Roland Garroson, illetve Wimbledonban. És persze most, az US Openen.
"Itt ez lesz az első csatánk, már most beleborzongok, milyen hangulat fogad minket. Szerintem fele-fele arányban oszlik majd el a szurkolótábor" - dörzsöli a tenyerét Capriati, míg Serena arra hívja fel a figyelmet, hogy "mi mindig kihozzuk egymásból a maximumot, szóval, garantáljuk a jó szórakozást."
Efelől nincs kétségünk. Eddigi 16 összecsapásuk alkalmával mindössze ötször végeztek két játszmában, és ebből az ötből csupán két parti volt olyan, hogy nem játszottak rövidítést - igaz, éppen a legutóbbi mérkőzésük az, amelyik kilóg a sorból: Wimbledonban 6:1, 6:1-re nyert Serena.
Grand Slam-tornán eddig csak a Roland Garroson és Wimbledonban csaptak össze, itt is, ott is háromszor, háromszor Capriati nyert, háromszor meg Serena. Összesítésben Serena 10-6-ra vezet, a 2001. július 8-án elveszített wimbledoni negyeddöntő után például egymás után nyolcszor győzött nagy riválisa ellen, aki csak az idén május 16-án, Rómában tudott véget vetni vesszőfutásának. Azóta 1-1-re állnak. ---- Amerikai Nemzetközi Bajnokság, US Open, Flushing Meadows (17 750 000 dollár, kemény pálya)

Férfi egyes
3. forduló: Roddick (amerikai, 2. kiemelt)-Canas (argentin, 29.) 6:1, 6:3, 6:3; Hewitt (ausztrál, 4.)-F. López (spanyol, 30.) 6:1, 6:4, 6:2; Llodra (francia)-Melzer (osztrák) 6:3, 6:2, 7:5; Beck (szlovák)-Davigyenko (orosz) 6:3, 4:6, 3:6, 6:1, 6:4; Berdych (cseh)-Juzsnij (orosz) 2:6, 6:1, 6:3, 4:6, 6:1. Nyolcaddöntő: Federer (svájci, 1.)-Pavel (román, 16.) játék nélkül; Henman (brit, 5.)-Kiefer (német, 19.) 6:7, 6:1, 6:3, 6:7, 3:0, fa.; Agassi (amerikai, 6.)-Szargszjan (örmény) 6:3, 6:2, 6:2; Hrbaty (szlovák, 22.)-O. Rochus (belga) 2:6, 3:6, 6:3, 6:4, 6:0. A negyeddöntő párosítása: Federer- Agassi; Hrbaty-Henman; Berdych vagy Haas (német)-Beck vagy Hewitt; J. Johansson (svéd, 28.) vagy Llodra-Robredo (spanyol, 18.) vagy Roddick

Női egyes
Nyolcaddöntő: Mauresmo (francia, 2.)-Schiavone (olasz, 16.) 6:4, 6:2; Capriati (amerikai, 8.)-Szugijama (japán, 12.) 7:5, 6:2; Aszagoe (japán)-Daniilidu (görög, 29.) 7:6, 4:6, 6:3. A negyeddöntő párosítása: Henin-Hardenne (belga, 1.) vagy Petrova (orosz, 14.)-Kuznyecova (orosz, 9.) vagy Pierce (francia, 27.); Aszagoe-V. Williams (amerikai, 11.) vagy Davenport (amerikai, 5.); Capriati-S. Williams (amerikai, 3.); Gyementyijeva (orosz, 6.)-Mauresmo

Férfi páros
Nyolcaddöntő: Nadal, Robredo (spanyol)-Bhupathi, Mirnij (indiai, fehérorosz, 4.) 6:4, 6:4; W. Black, Ullyett (zimbabwei, 6.)-Palmer, Vízner (cseh, 12.) 6:1, 6:0. A negyeddöntő párosítása: Paes, Rikl (indiai, cseh, 13.)-Aspelin, Perry (svéd, ausztrál) vagy F. López, Verdasco (spanyol); Nadal, Robredo-Koenig, Parrott (dél-afrikai, amerikai); Damm, Suk (cseh, 8.) vagy González, Massú (chilei)-Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 3.); W. Black, Ullyett- Benneteau, Mahut (francia)

Női páros
2. forduló: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 1.)-McShea, Morariu (ausztrál, amerikai) 6:2, 6:4. Nyolcaddöntő: Kuznyecova, Lihovceva (orosz, 2.)-Grande, Pennetta (olasz) 6:2, fa.; Gyementyijeva, Szugijama (orosz, japán, 15.)-W. Black, Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 3.) 6:2, 6:4; M. Navratilova, Raymond (amerikai, 5.)-Stewart, Stosur (ausztrál) 6:4, 6:3; Schett, Schnyder (osztrák, svájci, 12.)-Hopkins, Washington (amerikai) 7:6, 7:6. A negyeddöntő párosítása: Ruano-Pascual, Suárez vagy Granville, Senoglu (amerikai, török)-Husarová, C. Martínez (szlovák, spanyol, 6.); Gyementyijeva, Szugijama-L. Huber, Tanasugarn (dél-afrikai, thaiföldi, 7.); Schett, Schnyder-J. Lee, Peng Süaj (tajvani, kínai); M. Navratilova, Raymond- Kuznyecova, Lihovceva

Vegyes páros
Negyeddöntő: Zvonarjova, B. Bryan (orosz, amerikai, 4.)-Gagliardi, Etlis (svájci, argentin) 6:4, 6:3. Az elődöntő párosítása: Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.) vagy Svensson, Björkman (svéd)-Zvonarjova, B. Bryan; Lihovceva, Zimonjics (orosz, szerb-montenegrói, 5.) vagy Molik, Woodbridge (ausztrál)-M. Navratilova, Paes (amerikai, indiai, 8.) vagy Sarapova, Mirnij (orosz, fehérorosz)

Szávay Ágnes továbbjutott

Megszületett az első magyar siker az idei US Openen, miután a junioroknál induló, még csupán 15 esztendős Szávay Ágnes legyőzte a nála három évvel idősebb dél-koreai Kim Szo Dzsungot az első fordulóban. A magyar tehetség elveszítette az első szettet, utána viszont nem ismert könyörületet, 3:6, 4:2 után ugyanis hét játékot nyert meg egymás után, eldöntve ezzel a továbbjutás sorsát. Szávay párosban is indult, a cseh Nikola Franková oldalán hetedik kiemeltként vágott neki a versenynek - ez a mérkőzés lapzártánk után ért véget.
Juniorok
Női egyes
1. forduló: Szávay Ágnes (magyar, 13.)-Kim Szo Dzsung (dél-koreai) 3:6, 6:2, 6:2

Női ITF-torna, Arad (10 000 dollár, salak)
Negyeddöntő: Pócza Barbara (magyar, 4.)-Priachin (német) 7:5, 6:0. Elődöntő: Pócza Barbara-Zahlavová (cseh, 5.) 7:5, 5:7, 6:2. Döntő: Balaci (román, 2.)-Pócza Barbara 7:5, 7:5
A nap mérkôzése
Henman (brit, 5. kiemelt)–Kiefer (német, 19.) 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 3:0, fa.
1. adogatások (%-ban)6554
Ászok1314
Kettôs hibák77
Ki nem kényszerített hibák3647
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7772
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4840
Direkt pontok (adogatásból is)5456
Sikeres brékpontok8/253/10
Pontok/kísérletek a hálónál73/10936/66
Összes pontok159135
Mérkôzésidô (perc) 221 (64+36+41+57+23)
---- "Szerintem semmi különlegeset sem csináltam, pusztán végrehajtottam azt a taktikát, amelyet kieszeltem ellene. Ennyi" - magyarázta meg a Guillermo Canas felett aratott villámgyors győzelmét Andy Roddick, az amerikaiak "nehézbombázója", aki ezúttal 21 ászt ütött.
"Borzasztó nehéz lekezelni a szerváját, sőt azt is mondhatnám: lehetetlen" - állapította meg a leigázott dél-amerikai.
"Ha elégedett vagyok a játékommal, de legalábbis jó úton járok a győzelem felé, nem szoktam ilyet csinálni. Most viszont nem bírtam magamban tartani az érzelmeimet, bőgtem, és csapkodtam az ütőmet - ki is kaptam" - szipogott az orosz Vera Zvonarjova, miután kikapott honfitársnőjétől, Jelena Gyementyijevától.
"Összevissza beszélnek az orvosok: az egyik azt mondja, nincs túl nagy bajom, a másik meg legszívesebben megtiltotta volna, hogy rajthoz álljak az US Openen, mondván: a térdem még nem jött teljesen rendbe. Ebben a káoszban inkább a magam ura leszek: játszom, és kész" - jelentette ki Serena Williams.
"Ha vásárolok, mindig kikérem a véleményét, mert ha valaki, hát ő tudja, mikor milyen ruhában érdemes megjelenni a színen" - tudatta Serena, hogy van neki saját "divattanácsadója". Úgy hívják: Naomi Campbell.
"Nem aggódom, előbb-utóbb úgyis összejön" - vallott elszántságáról Amélie Mauresmo, aki továbbra is első Grand Slam-trófeájára hajt.
"Jól szerválok, ez a siker titka. Legalábbis az egyik, mert ugyanilyen fontos, hogy rögtön a meccs elején kétségbeejtsem az ellenfelet" - adott tippeket az immár 13 mérkőzés óta veretlen Lleyton Hewitt.
"Apa mindig hasznos tanácsokkal lát el, mert belelát a lelkivilágomba. Arra tanít, hogy mindig a tökéletesre törekedjek, különben nem lesz belőlem senki. Igaza van, de ezt azért nem olyan könnyu^ végrehajtani" - válaszolt az érdeklődőknek a junioroknál versenyző Szerhij Bubka, a világhíru^ rúdugró fia.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik