Henin-Hardenne mindent elveszíthet

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.09.07. 22:50
Címkék
Habár nem Justine Henin-Hardenne és Nagyezsda Petrova esti attrakciója volt a fő látványosság az US Open hétfői napján, értelemszerűen itt kell kezdenünk összefoglalónkat: a belga teniszező ugyanis elveszítette Flushing Meadows-i koronáját, sőt vélhetően (a hírügynökségi jelentések ez ügyben egymásnak ellentmondanak) a tavaly novemberben megszerzett világelsőségét is.
Lindsay Davenport Wimbledonban visszavonuló-nyilatkozatot tett – azóta mind a 22 meccsét megnyerte
Lindsay Davenport Wimbledonban visszavonuló-nyilatkozatot tett – azóta mind a 22 meccsét megnyerte
Lindsay Davenport Wimbledonban visszavonuló-nyilatkozatot tett – azóta mind a 22 meccsét megnyerte
Lindsay Davenport Wimbledonban visszavonuló-nyilatkozatot tett – azóta mind a 22 meccsét megnyerte
Lindsay Davenport Wimbledonban visszavonuló-nyilatkozatot tett – azóta mind a 22 meccsét megnyerte
Lindsay Davenport Wimbledonban visszavonuló-nyilatkozatot tett – azóta mind a 22 meccsét megnyerte
Hogy mennyire formán kívül teniszezett, arra ékes bizonyíték, hogy egyszer sem tudott két gémet nyerni egymás után (!), és összesen is csupán ötöt fogott, holott papíron toronymagas esélyes volt. Illetve az lett volna, ha egészségi állapota mondjuk 80-90 százalék körüli. De erről szó sincs, az elmúlt csaknem fél évben egyedül az olimpia egy hete alatt érezte magát úgy, hogy mindent megpróbálhat a teniszpályán, amire képes. Kipróbálta, győzött.
Hétfő este sebzett vadként szenvedte végig a nyolcaddöntő 84 percét, küzdött, ahogy szokott (három meccslabdát hárított), csakhogy Petrova ellen ez vajmi kevésnek bizonyult, az erőtől duzzadó orosz tenisze, tempója túl sok volt a számára, mert vagy nem ért oda a labda mögé, vagy hibázott. Ez nem az ő idénye.
Az US Open trónjára jó néhányan pályázhatnak, de a trónfosztásra csak két hölgynek volt esélye kedd délutánig, Amélie Mauresmónak és Lindsay Davenportnak. Mauresmo nem tudott élni a lehetőséggel (drámai csatában kapott ki a sérüléssel bajlódó, hősiesen küzdő Jelena Gyementyijevától, aki a Roland Garroson is megverte őt…), maradt Davenport, az egykori világelső. Most még nem az, holott jobban teniszezik, mint amikor uralta a Hingis nevével fémjelzett mezőnyt.
"Nem hiszem, hogy jövőre viszszajövök ide, mert az év végén valószínűleg visszavonulok" - mondta a 28 éves klasszis, még Wimbledonban. Azóta átértékelte a helyzetet, de hát mi mást tehetett volna, hiszen nyilatkozata óta csak nyer. Amerikában sorozatban négy tornán győzött a nyáron, egymás után 18 mérkőzést nyert meg, majd ehhez hozzáadott még négyet az Openen - és valószínűleg nem ért a sorozat végére. A legutóbbi "darab" mindenesetre fenomenális körülmények közepette született meg, Venus Williams ellen, a nyolcaddöntőben.
Davenport zseniálisan teniszezett, úgy, mint talán soha, az adogatását például egyszer sem veszítette el, amit az esetek többségében lehetetlen véghezvinni Venus ellen. Ez is sikerült neki, sőt akkor sem hibázott, amikor pattanásig feszülhettek az idegszálai: a mérkőzés utolsó, 24. játékában. Amidőn Venus a meccs során először bréklabdához jutott, tombolt a nép, pedig a java csak ezután következett, a több mint 13 perces (!) gémben Williams ötször jutott brék-, Davenport meg négyszer meccslabdához. Ezek közül egyet sem értékesítettek, mert a gémben éppen "vesztésre álló" rendre valami elképesztő megoldással egyenlített, egyre hangosabb hörgést generálva a nézőtéren. Kilencszer mutatott deuce-t az eredményjelző, mígnem Davenport ötödik meccspontjánál Venus az alapvonalon túlra küldte a labdát, véget vetve a verseny eddigi legjobb mérkőzésének. "Fáj a vereség, de hamarosan eljön az idő, amikor ismét csúcsformában leszek" - vont mérleget utóbb Venus.
Nem biztos, hogy hétfőn elmaradt tőle.
A nap mérkőzése
Davenport (amerikai, 5. kiemelt)–V. Williams (amerikai, 11.) 7:5, 6:4
1. adogatások (%-ban)6756
Ászok53
Kettős hibák35
Ki nem kényszerített hibák2042
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7567
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4850
Direkt pontok (adogatásból is)2432
Sikeres brékpontok2/60/5
Pontok/kísérletek a hálónál9/1112/13
Összes pontok9079
Mérkőzésidő (perc) 102 (54+48)
---- Andre Agassi (balra) "brutális" munkát végezve, hét gémet veszítve jutott túl a nyolcaddöntőn, Roger Federer (jobbra) meg játék nélkül, így hát megfelelően fel tudnak készülni a negyeddöntőre - amelyben történetesen éppen egymással csapnak össze, a torna legnagyobb rangadójának keretében. Az egyik oldalon a US Openen már 1986-ban is induló, azóta a 12. (!) negyeddöntőjére készülő, kétszeres bajnok amerikai veterán, a sportág állócsillaga, a másikon meg minden idők talán legnagyobb tehetsége, egy fiatal művész, aki egyébként először jutott el a legjobb nyolcig Flushing Meadowsban.
"Ennél többre nem is vágyhatnék: a világ legjobbjával kell megütköznöm. Itt az idő, hogy előhúzzam mindazt, ami a tarsolyomban van" - jelezte a 34 esztendős Agassi, micsoda bevetésre készül. Benne nem fogunk csalódni. Könnyen lehet, hogy utoljára játszik az Openen, nyilván minden követ megmozgat majd a siker érdekében, bár ezt alighanem így is, úgy is megtenné - a kérdés csupán az: elég lehet-e a legjobb játéka a világelső svájcival szemben?
"Ez majd a pályán dől el - mondja erre Federer. - Ami engem illet: sohasem játszottam még negyeddöntőt itt, most végre megadatik a számomra, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, ki áll majd velem szemben. Kiszolgáljuk a közönséget, erre mérget vehetnek, és remélem, be tudom magamnak bizonyítani, hogy éles helyzetben is tudok győzni egy világklasszis ellen."
Ezt megelőzően hatszor csaptak össze, itt is, ott is három győzelem áll a statisztikában, ugyanakkor sokatmondó adat, hogy a legutóbbi három párharcot Federer nyerte meg, ebből kettőt a tavalyi houstoni világbajnokságon. Grand Slam-tornán eddig egyszer játszottak egymás ellen, éppen a US Openen, akkor Agassi 6:1, 6:2, 6:4-re diadalmaskodott - csakhogy annak már három éve. ---- "Meccset játszani jöttem, nem gyakorolgatni, abban ugyanis nincs túl sok élvezet" - sajnálkozott Roger Federer, amiért Andrei Pavel visszalépése nyomán játék nélkül jutott be a negyeddöntőbe.
"Sok dolgot jól csinál, néhányat meg fantasztikusan. Nézni szerintem nagyobb élmény, mint kipróbálni" - jellemezte Federer játékát a világelső svájci ellen készülő Andre Agassi.
"Egyetlen pillanatig sem éreztem jól magam, sem a pályán, sem pedig azon kívül" - sóhajtozott az utóbbi hónapokban nyűglődő Justine Henin-Hardenne. Az US Openen 1995 óta nem vérzett el ilyen korán a női címvédő (Arantxa Sánchez-Vicario), és 1973 óta az első kiemelt (Billie Jean King).
"Noha jól teniszeztem, igazából nem voltam biztos a győzelemben, annyira tartottam tőle. Láttam, éreztem, hogy nem teljesen egészséges, de egyfolytában az járt a fejemben, hogy olyan teniszező áll a túloldalon, aki mindig kitalál valamit, és még gyengécske játékkal is tud győzni. Szerencsére most nem tudott" - fújt egy nagyot a Henin-Hardenne-t kiejtő Nagyezsda Petrova.
"Barátnők vagyunk, így most annak örülünk, hogy egyikünk elődöntős lesz" - közelíti meg barátságosan a honfitársa, Szvetlana Kuznyecova elleni negyeddöntőt Petrova. A pályán persze semmit sem láthatunk majd ebből.
"Mi értelme volna hasra esni? Se időm, se energiám erre, mert mindjárt itt a következő mérkőzés. De hogy a kérdésre is feleljek: örülök neki" - válaszolt készséggel a japán Aszagoe Sinobu arra a kérdésre, mit szól pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjéhez, amelyben egyébként éppen Davenport lesz az ellenfele.
"A sorsolást Lindsay Lee-Waters nyerte meg, és adogatásfogadást választott" - tévedt el a keresztnevek sűrűjében Sandra De Jenken, a Lindsay Davenport-Venus Williams csata főbírója. ---- AMERIKAI NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (17 750 000 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes

Nyolcaddöntő: Hewitt (ausztrál, 4.)-Beck (szlovák) 6:4, 6:2, 6:2. A negyeddöntő párosítása: Federer (svájci, 1.)-Agassi (amerikai, 6.); Hrbaty (szlovák, 22.)-Henman (brit, 5.); Berdych (cseh) vagy Haas (német)-Hewitt; J. Johansson (svéd, 28.) vagy Llodra (francia)-Robredo (spanyol, 18.) vagy Roddick (amerikai, 2.)

Női egyes
Nyolcaddöntő: Petrova (orosz, 14.)-Henin-Hardenne (belga, 1.) 6:3, 6:2; Davenport (amerikai, 5.)-V. Williams (amerikai, 11.) 7:5, 6:4; Kuznyecova (orosz, 9.)-Pierce (francia, 27.) 7:6, 6:2. Negyeddöntő: Gyementyijeva (orosz, 6.)-Mauresmo (francia, 2.) 4:6, 6:4, 7:6. Az elődöntő párosítása: Petrova vagy Kuznyecova-Aszagoe (japán) vagy Davenport; Capriati (amerikai, 8.) vagy S. Williams (amerikai, 3.)-Gyementyijeva

Férfi páros
Nyolcaddöntő: González, Massú (chilei)-Damm, Suk (cseh, 8.) 3:6, 7:6, 6:2; F. López, Verdasco (spanyol)-Aspelin, Perry (svéd, ausztrál) 3:6, 7:6, 6:4. Negyeddöntő: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 3.)- González, Massú 7:6, 5:7, 6:4; Benneteau, Mahut (francia)-W. Black, Ullyett (zimbabwei, 6.) 6:4, 6:7, 6:4. Az elődöntő párosítása: Paes, Rikl (indiai, cseh, 13.) vagy F. López, Verdasco-Nadal, Robredo (spanyol) vagy Koenig, Parrott (dél-afrikai, amerikai); Knowles, Nestor-Benneteau, Mahut

Női páros
Nyolcaddöntő: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 1.)-Granville, Senoglu (amerikai, török) 6:2, 6:4. Negyeddöntő: Schett, Schnyder (osztrák, svájci, 12.)-J. Lee, Peng Süaj (tajvani, kínai) 6:2, 7:5. Az elődöntő párosítása: Ruano-Pascual, Suárez vagy Husarová, C. Martínez (szlovák, spanyol, 6.)-Gyementyijeva, Szugijama (orosz, japán, 15.) vagy L. Huber, Tanasugarn (dél-afrikai, thaiföldi, 7.); Schett, Schnyder-M. Navratilova, Raymond (amerikai, 5.) vagy Kuznyecova, Lihovceva (orosz, 2.)

Vegyes páros
Negyeddöntő: Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.)-Svensson, Björkman (svéd) 7:5, 6:2; Molik, Woodbridge (ausztrál)-Lihovceva, Zimonjics (orosz, szerb-montenegrói, 5.) 7:6, 7:6; M. Navratilova, Paes (amerikai, indiai, 8.)-Sarapova, Mirnij (orosz, fehérorosz) 6:4, 6:4. Az elődöntő párosítása: Stubbs, Nestor-Zvonarjova, B. Bryan (orosz, amerikai, 4.); Molik, Woodbridge-M. Navratilova, Paes

Juniorok
Női egyes
2. forduló: Szávay Ágnes (magyar, 13.)-Svedova (orosz) 7:6, 2:6, 6:1

Női páros
1. forduló: Franková, Szávay Ágnes (cseh, magyar, 7.)-Kirkland, Mueller (amerikai) 6:3, 4:6, 6:0

ITF-FUTURE-TORNA, A RAIFFEISEN GRAND PRIX 4. ÁLLOMÁSA, SOPRON (10 000 dollár, salak).
1. forduló, a magyarok eredményei: Balázs György-Gorcsics (bosnyák, 7.) 6:4, 1:6, 6:2; Tatár Zsolt-Tisch (osztrák) 6:1, 7:6; Lencina (litván)-Böröczky Zoltán 7:5, 6:2; Cerovic (horvát)-Lukács Dénes 6:4, 6:3; K. Cápkovic (szlovák)-Kellner Ádám 6:4, 6:3; Visak (horvát)-Hultai Gergely 6:3, 3:1, fa.

KEREKES SZÉKES TORNA, JESOLO.
Főtábla. 1. forduló: Prohászka Csaba (magyar)-Miele (olasz) 6:0, 6:1. 2. tábla. 1. forduló: Barnes (új-zélandi, 3.)-Braun János (magyar) 6:2, 6:1; Navratyl Sándor (magyar)-Palau (spanyol) 6:1, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik